Als de elfde van de elfde gepasseerd is, stroomt bij veel vierders – veelal onder de rivieren – het bloed sneller.
Waar ons land zo goed als in staat van oorlog verkeerd, besluiten complete volksstammen, zich te verlagen tot het niveau van randdebiel en zich te hullen in lokaal oorlogstenue, compleet voorzien van masker. Dit laatste om te voorkomen dat de buurvrouw je herkent als je haar met een alcohol promillage van 2.8 in haar edele delen grijpt. Dit is overigens vaak een gewaardeerde vorm van contact. Want de buurvrouw is tenslotte ook al twee jaar ‘gelukkig’ met haar Henk. Henk die overigens op dat moment zijn maag antiperistaltisch aan het legen is in het aanliggende steegje.

Een kleinschalig onderzoek doet echter uitwijzen dat de meeste autochtone zuiderlingen het ‘feest’ als een genoeglijk iets ervaren en ten stelligste ontkennen dat het zuipen, vreemdgaan en andere excessen tot de ‘cultuur’ behoren.
Het is wél de cultuur waarin men elkaar groet. Dit natuurlijk niet zonder enige officieuze regels. Daar waar de staat van, ‘als ik een controle krijg ben ik mijn rijbewijs kwijt’, bereikt is en als de te groeten persoon jouw geile blik met zaadvragende ogen beantwoordt. Dan – alleen dan – mag je hem/haar begroeten door middel van jouw orale spier te deponeren in zijn/haar spreekinstrument. Als dit fenomeen zich ettelijke keren herhaald heeft, prijst iedereen je voor je moed maar vooral je inzet, daar je de gruwel van de kroeg genomen hebt.

Als ‘import zuiderling’ voel ik me als een Ghanese asielzoeker in de Bijenkorf tijdens de dolle dagen.
Totaal verloren loop ik met mijn ziel onder de arm. Op zoek naar de laatste der Mohikanen die met mij ten strijde wil trekken naar het beloofde carnavalvrije land.
De aanblik van kroegprinsen, de doordringende geur van feestzweet en de smaak van lauw bier doen mij walgen.
Ik besluit mijn koffers te pakken en naar een warm land te vertrekken. Naar een stad met ‘warme’ mensen. Een stad waar men eerlijk en oprecht is. Rio de Janeiro of zo…
Alaaf!!

Categorieën: Algemeen

6 reacties

Godspeed · 20 februari 2003 op 10:39

Als karnavals ervarings deskundige , kan ik je een tip geven. Ga lekker op wintersport, want daar is dan de andere helft van de bevolking die hetzelfde gedrag vertoond alleen niet verkleed, en daar gaat het dan week in week uit zo.

In het zuiden (katholieken) hebben ze wel een gegronde reden voor dit feest, Ze gaan na dit feest geloof ik 40 dagen vasten, om dan met pasen de wederopstanding van, hoe heet die ook al weer, te vieren.

Groetjes,

Godspeed
:pint:

PS. op alcohol zitten flinke accijnzen, en overmatig alcohol gebruik met de karnavals dagen spekt de staatskas.:pint:
Van overmatig drankgebruik in Oostenrijk wordt onze staatskas niet gespekt, kost alleen maar geld aan de gipsvluchten die de verzekerings maatschappijen moeten organiseren om onze landgenoten weer thuis te krijgen.:pint:

Dus die tip van ga maar op Wintersport, kun je beter niet naar luisteren.

Nieuwe tip: Ga een weekje naar Staphorst, rust gegarandeerd!!

Martijn · 20 februari 2003 op 11:25

Godspeed,

Er zal wellicht een grote kern van waarheid zitten in dat wat je zegt. Ben daarom ook al enkele jaren bezig een alternatief te vinden.
Maar wintersport in Oostenrijk, mja. Daar ik in de grensstreek woon, word ik met enige regelmaat geconfronteerd met het fenomeen Duitser. -Bekend om zijn ‘Backfish und Bier’- Dus om in Oostenrijk te gaan vertoeven, met die’Leuten’. Nein danke. Bijkomende factor is dat er -naar verluid- eeuwige studenten rondlopen. En die mijd (lees: meid) ik ook het liefst.

En wat optie twee betreft: Staphorst?!? Daar is de hypocrisie van het Carnaval totaal bij weg te cijferen.

De rust van een klooster past wellicht beter in mijn straatje! Haha.

Alaaf.

gast · 20 februari 2003 op 21:28

Komeens een keertje naar de kermis in Voledam, Martijn. Daar is dat Alaafgezeik bij vergeleken een natte droom in een glas wijwater. 😀

Tot u dienst
Buro jansen&janssens
DirkTeur Baron Ab tot Ab van Appenstein

Martijn · 20 februari 2003 op 22:24

Beste Baron Ab -Afgeleid van ABdij?-

Een bezoek aan de Volendamse kermis behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Aangezien Godspeed mij in Staphorst wil stationeren, ben ik voornemens de ‘’Martijn on the road tour’’ op te starten. Of is dit een tè enthousiast idee voor een columnist in wording?

*neemt een slok van zijn rode Passe-tout-Grains wij(n)water en slaat zijn catecheseboek dicht*

Wellicht kan ik beter eerst hier meer oefenen in het schrijven van deze maatschappijschetsen om me vervolgens te profileren als kermisklant annex zielenherder.
Maar een natte droom voor een zielenherder wordt pauselijk ook niet goedgekeurd.

Groet Martijn.

PS. ‘Tot u dienst’ is dat niet de vertaling van…?

gast · 20 februari 2003 op 22:40

Je lult al net zo ingewikkeld als mijn ondergeschikte Kees -slappe- Schilder.
Maar je colum is goed.En ’tot je dienst’zal ik voortaan weglaten.

Baron Ab tot Ab van Appenstein
DirkTeur Buro Jansen&Janssens

Kees Schilder · 22 februari 2003 op 12:03

Amice
In het Columnx cafe heb ik een belangrijke, ik mag haast wel zeggen, buitengemeen belangrijk bericht achtergelaten.
Wellicht kunt u zich naar genoemd cafe spoeden wanneer het u niet ontriefd?
Uw paco schilder

Geef een reactie

Avatar plaatshouder