Volgens het RTL-4-journaal zijn er 3,5 miljoen huishoudens die moeite hebben met het aan elkaar knopen van de touwtjes. Daar is het mijne er een van. Het is mijn eigen schuld. Mijn onderwijsbaan heb ik opgezegd, dus ik moet het van mijn literaire carrière hebben. Ik vind alle plannen van de regering voor de opvang van uitvallers prachtig. Ik wens de scholen er veel succes mee. Ik heb er op een stuk of zes gewerkt, zonder uitzondering lovenswaardige instituten vol enthousiaste
collegae. Het zijn hun besturen die niet deugen. Bij mij overheerst opluchting. Ik beweeg mij door het leven als een borg-dar: wandel door mijn kubus en ik houd mijzelf in het leven door middel van mijn interlink met het Collectief en als u geen Startrek-kijker bent, haakt u nu af.
Versta mij goed: Onderwijs is het mooiste dat bestaat, onder voorwaarde dat het a). plaatsvindt, enb). de juiste omstandigheden aanwezig zijn. De regering wil dat de lerarenopleidingen leraren beter voorbereiden op de vmbo-jeugd. Verkeerde prioriteit. Die acht-tot-acht uur-maatregel staat als een huis, als het ervan komt, tenminste. Maar dan nog: onderwijs is kennisoverdracht en niet in de eerste instantie bezigheidstherapie of politieagent spelen. De prioriteit vormen de omstandigheden waaronder onderwijs plaatsvindt. De kern van het probleem is een mengeling van infrastructuur en mentaliteit, en verder heb ik helemaal geen zin om de schuld van mijn eigen falen te wijten aan computers die het niet doen, het onophoudelijke aantal conflicten, verkeerde bezuinigingen, buitenschoolse opvang, enzovoorts.
Het ligt aan mij. Ik heb ook geen zin meer om het op een HAVO/VWO te proberen, want daar werkte het ook niet. Het lag aan mij. Heel veel mensen houden het gewoon vol. Al die leuke collegae heb ik zien werken en werken tot ze er letterlijk bij neervielen; niet te stuiten. Mijn prioriteit in het onderwijs lag bij de hoeveelheid vakantie, die lager ligt dan in de buurlanden. Zo had het onderwijs ook eens wat aan Europa.

Ik ben niet zo veeleisend. Ik heb geen auto, geen hypotheek, Ik ga jaarlijks enkele weken naar Ierland en vind dat nog steeds het mooiste land ter wereld. Mijn kubus bevat een schat aan nuttige bezigheden mijn hobby’s zijn niet duur. Voor wat betreft wasmachine, ijskast en computer ben ik momenteel weliswaar volledig in de handen van de goden, maar ik ben vrij, werk van acht tot acht en kan het wel uitzingen. Ik heb van puur plezier vijf dagen Dublin geboekt.

Ik zit vooraleerst niet bij Harry Mens, maar dat is volgens mij alleen maar gezond.

vanlidtGezond


11 reacties

pepe · 18 mei 2004 op 08:00

mooi geschreven en welkom hier…

[quote]onderwijs is kennisoverdracht en niet in de eerste instantie bezigheidstherapie of politieagent spelen. [/quote]

Helaas soms te waar, politieagentje spelen moest niet nodig zijn.

viking · 18 mei 2004 op 08:27

Jeeeetjemereetje, ik begin me nu toch af te vragen hoeveel mensen uit het onderwijs hier in CX rondhangen!? Nog even en jullie kunnen je onderwijsperikelen hier op internet botvieren. Even een campagne er tegenaan en we hebben de eerste echte virtuele school…

Mag ik dan tekenles geven?

Irma · 18 mei 2004 op 12:18

…en ik muziekles? 😉

Goeie column. En niet afgehaakt, ondanks dat ik geen Startrek-kijker ben en mijn wereld geen kubus- maar een bolvorm heeft.
Dat heeft te maken met het feit dat ik niet goed tegen ‘muren’ kan, dus ik houd liever de illusie staande dat ik altijd maar door kan lopen waar ik maar gaan wil 😉

sally · 18 mei 2004 op 15:28

Als ik eerlijk ben lijkt het mij ook niet het ideale beroep
Dus ik kan me heel goed inleven in jouw keuze
Mogelijkheden zat!
Knopen doorhakken vind ik op zich al moedig!
succes ermee!
liefs Sally

Ma3anne · 18 mei 2004 op 16:40

[quote]Onderwijs is het mooiste dat bestaat, onder voorwaarde dat het a). plaatsvindt, en b). de juiste omstandigheden aanwezig zijn.[/quote]

Ben op dit moment op pad langs allerlei basisscholen om de resultaten te toetsen van het rekenonderwijs van de laatste jaren. Eind groep 8 leerlingen. Ik vroeg me vandaag, op de school waar ik was, inderdaad af, of hier nog onderwijs had plaatsgevonden. De resultaten waren meer dan bedroevend voor een groot deel van de leerlingen. Het grootste gedeelte van mijn werkzaamheden bestond uit politie-agentje spelen.

Hopelijk volgende keer beter… we houden de moed er maar in. En het is gelukkig niet overal zo’n puinhoop. 🙂

Kees Schilder · 18 mei 2004 op 19:04

Misschien toch maar weer terug naar kolenhokken en andere martelmethoden.

Bakema_NL · 18 mei 2004 op 19:07

Mijn zoontje is 5 1/2 en ik ben scholen al zat, het begint pas.
Verder werk ik veel met jongeren in de leeftijd 15/16 en ouder en ja, het is echt te bedroevend voor woorden wat je tegenkomt. Gasten van vwo/gymnasium kunnen gewoon totaal niet hoofdrekenen en van taal hebben ze ook al geen kaas gegeten. En die knakkers gaan toch door voor redelijk intelligent. Toegegeven, ik werk prettiger met hen dan met de wat lager geschoolden, puur omdat het makkelijker praten is en ze over het algemeen wat meer en sneller begrijpen. Maar ik ga het ook weer proberen met een dyslectische jongen die speciaal onderwijs geniet. Minder snel van begrip, maar zolang hij eerlijk is en er voor gaat komen we er wel uit, gewoon 1 opdracht per keer geven en het moet wel lukken, zo moeilijk is het werk ook weer niet. Voordeel bij deze mensen is weer dat ze gewoon werken zonder zich dingen af te vragen, iets wat je bij studenten nogal eens tegenkomt, die gaan de meest simplistische dingen nog analytisch te lijf, zodat ze kostbare werktijd staan te verprutsen……ook niet alles, zij zijn vaak nog “dommer” dan laaggeschoolden.
5 1/2 en al aardig wat negatieve ervaringen met school, waarbij leraren en leraressen zeker niet zomaar vrijuit gaan, want “verloedering” is een probleem wat overal zit. Leraren en Bakema gingen vroeger al niet zo samen en dat zal wel zo blijven ook nu ik weer af en toe met hen geconfronteerd word via mijn zoontje.

Eftee · 18 mei 2004 op 22:48

Leuke column! [img]http://www.examedia.nl/columnx/images/subject/icon14.gif[/img]

Louise · 19 mei 2004 op 09:11

Ik heb helemaal niets met Startrek, maar ik vond het een leuke binnenkomer 🙂

Mosje · 19 mei 2004 op 14:26

Beam me up vanlidt! 😛

WritersBlocq · 11 oktober 2005 op 22:23

welkom!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder