Als HBO’er is mij vaak verteld dat ik naar de Universiteitsbibliotheek moest gaan om te leren. In de UB is het stil en dus kan je in alle rust leren. Maar gevoelsmatig was de drempel van het pand mij te hoog.
Nu ben ik dan ook een academicus. Men had gelijk. Ik was voor het eerst in de UB en ik had een plekje van rust gevonden. Op het toilet wordt namelijk niet gesproken. Het lijkt rustig in de vele zalen van de UB, maar schijn bedreigt. Omdat er niet gesproken mag worden, is het stil. Maar het bruist van de activiteit. Hersenactiviteit wel te verstaan. Iedereen is wel iets aan het doen, al is het koffie drinken in de kantine.
Behalve in de wc.

Niet speciaal de wc van de UB. Het is namelijk een ongeschreven regel dat er niet gesproken wordt. En daardoor wordt het een plek van rust. Iedereen neemt de tijd voor een kleine boodschap en bij grote nog meer tijd. Als je even wilt ontsnappen aan de hectiek van het leven, ga dan naar het toilet.
Behalve in de horeca, want daar wordt door oorzaak van alcohol altijd de rust verstoord. Dat is niet raar, want overal waar alcohol in het spel is, wordt de rust verstoord. Toiletten in de horeca zijn wel een goed excuus om te ontsnappen aan de hectiek van heel irritante individuen.

Maar de toiletten in de UB zijn raar. Rustig, maar raar. Ik was in alle rust mijn handen aan het wassen, toen ik geluid hoorde.
Het kan wel eens gebeuren dat er geluiden achter deuren vandaan komen. Klotsen, persen, kletteren of spetteren. Maar dat was het ditmaal niet. Er hing zelfs geen penetrante geur. Er was volkomen rust, behalve dat geluid. Het was het geluid van een elektronisch film apparaat.
Ik kon van deze afstand niet onderscheiden of het een telefoon of een camera was, maar het was daadwerkelijk het geluid van een foto.

Het intrigeerde mij, dus ben ik extra lang mijn handen af staan drogen. Op het moment dat de deur open ging, werd weer mijn rust verstoord. Nu kwam wel de penetrante geur als een tsunami op me af gestormd.
Dat is ook een reden waarom er niet gesproken wordt. Je weet dat hij net heeft zitten schijten, alles wat je dan zegt is fout.
Hij deed net of en niets gebeurd was. Precies conform het protocol en vertok.

Nu rest mij één vraag. Waar heeft hij een foto van gemaakt?

[i]Cor Jan van Zwol[/i]

Categorieën: Diversen

4 reacties

Troy · 14 mei 2006 op 12:38

Ik maak ook overal foto’s, zo ook op toiletten. Wat voor foto’s ik en anderen daar maken zeg ik natuurlijk niet:-D Je columns beginnnen een stuk evenwichtiger te worden. Het ego neemt een stap terug en de kwaliteit stijgt. Très bien.

Dees · 14 mei 2006 op 15:07

Ik sluit me aan bij Troy. Gemakzuchtig, ik weet het… Je opening heeft bovendien humor, waardoor ik de column ook wilde lezen. Leuk gedaan,

Chantal · 14 mei 2006 op 15:41

Op de School voor journalistiek in Utrecht is het alles behalve rustig op de toiletten. De meest ranzige foto’s of vreemde citaten staan daar op de muren.

Ook ik sluit me aan bij bovenstaande reactie(s). Je laatste columns zijn echt geweldig en dit is geen uitzondering. Keep up the good work! 🙂

Ma3anne · 15 mei 2006 op 14:40

[quote]Waar heeft hij een foto van gemaakt?[/quote]
Ik denk van zijn nieuwe schoenen.:roll:

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder