Mijn kennis van de diverse rangen en klassen heb ik niet in “dienst” geleerd. Dat kon ook niet daar ik op keuringsleeftijd andere zaken aan mijn hoofd had. Ik zou artiest worden en had het druk met belangrijke afspraken met sleutelfiguren in artistieke dranklokalen. Ik kende mensen en kwam op plekken… Het behoeft dan ook geen betoog dat ik uitermate opgelucht was toen ik prima hoorde, dat ik afgekeurd was op mijn gehoor. Ik had me zo ingeleefd in mijn rol als man-met-helaas-een gehoorbeschadiging, dat zelf mijn moeder nog weken daarna buitengewoon luid tegen me sprak.

De enige rangenstructuur die ik mij uiteindelijk eigen heb gemaakt, is die van Stratego. De Maarschalk heeft in dit spel de hoogste rang, maar deze functie maakte op mij nooit zo’n indruk, niet in het rood nog in het blauw. Misschien komt het wel door de in mijn ogen lullige afbeelding op het stratego-stuk. Ik ken ook helemaal niemand die de rang maarschalk heeft. Daarbij klinkt de naam mij in de oren alsof je uitgescholden wordt door iemand met een zachte G. Ik krijg er ook een beeld bij van een steeds om de feiten heen pratend schandknaapje, een zogenaamd ja-maar schalkje.

De blauwe Generaal daarentegen, de rang direct onder de maarschalk, raakt mij veel meer. Hij heeft 4 sterren en draagt duidelijk zorg voor zijn eigen leger en houdt vreemdelingen buiten het fort. Hij straalt iets uit. Hij is niet laf, hij is niet stoer, maar vecht wel mee. Zelfs in het heetst van de strijd wijkt hij niet van zijn voetstuk en blijft op zijn post. Zolang de vlag niet is verovert, blijft hij ook in uitgeklede versie, voor zijn sympathisanten staan. De Generaal is dapper maar gaat er keihard aan. De vlag wordt verdonkermaand door Rood, hij stond iets links van de Generaal. “Niet zijn voorkeur maar als je ergens voor gaat moet je het afmaken”, lijkt de generaal te willen zeggen…
Whatever, het spel kan nu opnieuw gespeeld worden, Rood mag beginnen!

www.haringenvanes.nl

Categorieën: Politiek

8 reacties

arta · 18 december 2006 op 16:28

Best een leuk onderwerp : Stratego!
Jammer dat er enkele “kromme” zinnen in staan, en ook een aantal taal/slordigheidsfouten.
🙂

pally · 18 december 2006 op 17:40

Aardig uitgangspunt zo’n spel, maar wat wil je er mee zeggen?
Je wordt afgekeurd en speelt stratego en dan? Ik verwacht een link…..
Pally

SIMBA · 18 december 2006 op 18:11

😕 Ik snap hem niet. :dunno:

DreamOn · 18 december 2006 op 18:15

Ik snap het spel Stratego heel goed, maar deze column eigenlijk niet… maar ik zie, dat ik niet de enige ben :dunno:

KawaSutra · 18 december 2006 op 21:16

Tja, de maarschalk moet volgens mij Balkenende zijn. De generaal Verdonk. Met een beetje fantasie….

Li · 18 december 2006 op 22:49

[quote]Rood mag beginnen![/quote]

Oké, ik ben benieuwd…

Li

Bitchy · 19 december 2006 op 12:44

Rood is dan Bos? 😉

Haring · 19 december 2006 op 20:58

Column is idd te snel online gezet (spelfouten & kromme zinnen). Verdonk, Bos en Balkenende ook te zwak neergezet…ga me bezinnen! Bedankt voor de reacties.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder