Terwijl ik loop naar spoor 1 op Amsterdam Centraal, komt een trein me tegemoet. Met een piepend en snerpend geluid maakt deze kenbaar te remmen voor de aankomende stoet reizigers die ergens anders in dit kikkerlandje een bestemming hebben. Ik kijk om me heen. Sommige mensen, haastend voor de trein. Sommigen, rustig sjokkend. Ik ben van dat laatste, het komt wel goed, ik ken de trein als mijn broekzak. Ik kan het niet laten om de gedachte tot me te laten komen over de bio-industrie. Ik zie al weer de beelden voor me met rijen en stapels kippen, koeien, varkens, etcetera. Achter elkaar, als een muffe kudde die niet wordt gehouden, maar geconsumeerd. Ik kijk opzij en ik zie een vergelijkend beeld, rijen mensen die allen achter elkaar aan sjokken om van punt a naar punt b te gaan. Om vervolgens dit ritueel hoogstwaarschijnlijk in de omgekeerde volgorde te herhalen. Dag in, dag uit. Hoezo dagelijkse sleur?

Dagelijkse sleur wordt mede bepaald door structuur. Zelf betrap ik mij op het feit dat het leven soms zo gestructureerd is, dat het ronduit saai is. Zelfs de momenten, waar ik geniet van dingen zijn gepland. Waar zijn de spontane momenten gebleven? Ah, ik weet het weer, die had ik niet ingepland.

Ik ken mensen met een leven die je letterlijk uit de agenda’s kan halen. Eng! Je zou bijna nieuwsgierig zijn naar hun geplande liefdesaffaires of andere intieme momenten. Die plannen ze toch ook wel denk je dan… Toch kunnen we niet zonder structuur lijkt wel. Dat maakt het leven dan toch weer mooi, mijmerend over hoe het zou zijn zonder een volle agenda, structuur en regels. Maar toch vasthouden aan dit bestaan. Geen wonder dat 1 op de zoveel duizend psychisch ontspoort als ze een ontspannen vakantie gaan houden…

Uit eigen ervaring weet ik dat dingen die je spontaan overkomen, je het meest bij blijven. De mensen die in deze spontane momenten zitten, blijven je ook goed bij. Kortom, spontaan is gezond! Laten we nu niet langer ons vasthouden aan dat geregel, maar ga! Wees impulsief! Heb je zin om uit te gaan op een maandag? Gewoon doen! Hoezo, daar is het niet de tijd voor? En om maar meteen helemaal door te slaan, we herdenken niet standaard op 4 mei. Maar elk jaar kiezen we een willekeurige datum. Het houdt de mensen scherp zul je zeggen! Of gaan we nu eens een reden verzinnen dat 4 mei zo belangrijk is? Alsof men het hele jaar eigenlijk niet moet bedenken dat onze verworven vrijheden niet vanzelfsprekend zijn… hypocriet zou ik zeggen! Je verjaardag vieren? Poeh, als een mens eenmaal 1 jaar is geworden, is iedere dag daarna een ‘verjaaring’ van zijn leven. Dus u raad het al, u viert uw verjaardag op een willekeurig moment. Dat is weer eens wat anders! We vieren meteen Kerst in de zomer en Sinterklaas komt maar een paar maanden later of vroeger.

Terug naar de realiteit.

Mensen zonder structuur, vormt chaos. Mensen met structuur, vormt duidelijkheid. Mensen met teveel structuur, vormt een bedreiging voor onze samenleving.

Categorieën: Algemeen

9 reacties

sally · 19 november 2004 op 14:34

applaus van mij

Niet dat ik me niet schuldig maak aan een bepaalde structuur.
Wat het werk betreft ontkom je er niet aan. Ook niets mis mee.
Maar privé staat niets gepland bij ons.
Heerlijke spontane acties, dat is onze manier van leven.
Gelukkig zijn we allebei zo…
Mooi, een genot om te lezen!
groet Sally

Dees · 19 november 2004 op 17:22

Er zitten leuke stukken in je column. Maar je conclusie is te veelomvattend en te groot en als je je daar al van bedient, zou je hem eigenlijk duidelijker in moeten leiden met de rest van je column.

Vind ik.

Groet,

Dees

Raindog · 19 november 2004 op 18:44

Ben het met Dees eens.

Trouwens, gefeliciteerd nog! Je was gister jarig toch?

PS: Op de Loesje-site kun je een kaartje vinden met een hele treffende tekst: ‘Houdt wat ruimte vrij in uw agenda zodat u spontane uitnodigingen kunt accepteren’. Je ziet… bekend thema maar nog steeds geen oplossing tenzij….. juist! 😉

pepe · 19 november 2004 op 19:11

Een aardige column…

Maar weinig in het leven loopt volgens plan, dus daarom plan ik niet te veel. Ik zie wel wat de dag brengt.
We leven hier in een beetje chaotische structuur 😉

Mup · 19 november 2004 op 21:49

[quote]u viert uw verjaardag op een willekeurig moment. [/quote]

Of we slaan hem spontaan over,

Groet Mup.

Ma3anne · 20 november 2004 op 14:19

Ik begrijp je boodschap wel, maar vind de gedachtensprongen een beetje te hatsekidee.

Plannen? Wat is dat? 😕

GVDD · 20 november 2004 op 20:34

hmmm…structuur is overal. ik wip zelf ritmisch.
vandaag ga ik eens a-ritmisch bewegen om uit die sleur te komen!

melady · 21 november 2004 op 23:52

Op zich een leuk item..ik kan je gedachtengang begrijpen..maar de structuur van je column zou ik wat nuanceren.

Leuk geschreven.
Melady 🙂

Hendriks · 22 november 2004 op 09:08

ik was even een weekendje weg 😉 Maar bedankt allen voor de reacties. Het is geschreven in een heeeeel laat uurtje met een beetje frustratie over het e.a. , met name over datgene dat sommige mensen zo vasthouden aan hun planning. Blegh. 🙂

Anyway, bedankt voor de feedback!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder