De schoolbel is weer gegaan; de scholieren stormen de lokalen uit, de trappen af naar hun eigen kluisje. Schooltassen worden weer gevuld met boeken en schriften. Tevens proberen zij in deze “warige” mierenhoop nog hun jassen te vinden. Want ze mogen weer naar huis, de bel van het laatste uur is nu voor hen gegaan. Duwend en trekkend zoeken zij een weg naar buiten. Op zoek naar hun brommer of fiets. Zo ook mijn jongste dochter. Geschrokken treft zij haar fiets aan, plat op de grond. Een summiere inspectie leert haar: lekke band, gebroken spaak en een totaal vernielde koplamp. Haar fiets van het slot halend beseft ze dat ze nu met haar zware boekentas naar huis zal moeten lopen. Strompelend en vermoeid van het duwen van haar fiets komt ze thuis aan. Ze drukt op de voordeurbel. Haar vader ziet het leed aan. Als uit het niets vliegt hij in brand, vloekend en tierend vraagt hij haar hoe dit mogelijk is, haar daarbij stevig bij haar arm vasthoudend. Haar moeder weet hem te sussen, want ZIJ heeft dit toch niet veroorzaakt! Langzaam dringt het tot hem door. Hij schaamt zich diep, verontschuldigd zich en bied haar zijn excuus aan. Hij voelt zich nu wel heel erg klein worden en dat doet hem zeer. Dit had niet mogen gebeuren.

Na rijp beraad tussen dochter, vader en moeder wordt besloten, dat papa de volgende dag haar fiets naar de fietsenmaker brengt en dat zij op de fiets van mama naar school mag.

Die volgende dag.
De fiets kon nog gerepareerd worden voor het bedrag van € 40,-. De reparateur liet wel weten dat dit geen “ongelukje” was geweest. Die middag ging de telefoon. Angstig klonk er een stem van een bang meisje in tranen. Ook de fiets van haar moeder had een vermeende lekke band. Hoe zou papa hierop reageren.

Haar vader besefte dat zij hier niets aan kon doen en stelde haar gerust. Hij zou hierover wel kontact met de school over opnemen. Thuisgekomen (wederom lopend) bleek het te gaan om een handmatig losgedraaid ventiel. Dit kon na aandraaien en oppompen van de band zo weer worden gefikst.

Lieve dochter, 1000 maal excuses van jouw vader; ik had eerst moeten nadenken. Ik zou je nooit iets aandoen. Ik hou zielsveel van je. Mijn welgemeende excuses.


12 reacties

Mosje · 28 januari 2008 op 11:31

Tristan, op zich wel een aardig onderwerp om over te schrijven, maar je zet je stukje op een vreemde manier in elkaar. Vooral omdat je op en neer schakelt tussen de ik-vorm (eerste alinea: “zo ook mijn jongste dochter”) en de hij-vorm (tweede alinea: “haar vader ziet het leed aan” etc.)
In de laatste alinea bak je het nog een beetje erger door je plotseling rechtstreeks tot je dochter te richten, wederom in de ik-vorm.
Kies een vorm voor je schrijfsel en probeer zo consequent mogelijk te zijn.

Wayan · 28 januari 2008 op 12:15

Ik ben het eens met Mosje.

Slordig geschreven column, zit wel iets in, maar slecht verwoord

jmdeking · 28 januari 2008 op 12:26

Om heel eerlijk te zijn boeit me jouw column totaal niet en als jij je excuses wilt maken, richt dat dan lekker aan je dochter in plaats van de bezoekers van deze website.

arta · 28 januari 2008 op 12:50

Typisch om te zien dat je bij jouw ‘minder goede’gedrag, je afstand lijkt te nemen door in de vader-vorm te gaan schrijven…

De laatste zin gaf me een voyeuristisch gevoel. (Dit is niet voor mijn ogen bestemd…)

Al met al wel leuk om een column in deze enterloze vorm te lezen. 🙂

Mup · 28 januari 2008 op 14:44

Ook eens met Mosje, en net zo blij als arta, dat je het advies van het enteren ter harte genomen hebt.

@jmdeking, jammer deze reactie, zeker omdat je voor alle bezoekers spreekt.Probeer kritiek te onderbouwen en voor jezelf te spreken, niet namens andere.

Groet Mup.

Trukie · 28 januari 2008 op 18:30

Welkom op de columnsite Tristan. Ook in deze vorm weet je de boodschap over te brengen.

Grumpy-old · 28 januari 2008 op 21:10

Op zich niet zo n slecht verhaal maar het was wel een “werk” stuk. Ik moest verschillende keren teruglezen omdat ik niet kon volgen over wie het nu ging. Het heen en weer geschakel tussen ik en hij vorm maakt het geheel wat warrig.

Greetz
Grumpy

Isabeau · 28 januari 2008 op 22:50

Ik vind het ook een beetje een chaotisch stukje, maar het onderwerp en verhaal eromheen vind ik goed.

KawaSutra · 28 januari 2008 op 23:06

Je excuses zijn vast wel heel terecht want je schaamde je zelfs om het plaats delict vanuit de ik-vorm te beschrijven. 😀

jmdeking · 30 januari 2008 op 14:24

Dit was voor mezelf gesproken, ik kan dit namelijk niet kwalificeren als een column maar meer als een brief dit word mede versterkt door het laatste gedeelte van dit stukje text waarin vanuit de ik vorm excuses word aangeboden dit is totaal niet lezervriendelijk en komt meer over als een manier om van je schuldgevoel af te zijn iets wat mij totaal niet interreseert en iets wat je beter voor jezelf en je dochter kan houden.

Opbouwende kritiek: de eerste 2 alinea’s waren goed geschreven.

Tristan · 31 januari 2008 op 21:51

vreemd (jmdeking) dat als ik bij jouw gegevens kijk, ik alleen maar reacties zie op schrijven van anderen. Er staat nergeins iets van jezelf. Als jij dan vermeend zo goed te zijn, laat dat dan eens zien.

pally · 31 januari 2008 op 23:21

Ik vind je reactie beneden peil, Stefan!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder