Afgelopen week kreeg ik een persoonlijke, aan mij gerichte brief. Een felicitatiebrief. Er bekroop mij meteen een onrustig gevoel dat ik iets had gemist. Dat ik iemand onbewust een reden had verschaft om vervolgens gefeliciteerd te worden. Jarig ben ik namelijk nog lang niet. Maar, niets van dat alles.

Het betrof een in plastic folie verpakt epistel. En dan wel op zo’n manier gevouwen dat ook de postbode door het folie heen kon zien dat ik iets bijzonders had gedaan. En niet alleen de postbode. Ook de drukker, de verpakker en degene die gezeten achter de computer mijn gegevens had ingetypt. Iedereen wist het dus inmiddels, alleen ik nog even niet. Maar dat ging snel veranderen….

Het bleek dat een organisatie blij was voor mij en het werd al snel duidelijk dat het een landelijke kabelaar betrof. Ik moest overigens nog wel heel even nadenken over de kreet kabelaar, maar ik herinnerde me toen een artikel in de krant waarbij er werd gewaarschuwd voor “kabelaars”. Ik heb dat toen gelezen. Het ging over KPN en nog een paar van die bedrijven die ons voorzien van mediale signalen. Dat woord heb ik dan weer uit een andere folder gehaald.

Dat was een folder die vorige maand werd gegleufd en ook in plastic folie was verpakt. Daarin werd ik niet gefeliciteerd maar kon de postbode klip en klaar lezen dat ik werd gewaarschuwd voor het feit dat ik waarschijnlijk de komende jaren “node  informatie” zou gaan ontberen. Omdat ik nog niet had gekozen voor het nieuwe tijdperk van de glasvezel. Dat blijkt een soort snoertje wat de kabelaar in de meterkast komt schroeven om ervoor te zorgen dat je middels snelle signalen “bij de wereld aangesloten blijft”.

En er werd nóg iets gefolderd. Indien meer dan dertig procent van onze wijk mee ging doen, was de kabel een feit. Mocht ik onverhoopt niet kiezen voor aansluiting, en meer mensen niet, dan kwam het er niet. En dan zou onze wijk wel eens tot een achterstandswijk kunnen vervallen. Dat stond er niet, maar werd wel bedoeld. Een soort van individueel aangezwamd schuldgevoel vanwege het blokkeren van een collectief belang.

Van dit soort meldingen krijg ik jeuk, temeer daar de motieven van de kabelaar van puur commerciële aard zijn en het die hele KPN een zalige rotzorg zal wezen of ik me ontwikkel of niet. Ik heb me dus niet aangemeld. Dan maar onderontwikkeld. En als het dan niet anders is, de rest van de wijk dan ook maar.

Terug naar de felicitatiebrief. Blijkbaar hebben toch voldoende mensen zich laten chanteren. Meer dan dertig procent van onze wijkbewoners hebben zich een schuldgevoel aan laten kletsen en zijn overstag gegaan. KPN zag reden genoeg om mij met dat feit te feliciteren. Ik hoefde nu alleen nog maar een antwoordkaartje in te sturen en de aansluiting was een feit.

Ik heb inmiddels het antwoordkaartje ingestuurd. Dat ze wat mij betreft die hele glasvezel opgerold en wel in hun “mediale” achteringang kunnen proppen. Ik heb het kaartje voor de zekerheid maar in een doorzichtig plastic folie verpakt. Zodat iedereen het kan lezen en op tijd is gewaarschuwd dat mijn persoonlijke ontwikkeling komende jaren tot stilstand komt.

Brompot

 

Categorieën: VEC

Bart

Bart Vlasblom, 63 jaar en met pensioen. Inmiddels vijftien jaar actief als columnist. Werkwijze: Met een kritische blik dagelijkse ontwikkelingen volgen. Zowel op politiek, maatschappelijk als persoonlijk terrein. Dit alles uitvergroot en op een humoristische wijze weergegeven. Brompotcolumns zijn "columns met een knipoog..."

6 reacties

troubadour · 1 maart 2014 op 11:32

Leuke Brom Bart, tot in mijn vezels ging ik met je mee.

Nachtzuster · 1 maart 2014 op 23:43

Jouw VEC ontmaagding. Onderwerp is wat magertjes, maar goed geschreven. Voor het eerst zie ik hele volzinnen in jouw column in plaats van halverwege te beginnen door het woordje ‘ik en werkwoord’ weg te laten. Hoewel dat ook een charme heeft staat dit net iets ‘professioneler’ voor iets dat een maand op de voorpagina staat. :rose:

Menno · 2 maart 2014 op 23:21

Is het toeval dat direct onder jouw column een reclame getoond wordt van UPC, Alles-in-1 Zakelijk?

Bart Brompot · 3 maart 2014 op 09:46

Dank voor de reacties. Ik vind het erg lastig een goed ColumnX-waardig onderwerp te vinden. Het is erg smaak-gebonden. Ik blijf echter steeds schrijven vanuit mijn lol. Ik probeer echter wel iets te doen met de feed-back. De opmerking van Nachtzuster helpt mij daar in positieve zin bij. En vwb Menno zijn opmerking: Het is uiteraard geen toeval. Ik ben grootverbruiker van UPC .. 🙂

Bart Brompot · 27 maart 2014 op 22:03

Bij deze alle lezers dank voor het lezen van deze column. Ben vandaag over de 200 hits gegaan. Beetje magertjes maar dat had alles te maken met het onderwerp. De volgende keer beter…

Mien · 27 maart 2014 op 22:32

Oeps een VEC over het hoofd zien dat overkomt me niet vaak. Alsnog een reactie dan maar. Het blijft een fascinerend en dankbaar onderwerp de reclame. Gelukkig is er ook een werkwoord van afgeleid. Reclameren. Dat doe je hier goed. Alsnog graag gelezen en gereageerd. 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder