De oude kerk lijkt er verlaten bij te staan. Meer dan helft van de glas in lood ramen zijn de afgelopen jaren door jongeren doorboord met stenen. In de kerk heerst een serene stilte. Door een enkel raam schijnt een waterig zonnetje. In het spinrag van de zonnestraal dwarrelt stof door de ruimte.
Banken zijn verrot of gesloopt. Er hangt een muffe lucht. Toch straalt het gebouw als in zijn glorie jaren.
Bij het altaar staat een jonge man. Brood, gebroken in stukjes, rust op een zilveren schaal, en wijn in een zilveren kelk staan op de tafel voor hem uitgestald. De man slaat een kruis, zegent het brood en de wijn met woorden die hij in jaren niet heeft gehoord. Dat hij geen priester is wordt hem vast vergeven redeneert de man.
In stilte neemt hij een stuk brood en steekt het in zijn mond. Zachtjes mompelt hij: Neemt allen van dit brood want het is mijn lichaam.” Een schelle lach weerklinkt door de kerk.
Dan neemt hij de kelk en spreekt luid; “neemt allen van deze wijn want het is mijn bloed” Een traan biggelt over zijn gladgeschoren wang.
De man knielt en vraagt nog eenmaal aan zijn Heer: “Waarom Heer, waarom laat Uw kerk het toe dat jonge mensen worden vernietigd.” “Wie heeft bedacht dat priesters celibaat moesten zijn?” Waarom zijn Uw priesters niet in de Heer maar voornamelijk in de jongens!”
De man zwijgt en steekt de loop in zijn mond. Nog één ademteug en hij is verlost van zijn pijn.

Categorieën: Algemeen

15 reacties

Yfs · 14 februari 2013 op 08:31

Het begin laat zich veelbelovend lezen en bewijst dat je zeker potentie hebt als schrijver. Maar dan gaat het mis met het brood wat op een schaal ‘rust’? En een schelle lach die door de kerk klinkt (van wie en waarom?)

De regel ‘Dat hij geen priester is’ had het verhaal aannemelijker gemaakt als er had gestaan ‘dat hij geen priester ‘meer’ is!

Kortom, te onzorgvuldig en wellicht te ongeduldig geschreven om die ‘aangrijpende’ factor te creëren.

Maar zoals ik al zei, je hebt wel degelijk potentie! :wave: 😉

Chi_Dragon · 14 februari 2013 op 08:42

Goedemorgen Yfs,

Bedankt dat je (weer) de moeite hebt genomen om mijn stukje te lezen en te voorzien van punten die anders danwel beter hadden gekund. Aldoende leert men.

Even vraagje, brood wat op een schaal rust. Kan dat niet? Ik zeg dat wel vaker. :eh:

Yfs · 14 februari 2013 op 09:04

Rusten lijkt me niet echt een eigenschap om aan een stuk brood toe te kennen ( tenzij het nét uit de oven komt), maar eerder aan een lichaamsdeel, zoals een hoofd wat je te rusten legt of een arm die je ergens op laat rusten. Ik struikelde erover, maar dat is natuurlijk persoonlijk 😉

Chi_Dragon · 14 februari 2013 op 09:23

Daar heb je wel een punt.. 😉

Meralixe · 14 februari 2013 op 09:39

Enerzijds daagt het onderwerp van uw column uit tot reageren maar anderzijds is het opgewarmde kost waar we al vele jaren ( genoeg ) mee geconfronteerd zijn.
Er zijn mensen die geloven in een God en er zijn mensen die niet geloven in een God. Laat ons daar duidelijk de persoonlijke vrijheid respecteren en A.U.B. via column x geen discutie voeren over dergelijke persoonlijke standpunten.
Wat wil ik hier echter wel kwijt?
Waarom gebruikt U en gebruikt de media steeds tot vervelends toe de grove fouten van mensen om de ‘gelovige’ zijn Schepper te treffen? :eh:

Chi_Dragon · 14 februari 2013 op 09:51

Het is zeker niet mijn bedoeling om de ‘gelovige’ te treffen. Ook de Schepper waar u het over heeft beledig ik niet in dit stuk volgens mij.
ik vind het jammer dat u dat blijkbaar uit mijn stukje hebt gehaald.
Het is een ieder vrij om te geloven wat hij wilt.

Als het een pedofiel betreft die niet aan de Kerk is verbonden had u er geen problemen mee gehad?

Volgens mij mag een ieder schrijven over punten waar hij/zij zich mee bezig houdt. Dit verhaal komt deels uit mijn nabije omgeving en houdt mij dus bezig en dus schrijf ik daarover.

Harrie · 14 februari 2013 op 11:53

Openbaring in zwarte inkt. Nu het ijs gebroken is kan de heling beginnen.

Ferrara · 14 februari 2013 op 14:12

Begrijp ik het goed, pleegt het slachtoffer zelfmoord na het avondmaal te hebben gebruikt?
Loodzwaar gebeuren.

Lees de zin over celibaat nog een keer.
Een priester leeft celibatair of naar het celibaat.
Dit soort slordigheden doet afbreuk aan je stuk.

Chi_Dragon · 14 februari 2013 op 14:27

TY

Chi_Dragon · 14 februari 2013 op 14:29

[quote]Een priester leeft celibatair of naar het celibaat.[/quote]

Weer wat geleerd :lach:

en je begrijpt het goed 😉

Spencer · 14 februari 2013 op 19:53

Zo is dat.

Sagita · 15 februari 2013 op 11:50

Ja er kan wel het een en ander aan verbeterd worden, maar dat is al gezegd. Mijn opmerking betreft vooral het geheel. ‘Gebroken’ lees ik als notities met een interessant thema, die nog uitgewerkt moeten worden tot een mooi verhaal! Je hebt stof genoeg. Doe er wat mee.
groet Sa!

Chi_Dragon · 15 februari 2013 op 11:53

TY Sa,

je reply wordt weer gewqaardeerd en ga ik mee aan de slag

arta · 17 februari 2013 op 12:05

Chi, ik vind dat je heerlijk schrijft. Er zit een lading achter jouw stukken, die door de regels heen gelezen kunnen worden. Mooi.

Chi_Dragon · 17 februari 2013 op 14:24

Dank voor je vriendelijke woorden Arta.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder