Dertien en een half is ze, bijna veertien dus, als ze naar me toe komt lopen met de vraag of ik mee wil werken aan een interview. Het gaat om een schoolopdracht. ‘Waar gaat het over?’ vraag ik als altijd op mijn hoede. Dat wordt als je een ouder bent, een tweede natuur. ‘Ik moet een roker en een ex-roker interviewen’, roept ze, alweer onderweg naar de keuken. Ik ben de roker. Die vraag komt natuurlijk net drie seconden voordat we aan tafel kunnen. Valt nog mee, had ook rond bedtijd kunnen zijn, míjn bedtijd. Met mijn memorecorder, en met een snelle uitleg over de werking van het apparaatje, lukt het me nog net mijn eten nog warm naar binnen te schuiven.

Tijdens de afwas, is ze al bezig met een rokende vriendin. Kom ik weer mooi mee weg. Tegen koffietijd schuift er nog een vriend aan, die even de tondeuse door zijn haar gegooid wil hebben. Met het warme klimaat ideaal, en ik kan hem lekker buiten helpen. Hij wordt gebombardeerd tot ex-roker. Het interview verloopt vlot, er is aan gewerkt, hoor ik. ‘Vindt u het goed, als ik het interview opneem’, vraagt ze. Vooral dat ‘u’ doet het goed, en als afsluiting een beleefd bedanken voor de medewerking. Ik word aangewezen als controleur, beluister het geheel, en kan mijn trots, als ik dat al zou willen, niet verbergen, ik sta te groeien.

Dan hoor ik een vertrouwd geluid op de recorder, het uitblazen van rook. Dat moet dus over. ‘Shit ma, goed dat je dat hoorde, ja ik zou buurman interviewen, maar die moest overwerken’, zegt oudste.

Ik ben dus medeplichtig aan dit bedrog, en vraag me af waar de tijd gebleven is, dat dertien en een half, drie en half was, en nog geen flauw benul had van list en bedrog. Ik ben veertig en een beetje, maar voel me plots ouder dan ik waarschijnlijk ooit ga worden. Ik rook er nog maar een, voordat ik stop.

Categorieën: Gein & Ongein

14 reacties

Mosje · 6 juli 2006 op 17:10

Bedrog? Welnee, een beetje frauderen met schoolwerkstukken is van alle tijden en vrij normaal. Ik deed er vroeger lustig aan mee, en driemaal raden waar mijn zoon zijn uittreksels vandaan haalt.

Eddy Kielema · 6 juli 2006 op 17:21

De beste journalisten manipuleren hun verhalen altijd een beetje, dus hier lijkt me niets mis mee!

KingArthur · 6 juli 2006 op 17:43

Naar mijn idee is dit ook gewoon journalistiek van de bovenste plank. 🙂

pepe · 6 juli 2006 op 21:21

Geweldig!!! Heeft ze goed gedaan die oudste van jullie.

Gelukkig heeft ze het schrijven en verzinnen niet van een vreemde. Het blijft toch een kind van haar pap en mams. 😛

Nana · 6 juli 2006 op 21:41

Leuk en ik krijg trek in een sigaret. Nog steeds … 😀

WritersBlocq · 7 juli 2006 op 00:17

[quote]Dan hoor ik een vertrouwd geluid op de recorder, het uitblazen van rook. Dat moet dus over. ‘Shit ma, goed dat je dat hoorde, ja ik zou buurman interviewen, maar die moest overwerken’, zegt oudste.[/quote]
Gewoon ff gequote, omdat ie zo lèkker is! Leuk dat ik beeld heb bij de mensen, doordat we elkaar allemaal vorig jaar gezien hebben :kiss:

DreamOn · 7 juli 2006 op 00:53

Als ze ook nog een interview wil met een kettingrookster, dan is ze momenteel bij mij aan het juiste adres….ik steek er dus nog maar eentje op.
Leuke column!!

Li · 7 juli 2006 op 08:44

Is het zo erg om de waarheid te liegen Mup?
Elke roker wordt ooit een ex-roker.
Toch? 😀

Li

Kees Schilder · 7 juli 2006 op 09:12

Goeie journaelastiek 😀

Troy · 7 juli 2006 op 14:15

Fijne column om te lezen tijdens een sigaretje 🙂

KawaSutra · 7 juli 2006 op 18:40

Dat noemen we creatief omgaan met mogelijkheden die op dat moment voorhanden zijn. En trouwens door te roken houdt je ook jezelf voor de gek, dus ik steek er ook nog maar een op.
Leuke column!

Ma3anne · 7 juli 2006 op 19:39

Het gaat erom dat ze leert interviewen en met die keer extra heeft ze haar doel ruimschoots bereikt, denk ik.
Leuk beschreven zo’n nepuitvoering van een schoolopdracht. Heel h*rk*nb**r ook.:-D

Mup · 8 juli 2006 op 19:01

Bedankt voor jullie reacties, gedeelde smart is halve smart, boefjes 😛

Groet Mup.

Dees · 8 juli 2006 op 23:19

Bonuspunten voor extra creativiteit 🙂

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder