Weet u waarom het de laatste tijd zo vaak en hevig onweert in Nederland? God is kwaad. Nou ja, kwaad… God is woest. Omdat zijn naam opnieuw volkomen belachelijk wordt gemaakt. Dit keer door een Bijbelse schooldirecteur die zelfs onder een rok of jurk het dragen van een legging heeft verboden. We schakelen over naar café ‘In Den Hooghen Hemel’ voor een verslag. Verbijsterd zat God om 3 uur ’s nachts nog aan de tapkast. Zijn kantoorgenoot Satan van de firma “Hemel en Hel” keek hem smalend aan. “Zo, amice, hij gaat weer lekker”, sprak Satan, “nog een biertje?”
“Lekker? Lekker?”, antwoordde God, “Niks lekker. Legging! Mijn naam wordt weer eens volkomen belachelijk gemaakt door dat klootjesvolk daar beneden. Neem nou die directeur van de Reformatorische scholengemeenschap in Apeldoorn. Die heeft de legging verboden.”
“Tsja,”, dacht Satan hardop, “Leggings zijn ook meer mijn afdeling. Sloeries die veel te strak verpakt zelfs de contouren van hun meest intieme lichaamsdelen aan belangstellenden showen, da’s niets voor jou. Daar zijn die Gristenen van jou echt niet tegen bestand. Dus ik snap dat schoolhoofd best.”
“Was het maar zo eenvoudig,” verzuchtte God, “maar het ligt ingewikkelder. Natúúrlijk, ik vind het echt geen gezicht wanneer die volgelingen van jou de exacte vorm van hun vagijn tonen aan ieder die het wil zien. Maar dat schoolhoofd draaft echt door. Die heeft in een of ander kerkblaadje gelezen dat het zelfs niet mag worden getolereerd dat vrouwen een legging dragen onder hun rok, dus heeft ‘ie de kledingregels op zijn school aangepast. Omdat ik ooit eens heb gezegd dat er een verschil moet zijn tussen man en vrouw. Meneer de directeur vindt dat een legging veel te veel op een broek lijkt. Maar zeg nou zelf, zelfs een blind paard ziet dan toch nog steeds dat het om een vrouw gaat? En qua zedig: een legging onder een rok kan onmogelijk minder zedig zijn dan géén legging onder een rok. Toch?”
“Goedenavond samen,” bulderde Allah de tent binnen, “ober, mag ik een muntthee? Zo, heren, zitten jullie weer aan de alcohol? Sjezus, God, wat zit jij chagrijnig te kijken! Zeker dat gedoe met die leggings van je? Iedereen heeft het er de hele dag al over. Man man man, wat laat jij je toch weer door die aardlingen voor schut zetten. Zelfs de dochters van mijn volgelingen, die toch niet als erg vooruitstrevend te boek staan, dragen gerust een legging of zelfs een broek onder hun rok. Niets mis mee. Elegant en ’s winters lekker warm.”

Tot zover het verslag. Nee, er is niets mis met religie. Maar dominee Op ’t Hof van de Hersteld Gereformeerde Gemeente in Nederhemert maakt met zijn uitspraken over leggings onder jurken zichzelf en zijn volgelingen belachelijk. En schoolhoofd Van Dijke is totaal van God los met zijn verbod! Ze mogen van mij vinden dat de kerkleer voorschrijft dat mannen en vrouwen zich onderscheidend kleden, “omdat de Heere God man en vrouw zowel fysiek, mentaal als sociaal verschillend heeft geschapen”. We leven immers in een vrij land. Maar om nou de Van Dale erbij te slepen omdat ons woordenboek een legging een broek noemt, tsja, dat gaat me wel wat ver. Een dezer dagen zat ik met mevrouw Oplopers aan de koffie op een terras, midden in de Bible Belt. Je pikt ze er zo uit, die Hersteld Gereformeerde vrouwen. Afzichtelijke onverzorgde wijven, piekerig haar in een knotje, rokken als hobbezakken en schoenen die zo enorm onelegant waren dat ze pijn aan mijn ogen deden. Nee, het wil er bij mij niet in dat God dát nou heeft bedoeld. Natuurlijk, we hoeven niet allemaal zowat in onze blote reet rond te paraderen, maar nu wordt God belachelijk gemaakt. Niets minder. En dat vind ik onvergeeflijk. Ik hoop dat het nog even door blijft onweren. En dat God raak schiet!


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder