Het wordt al licht.

‘Shit,’ fluister ik. Mark gooit juist een derde pijl in de Roos. Hij danst met een nog veerkrachtige tred naar het antieke koffietafeltje in de hoek van de kamer, en zet zijn lippen aan de mond van een bierflesje.

‘Shit?’ Lacht hij en zet verwonderd zijn handen in zijn zij.

‘Mijn moeder,’ sis ik hem toe. Ze is inmiddels dik in de tachtig en hartpatiënt, ikzelf ben over de veertig jaar, maar toch blijft zij de moeder en ik de zoon. Wat in ons geval inhoudt dat ik mij als de degelijke zoon gedraag, die bij nog bij haar woont, niet de losbol die ik in werkelijkheid gebleven ben. Al jaren doen we het zo, ik hang de beest uit, zij doet alsof ze het niet ziet.

‘Het is half zeven, dan staat ze zo beneden,’ zeg ik, paniekerig gebarend naar de koffietafel.

‘Op zondag?’ Vraagt Mark quasi verbaasd, hij weet al jaren dat moeder elke dag om zeven uur opstaat, zondag niet uitgezonderd.

Het is een ravage. Mark is uitgeschoten met de rode wijn, her en der verspreid over de tafel liggen resten coke. De asbak loopt over, normaal gesproken leegt Frans die tussendoor, maar hij was dit keer verhinderd.

Gespannen loopt Mark heen en weer van de kamer naar de keuken, met natte lappen en droogdoeken. We horen de treden van de trap, gelukkig is de ergste zooi weggewerkt. Dan valt mijn oog op een klein hoopje coke op het aanrecht. Hoe konden we dit missen. Mark ziet het ook, en veegt het restant haastig in een glas, dat er toevallig staat.

Moeder opent de deur, ze kijkt vermoeid en loopt naar de keuken. Zwijgend pakt ze het glas en vult het met water. Nog vóórdat ik wat kan zeggen, laat ze inhoud naar binnen glijden.

Categorieën: Overig

NicoleS

Door veel te lezen word je een betere schrijver. Joost Zwagerman was ervan overtuigd. Ik houd van lezen maar ook van schrijven. Ik ben bij column x terecht gekomen dankzij mijn lieve vader die hier jaren columns geschreven heeft. Kees Schilder is zijn naam. Ik hoop evenveel plezier te beleven aan het schrijven als hij. Favoriete schrijvers: Gerard Reve, J.J Voskuil, Maarten 't Hart, Adriaan v Dis, Arnon Grunberg, WF Hermans, Simon Vestdijk, Louis Bordewijk en Jean Plaidy. Favoriete boek: Het bittere kruid, Marga Minco.

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder