Onlangs achtte ik het nodig mijn mening te geven over een op dit platform geplaatste column; een nogal onsubtiel schrijfsel. Veel, wat mijn moeder zou noemen, lelijke woorden stonden er in en de toon was kwaad. Ik schreef dat ik het een weinig overzichtelijk en en nogal bruut geschreven stuk vond, betichtte de schrijver die nieuw bleek van een grote bek en terloops maakte ik hem ook nog uit voor prutser of iets van dien aard.

Stom! Waar bemoeide ik me mee? Waar was dat voor nodig? Zat me iets dwars?

Na ampele overdenkingen kwam ik tot de conclusie dat het de gemakzucht was waarmee het stuk geschreven leek. De fouten, de onsamenhangendheid, het leek zo neergekwakt. Hierdoor stoorde ik mij aan de toon en de boodschap van het verhaal. De boodschap verdiende meer zorg.

Steeds vaker stoor ik mij aan dit soort zaken.  Al die ongezouten meningen, al die openlijke blaaskakerij, ik zet mijn hakken in het zand ik wil er niet meer in mee. Waarschijnlijk daarom liet ik me gaan. Deze column was de druppel; deze mening net te veel. Hoe vrij ook.

In Nederland mag je denken wat je wil. En het mooie is: je mag ook nog eens zeggen wat je denkt. Dat is je vrijheid. Zonder vooraf je mening ter goedkeuring voor te leggen, mag  je hem zo, hoeps, de menigte in slingeren. Goed, er zijn een aantal futiele beperkingen. Zo heb je rekening te houden met privacy, is het verboden te discrimineren en ook gewelddadige beelden of teksten kunt je niet klakkeloos ventileren. Verder bent je vrij te raaskallen wat je wilt.

Om je mening te uiten had je vroeger ballen nodig. Wilde je jouw mening aan de dag leggen, dan moest je op pad, met een sinaasappelkist onder de arm, op zoek naar een breed publiek. Eenmaal een menigte gevonden, moest je de kist op om vervolgens, met gevaar voor eigen leven, en plein publiek, je mening te uiten.  Je bedacht je wel twee keer of je een punt had. En had je er een dan verpakte je die zorgvuldig. Daar ging wat voorbereiding aan vooraf. Een vak apart.

Tegenwoordig is het niet meer nodig. Vandaag aan de dag kun je een immens publiek toespreken vanaf een veilige afstand. Via de kijkbuis, het internet en andere nieuwe media kunt je in alle veiligheid reveleren wat je wilt. Zelfs anoniem. Zonder na te denken; zonder enige aandacht.

Menig politicus, bekende- en minderbekende Nederlander geeft het voorbeeld, via de media spreken ze het publiek toe. Grof, kort door de bocht en nietsontziend, het maakt ze niets uit. De slachtoffers en spierbundels zijn op veilige afstand. Geen tomaat die ze raakt, laat staan een muilpeer! Een consciëntieus verhaal daar draaien ze hun hand niet meer voor om. Momenteel moet je snel scoren!

Zoals dat gaat, doet goed voorbeeld volgen. Het internet, het medium voor iedereen, staat vol met meningen. Iedereen vindt wel wat. Tussen neus en lippen door, vanuit de losse pols en zomaar in het wilde weg plaats ieder maar raak. Fijn natuurlijk, want dat lucht lekker op. Het haalt de druk van de maatschappij. Toch?

Aan de vrijheid van meningsuiting wil ik niet sleutelen. Ook wil ik niet oproepen tot fatsoen. En een flinke pennesteek onder de gordel moet zelfs kunnen. Maar wat mij betreft met wat meer aandacht voor het product. Een gestileerde trap met de pen, een gracieuze klap met een woord,  een weloverwogen boodschap.

Als onze meningsvrijheid zo’n groot goed is, laten we dan ook waken over de fraaiheid van onze meningsuiting!

Categorieën: Media

brilmans

Als je je ogen open houdt, een beetje kijkt en er oog voor hebt dan vind je altijd wel wat. Iets moois of ergens van, dat maakt niet uit. Op mijn blog probeer ik regelmatig verslag te doen van wat ik vind.

16 reacties

Libelle · 14 juli 2013 op 18:38

Eens!
Toch bezondig ik er me ook wel eens aan en ram dan zomaar een uiting de lucht in. Het is lekker vrijblijvend en het lucht op. Het werkt de slordigheid in de hand, in feite is het een minachting van de lezers.

    Sagita · 14 juli 2013 op 21:00

    Eens met de inhoud van de column en de laatste zin van Libelle! Ook de tijd van de lezers met daarbij de moeite om te reageren kost geld.
    groet Sa!

Fem · 15 juli 2013 op 06:34

Mooie titel! Inhoudelijk ben ik het wel met je eens en ik vind het ook prettig geschreven. Toch vind ik ook wel dat als iemand wat plaatst op een site waar een reactiemogelijkheid is, je ook mag verwachten dat niet elke reactie lovend zal zijn…

Harrie · 15 juli 2013 op 09:08

Lelijke woorden zijn nooit fraai. Maar zijn er ook fraaie woorden die lelijk zijn? Dat vraag ik mij dan af. Stoethaspel bijvoorbeeld. Of is dat een twijfelgeval? Ik vind het best een moeilijke column. Woorden kunnen bijten of slaan. Daar heb je wel een punt.

    brilmans · 15 juli 2013 op 11:47

    Zorgelijk is de generatie die er aan gaat komen. Tijdens mijn werk zie ik regelmatig de generatie C aan de slag op diverse media. Daar wordt je niet vrolijk van. Moeilijk vraagstuk.

      Harrie · 15 juli 2013 op 11:53

      Hi, hi, mij is ook ooit uitgelegd hoe een muis werkt. Met hulp van een sinaasappel. Die moest ik dan over de tafel rollen om muisgevoel te krijgen. Ik drukte zo hard dat het jus d’orange werd. Maar hij liep in ieder geval niet weg. En nee, het was niet dezelfde sinaasappel waarmee verpleegsters moeten oefenen om te leren spuiten. Nu zie je bijna nergens muizen meer. Behalve grijze.

Ferrara · 15 juli 2013 op 09:58

Deze boodschap is in elk geval met zorg geschreven.

brilmans · 15 juli 2013 op 11:44

Bedankt voor alle reacties. Wat u ook vindt. 🙂

Dees · 15 juli 2013 op 12:06

Inderdaad een mooie titel.

Vrijheid van meningsuiting is ook dat niet alleen mensen die fraaiheid kunnen aanbrengen hun mening mogen verwoorden. Niet iedereen heeft een gracieuze pen. Niet iedereen heeft bovendien de voorkeur om de gracieuze pen te lezen.

Ik heb ook moeite met het gekwetter en het onbesnaarde geblaat dat bij bijna ieder onderwerp de kop opsteekt. Maar op selectief lezen en schrijven na is er weinig aan te doen, vrees ik.

Goed geschreven stukje trouwens, best fraai 😉

    brilmans · 15 juli 2013 op 12:25

    Ben het op zich helemaal met je eens dat iedereen moet zeggen en schrijven wat hij wil in welke vorm dan ook. Fraai of niet fraai. Mijn voorkeur gaat uit naar fraai. Wat ik jammer vind is dat veel meningen ondergeschreeuwd raken.

SIMBA · 15 juli 2013 op 18:21

Inderdaad een prachttitel, mijn complimenten hiervoor! Een prettig leesbare column die, wat mij betreft, sinaasappelkistjeswaardig is!

pally · 15 juli 2013 op 23:03

Mooi opgeschreven mening, zo staaf je je woorden door hier zelf een voorbeeld te geven. Dat mag ik wel.

Mien · 16 juli 2013 op 11:57

De titel is mooi en schept hoge verwachtingen.
Die maak je waar.
[quote]De boodschap verdiende meer zorg.[/quote]
Een voorwaarde voor goede communicatie.
Kern van je betoog.
Graag gelezen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder