In het kader van “De week van de filosofie” in 2017, heeft ook het Absurdistisch Verbond (AV) haar filosoof “Nummer 22 met zijn compaan; prof.dr.mr. ir. R. Leijdecker (1955) aan het werk gezet.

Deze inleidende woorden is al een fraai staaltje om met de filosofisch absurdistische ontledingen te starten, toch?
Filosofisch Absurdisme als nieuwe wetenschap is een “vreemde eend in de bijt”, alhoewel we nu in een bepaalde jaargetij eigenlijk het woordje “bijt’ beter kunnen vermijden om enkele noordelingen geen valse hoop te geven dat hun 11 steden “Tocht der Tochten” wellicht toch in mei van een jaar gehouden kan worden, maar dit terzijde.

Het laten veranderen van de mimiek is een doelstelling van het filosofisch absurdisme; lachrimpels opwekken tot een schaterlach met de daarbij fronsende wenkbrauwen en ongecontroleerde bewegingen van de extremiteiten (armen en benen) tot de bulderende lach, is het wetenschappelijk bewijs dat het absurdisme de basis, het fundament is van wat het Absurdistisch Verbond: “nihilistische neurale prikkeling” noemt. Zenuwbanen en knooppunten raken verward en laten onbewust de verdrongen gewenste lach naar buiten komen. Even weer kind zijn, mag! Loslaten!
Zo, ook is het ontstaan van personages een proces dat oncontroleerbaar is en een beroep doet op een ijzersterk geheugen, wat weer door absurdisten als de “brein training” van alledag wordt genoemd.

Natuurlijk is breintraining een associatief spel dat een uiteindelijk een bijdrage levert aan het gewenste lachniveau; een lichte trilling der lippen tot de bulderlach en het slaan op andersmans (vrouw of man) schouder, op voorwerpen en soms kwijlend met pijn schudden buikend op de grond gaan liggen. Tja, een wetenschap ontwikkelt zichzelf.

Personages als; Ab de Vrijeradicaal, Froc, wethouder Jansen waren de voorlopers (allen door Paco Painter) maar ook Nina Derriëre-Kus en de bovengenoemde professor R.Leijdecker (1955) inmiddels zeer bekend in de academische wereld van absurdisten, dat weer wel) zijn maar enkele personages die het absurdisme kleur geven. De 2 Onderzoeksinstuten (Het O.I.L. (1955) en O.I.P. verrichten baanbrekend werk voor deze nieuwe wetenschap.
Een dwaasheid of een gemeenheid, die door een andere wordt gesterkt, kan heel achtbaar worden. Span de huid van een ezel over een pispot en gij hebt een trommel.” G. Flaubert

Imagination is more important than knowledge “ Albert Einstein

Uiteindelijk willen de absurdisten maar 1 ding; mensen laten nadenken over nihilistisch zaken met een kwinkslag tot die bulderende lach dat zelf de rode neus van welke clown dan ook overtreft.

Waarvan dan u akte!

Categorieën: Maatschappij

Nummer 22

Verwarde, inmiddels Anno 2020 minder verward, en mede oprichter van het Absurdisch Verbond met als mede lid en co oprichter Kees Schilder "Paco Painter"en zijn andere alter ego's. Prof.dr.mr.ir. R. Leijdecker (1955) van het O.I.L. Onderzoeks Instituut Leijdecker waarnemer, beschouwer en publicist over maatschappelijke ontwikkelingen met een knipoog. Een flinke knipoog! Reiziger over onze aarde, kijker en luisteraar naar anderen.

16 reacties

van Gellekom · 21 augustus 2016 op 11:49

Kortom, lachen is gezond En daar ben ik het geheel en al mee eens. Absurdisme laat de wereld zien zoals hij is. Vergroot en ook verkleind. Column van de maand mijn waarde. Zou dat niet het toppunt van absurdisme zijn hoor ik enkele taalpuristen al klagen. On the contrary. Je aura zal er van opknappen 😀

  Nummer 22 · 21 augustus 2016 op 14:41

  Dank! De perceptie…! Column van de maand? Hoe kom ik daarvoor in aanmerking?

NicoleS · 21 augustus 2016 op 12:07

Leuke column Nummer 22.?

van Gellekom · 21 augustus 2016 op 17:21

Geen idee eigenlijk. Ik neem aan dat de redactie dat bepaalt

Pierken · 21 augustus 2016 op 17:56

Bij een poging zoals deze om absurdisme uit te leggen of überhaupt vorm te geven, wordt het een logisch kaartenhuis dat omvalt, Nummer 22. Heeft het geen waarde meer. Is het voor mij dus ook niet meer verrassend. Of zoals jij het wellicht zal schijven; verassend. Pakt het te over de top schijtlollig uit en heeft het zijn functie verloren. De belangrijkste factor binnen absurdisme is timing van scherpe(!) onverwachte kwinkslagen. En die lees ik niet in jouw stukjes tot zulks. Absurdisme tackelt, slaat je op je bek, verdoofd en reset je bewustzijn. Het laat je 10 nanoseconden in verbijstering achter en heeft niets met leutig te maken, zoals ik dit ontvang.

  Nummer 22 · 22 augustus 2016 op 06:05

  “Alles van waarde is weerloos” u kent zeker klassieke zin teminste dat verwacht ik. U begrijpt het nihilisme. Dank voor u reactie, dat weer wel.

  Nummer 22 · 22 augustus 2016 op 06:06

  “Alles van waarde is weerloos” u kent zeker deze klassieke zin, teminste dat verwacht ik. U begrijpt het nihilisme. Dank voor u reactie, dat weer wel.

Mien · 21 augustus 2016 op 23:45

Imagination is AS important AS knowledge.
Daarbij laat ik het even.
Column van de Maand vind ik best.
Over absurdisme gesproken.
Ik gun het in ieder geval iedereen.
Wie schrijft die beklijft.
Filosofie is persoonlijk.

  Nummer 22 · 22 augustus 2016 op 06:08

  Dag Mien, dank voor uw reactie. Al het absurdisme is perceptie vanuit de verbeelding!

Dees · 22 augustus 2016 op 08:39

Je vondsten zijn leuk en maken een mooi kader. Daarbinnen mogen zowel de zinnen als de inhoud soms op dieet. Dan zou het geheel leuker zijn. Of behapbaarder. Voor mij dan.

Waar je overigens ook mee te maken hebt is de kentering van de veelinzenders, waarbij de balans van kritiek na een x-periode in de min schiet. Extra bij nadrukkelijk aanwezige personen.

Doseren kan helpen.

StreekSteek · 22 augustus 2016 op 09:56

Een volwaardig nihilistisch stuk.

Frans · 22 augustus 2016 op 11:47

Gelukkig is het voetbal weer begonnen. Sport mis ik op werk na het meest tijdens de vakantie. Iedereen heeft het dan over de winterstop maar zomers zitten we nog veel langer zonder voetbal. Ik bedoel het Nederlandse voetbal. De enige bezienswaardige sport. Nou met darten dan. Daar zijn we echt heel goed in. En in fierljeppen en kaatsen. Och, ik vergeet korfbal en vogelschieten. Om over het spectaculaire ringsteken maar te zwijgen. Misschien is het een idee om eens in de zoveel jaar voor al die sporten gedurende de vakantie een toernooi te organiseren. En dat noemen we dan sportzomer. Heerlijk. Met Mart Smeets nog een keer als commentator. Bij het korfbal, dat spreekt voor zich. Na zijn spectaculaire loopbaan zonder weerga verdient die man het om een keer verslag te doen van een echt dopingvrije en geëmancipeerde sport. Sorry, ik draaf een beetje door. Zo’n groot evenement krijg je natuurlijk nooit van de grond.

  Frans · 24 augustus 2016 op 11:35

  Ik zie nu dat mijn reactie helemaal niets met het onderwerp van de column te maken heeft. Sloeg meer op een ander verhaal. Waar het ten overvloede ook staat. Of juist niet dus. De reactie hier is overbodig. Een complete miskleun mijnerzijds. Terwijl ik doorgaan rond 12 uur ‘s middags nog enigszins bij de tijd en mijn positieven ben. Laat ik het goed praten met de gedachte dat de reactie niet absurder had gekund en dus zo gezien perfect op zijn plaats is. Maar dat is wel een heel goedkoop smoesje. Nogmaals, sorry.

van Gellekom · 22 augustus 2016 op 11:47

Tot zover de zeer gewaardeerde mening van een volwaardig uit de kom geschoten ego.

Geef een reactie