Even met de VARA gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Froukje Jansen in de buurt?” De Socialistische Telefoniste van Dienst schoot in de lach. Ze vond het allemaal erg grappig, een topcolumnist die een flutpresentatrice wilde spreken. Toen ze uitgebulderd was, verbond ze me door. Met Froukje. “Goedemojgen Djiek, wat een vejjassing om je te spjeken te kjijgen. Waajmee kan ik je pleziejen?” Nou, daar had ik dus helemaal niets van verstaan, zoals u begrijpt. Maar zo gauw laat ik mij niet uit het veld slaan, dus ik bromde: “Zeg, Froukje, zou je niet eens onmiddellijk je biezen pakken? Het hele land valt over je heen. En terecht. Wat een waardeloze, ongeconcentreerde huppelkut ben jij zeg! Debiel en onverstaanbaar geneuzel, en vragen die áls ze een keer verstaanbaar zijn, er totaal niet toe doen!” Tsja, Froukje kon mij wél verstaan. Dus in haar wiek geschoten riposteerde ze: “Waajom kjaak je mij zo af? Ik wil gjaag goed lejen intejvjoewen.” En daar had ik mevrouw tuk: “Misschien is de juiste volgorde éérst fatsoenlijk een interviewcursus volgen, dan wat ervaring opdoen bij bij voorbeeld de Lokale Omroep van Groningen, en daarna pas een programma gaan doen op de grote-mensentelevisie. Dat scheelt de televisiekijker een hoop ergernis.” Toen draaide Froukje helemaal door. Ze onstak in woede, schreeuwde: “Val dood vuile tejingleidej, krijg de kankej aan je hart,” en hing op. Wat een giller. In de Microgids zegt ze het zelf: Ik wil me verder ontwikkelen en zou graag goed leren interviewen. Tenenkrommend. Toch vreemd dat het hele volk met name kritiek heeft op haar interview met Martin Simek. Dat vond ik nou juist wél leuk. Enig! Ze spraken allebei een onverstaanbaar soort Nederlands. Onverstaanbaar Balkanaccent en onverstaanbare Gooise kakstem proberen elkaar te begrijpen. Hilarisch!

Ook hilarisch is dat naar vis stinkende cocaïnedorp aan het IJsselmeer. Volendam was toch de plaats waar het hoogste percentage PVV-stemmers bleek te zitten? Omdat Volendammers zo’n last hebben van vreemdelingenhaat, toch? Maar die Jantje Smit, die is pas vreemd! Wat een mafkees. Lullige liedjes, zieltogend eigen modewinkeltje aan de haven, beetje reclame maken voor armoedekledinghuis C&A, zijn woonwagensnol pleite… Waarom flikkeren ze die Jantje niet gewoon met pek en veren het dorp uit? Al sla je me dood. En dan te bedenken dat die slijmerd volgens een of ander flutblaadje, de Jackie, de meest begeerde vrijgezel van Nederland is. Maar ja, op de écht leuke mannen is natuurlijk allang beslag gelegd. Ik noem enkele voorbeelden: de al jaren geleden getrouwde Mosje, de recentelijk gehuwde Kuin, nou ja, noem maar op… Zo’n beetje de enige kerels die nog wél vrij rondlopen zijn mijn broer in Drachten en de sportschoolzanger Roel Driesvink. Dus de enige reden waarom die Jantje Smit nog als begerenswaardige vrijgezel kan worden beschouwd, is het totaal ontbreken van concurrentie. Tsja, het blijft behelpen voor het Nederlandse vrouwvolk. Maar dan nog. Wanneer je als leuk arbeidersvrouwtje ’s nachts in je bedje ligt te smachten naar de zoete woordjes van Jantje Smit, dan is er wel wat mis met je.

Weliswaar niet vrijgezel, maar razend populair is Natasja Froger. Een soort geblondeerde paardenbek die de voedselbank promoot en reclame maakte voor een dubieuze stroomleverancier. De Telegraaflezeressen riepen haar uit tot bekendste populaire Nederlander. Maar als ik denk aan de woorden telegraaf en populair, dan denk ik aan Jolande van der Graaf. Haalt de onderste steen boven bij onze nationale spionagedienst. Alleen jammer dat ze het in haar hoofd heeft gehaald, vertrouwelijke documenten van die Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in haar huis te bewaren. Zo enorm stom. Je kunt er gewoon op wachten dat de gleufhoedenbrigade een keer langs komt als je de inhoud van die stukken in de krant zet. Hoe naïef kun je zijn… Breng die stukken dan ook onder bij een vriend van een vriend! Dan zijn ze echt niet meer traceerbaar. Triest zooitje trouwens, die AIVD. Waakt over de veiligheid van ons land, maar klooit zelf maar wat aan. Hun agenten spelen staatsgeheimen door aan journalisten, en zetten daarmee ons hele land voor lul. Stakkers. De Nederlandse Journalistenbond verstuurde een schuimbekkend persbericht over de inval. Overdreven. Ik schiet de hele dag steeds in de lach. Er schijnt een agent van de AIVD een dag voor het huis van Jolande te hebben gepost. Te vergeefs. Hij kon het gaatje in zijn krant niet vinden. En zijn collega had ook al geen succes. Die had in de Gouden Gids ‘Huize Jolande’ opgezocht. Had ‘ie een dag staan posten voor een hoerentent, twee straten verderop! Maar de allertriestste persoon in dit geheel, is degene die bij de huiszoeking het kinderspeelgoed in beslag nam. Man man man, word eens volwassen! In de Tweede Kamer bestaat een commissie die de verrichtingen van deze dienst volgt. In de wandelgangen de ‘Commissie Stiekem’ genoemd. Wellicht is ‘Commissie Sukkels’ een betere aanduiding. Volgens mij moet onze minister van spionagezaken om te beginnen de directeur van de AIVD maar eens de tent uit trappen.

Maar ja, dat is ook zo triest. Want het zal je maar gebeuren, je baan kwijt. Flinke deuk in je inkomen, en de eindjes moeten aan elkaar geknoopt. En het is de vraag of je je woonlasten nog wel kunt opbrengen. Voor bewoners van koophuizen is daar een oplossing voor. De Nationale Hypotheek Garantie. In ruil voor een klein premiebedrag mogen mensen die in financieel zwaar weer verzeild raken, hun hypotheekaflossing even stopzetten, tot een achterstand van pak ‘m beet 20.000 euro, zonder dat ze hun huis uit moeten. Een veilige gedachte. In politiek Den Haag zijn ze het zo’n beetje eens over een verhoging van dat garantiebedrag. Het pensioentje van oma wordt bevroren, maar de huizenkoper wordt extra beschermd. Het garantiebedrag wordt waarschijnlijk verhoogd van 265.000 naar 350.000 euro. Maar op deze manier ontstaat wel een onrechtvaardige tweedeling in de maatschappij. Want iemand die niet koopt, maar huurt, dient bij een huurachterstand van een maand of drie veelal op last van de rechter zijn woning te verlaten. Sterker nog: huurders worden dubbel gepakt. Want naast het feit dat ze deze geruststellende regeling moeten missen, komen ze ook minder gauw in aanmerking voor bij voorbeeld zorgtoeslag. Dat komt doordat de belastingdienst voor het vaststellen van dat recht bij bezitters van een koophuis eerst de hypotheekrenteaftrek op het loon in mindering brengt. Dus een huurder krijgt minder zorgtoeslag dan een koper met hetzelfde inkomen! Wellicht moet onze minister van Volkshuisvesting eens gaan nadenken over een Nationale Huur Garantie? En misschien moet onze minister van Financiën maar eens wat doen aan die fiscale benadeling van huurders. Het is niet anders dan terecht, dat steeds meer kiezers uit de arbeiders-achterban hun PvdA de rug toe keren! Socialisten als ondersteuner van de grootverdiener en als onderdrukker van de kleine man. Om je dood te schamen!


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

6 reacties

lisa-marie · 22 juni 2009 op 10:50

Hij is lekker scherp 😀

Mien · 22 juni 2009 op 14:07

Hoi Driek, het huwelijk doet jou goed.
Ik bespeur wat meer rust en regelmaat in jouw gif met humor.
Mede daardoor prettig gelezen dit keer.

Mien

arta · 22 juni 2009 op 18:20

Bij deze quote kon je me opvegen:
[quote]Maar ja, op de écht leuke mannen is natuurlijk allang beslag gelegd. Ik noem enkele voorbeelden: de al jaren geleden getrouwde Mosje, de recentelijk gehuwde Kuin, nou ja, noem maar op… Zo’n beetje de enige kerels die nog wél vrij rondlopen zijn mijn broer in Drachten en de sportschoolzanger Roel Driesvink. [/quote]
😀

SIMBA · 22 juni 2009 op 19:13

Ik lag ook dubbel bij die quote wat arta al aanhaalde 😆 het was al weer even geleden dat je Droel Riesvink erbij had gesleept dus hij mocht wel weer!

Chris · 23 juni 2009 op 15:43

Ben zojuist lid geworden en dit is de eerste column diek ik lees. Wat kan ik ervan zeggen, een column zoals een column bedoeld is. Kan nauwelijks wachten tot ik mijn eerste column kan posten – heb ongeveer jouw schrijfstijl denk ik, maar dan zonder ervaring. Maar daar gaat verandering in komen………….

Prlwytskovsky · 26 juni 2009 op 23:43

Djiek Oplopejs, ik lag weer in een deuk.

En die laatste regel: wees maar blij dat jij je eigen tanden nog hebt. 😆

Geef een antwoord