Nog niet zo heel lang geleden gold dat je een wisse dood sterft als je spinazie eet die voor de tweede maal is opgewarmd. De grote hoeveelheden nitraat (of was het nou nitriet?) die bij hernieuwde verhitting vrijkomen, zouden fatale gevolgen hebben voor de gezondheid. Na de eerste hap lag je bij wijze van spreken al stuiptrekkend naast je stoel. Mijn moeder, verantwoordelijk voor de bereiding van de avondmaaltijd, hield zich daarom strikt aan het gebod de groente niet voor een tweede maal op het vuur te zetten. Op een goede dag toonde nieuw wetenschappelijk onderzoek aan dat het wel meevalt met het gevaar van tweedekansspinazie. Alleen als je er dagelijks vele kilo’s van eet, loop je een piepklein risico dat je er niet goed van wordt. Net als in menig ander huisgezin steeg bij ons een luid gejuich op toen dit goede nieuws wereldkundig werd gemaakt. Voorgoed voorbij was het inktzwarte tijdperk van ijskoude spinaziekliekjes die met lange tanden naar binnen moesten worden gewerkt.

Maar op de opluchting en vreugde van het eerste moment volgden gevoelens van onzekerheid en verontwaardiging. Al die jaren hadden we vieze kouwe overgebleven spinazie gegeten, op basis van onjuiste wetenschappelijke inzichten. Op welke waarde moesten we nu al die andere voorschriften, die de voedingsgeleerden in de loop der tijd over ons hadden uitgestort, eigenlijk schatten? Hoe lang zou het duren voordat het voortschrijdend inzicht ook al die andere ge- en verboden als achterhaald zou bestempelen?

Sindsdien ben ik daar meer op gaan letten, en waar ik voor vreesde, geschiedde inderdaad. Niet één keer, niet twee keer, maar vele keren. Ik noem slechts enkele voorbeelden. Weerlegd werd de stelling dat cholesterolwaarden tot onacceptabele waarden stijgen als er vaker dan twee maal per week een ei op het menu staat. Keihard onderuitgehaald werd de bewering dat koffie de bloeddruk omhoog jaagt als je het niet bij twee kopjes per dag laat. Vet slecht? Welnee! Voedingsdeskundigen maakten onlangs bekend dat niet vet, maar suiker de grote boosdoener is als het gaat om overgewicht. Maar denk niet dat je safe zit als je appels eet in plaats van snoep. Fruitzuur doet het glazuur op tanden en kiezen smelten als sneeuw voor de zon, stelden onderzoekers vast.

Al die in steen gebeitelde voorschriften en waarschuwingen die plotsklaps naar de prullenbak worden verwezen. Tureluurs word ik er van. Aan welke leefregels kan ik me nu nog houden, zonder de angst dat ik daar misschien verkeerd aan doe? Die onzekerheid, daar kan ik slecht tegen. Het werkt me op de zenuwen. Maar laat ik proberen om me er niet al te zeer over op te winden, want dat is slecht voor de gezondheid. Tenminste, tot het moment dat dit bij nader inzien óók niet zo blijkt te zijn.

Categorieën: Diversen

13 reacties

Chris · 2 februari 2010 op 13:00

Haha, en ik steeds maar wachten op de punchline: de koppeling met het UN klimaat-rapport 😉

joopvanpoll · 2 februari 2010 op 14:03

Het aanwezige nitraat gaat onder invloed van zuurstof over tot nitriet.
Vroeger mocht je twee uur nadat je gegeten had niet zwemmen.
En visoliecapsules jagen nu de bloeddruk weer te hoog op. Omega-3,of nie!
Een heerlijk stuk, al mopperend worden we steeds ouder…
Groet,
Joop.

Mien · 2 februari 2010 op 15:12

Ach, wat nou van spinazie ga je dood …?

Sommigen onder ons eten het rauw, so what!

[b][url=http://screencrave.com/wp-content/uploads/2009/09/Picture-233.jpg]Mien Bruut[/url][/b]

SIMBA · 2 februari 2010 op 16:52

Wat ik me vroeger altijd afvroeg bij dat spinazie verhaal….die diepvriesspinazie was gekookt voordat ie in het pak ging dus als wij hem opwarmden was dat toch de tweede -dus levensgevaarlijke- tweede keer 😀
Ik eet nou gewoon nooit meer spinazie kan ik wat dat betreft niet meer miskleunen!
Leuk stukje!

LouisP · 2 februari 2010 op 21:45

Dacs1973,
interessant stuk over van die soort mythes die blijven rondspoken..tot nu verkondigde ik het ‘spinazieverhaal’ tegen mensen die ik graag mocht….van dat vet wist ik ook niet…maar vet is zo vet..
graag gelezen,

Louis

pally · 2 februari 2010 op 22:28

Leuk stuk Dacs, het heeft eigenlijk hetzelfde thema als mijn column ‘gezond leven linke soep?’
Maar dan op jouw manier,

groet van Pally

Avalanche · 2 februari 2010 op 23:26

Zou ‘alles met mate’ binnenkort ook slecht blijken te zijn? Voor chocolade hoop ik dat stiekem wel een beetje. :lach:

Leuke column, wat thema betreft inderdaad herinnerend aan ‘Linke soep’, maar je hebt er je eigen ‘opgewarmde spinaziedraai’ aan gegeven.

Dees · 3 februari 2010 op 09:57

Nu moet nog blijken dat roken gezond is. Leuk stukje.

DACS1973 · 3 februari 2010 op 10:11

Dan zouden we terug bij af zijn, want in den beginne dichtte men tabak allerlei medicinale eigenschappen toe. Net als chocolademelk en thee overigens.

DACS1973 · 3 februari 2010 op 10:55

chocolade = cacaobonen = groente = gezond

DACS1973 · 3 februari 2010 op 10:56

Inderdaad, nu je het zegt.

trawant · 3 februari 2010 op 12:18

Recent onderzoek toont trouwens aan dat het zeer ongezond is om te leven.
Iedereen schijnt daar toch uiteindelijk dood aan te gaan.

Fem · 3 februari 2010 op 16:19

Eigenlijk herken ik er ook een beetje van mijn laatste inzending in, alleen dan met een andere insteek…

Wat is de medische wereld soms toch raar bezig he 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder