14 Maart
De moderne wetenschap. Dat het ons al veel heeft gebracht staat buiten kijf. De technologie geeft ons een scala aan mogelijkheden in het leven. Al zullen er altijd zuurpruimen zijn die beweren dat het vroeger beter was, toen je met je kolenschop en roetkachel nog moeite moest doen om kapot te gaan aan koolmonoxide-vergiftiging. Opa kan zaniken wat ie wil, maar dankzij de medische wetenschap kan hij zich aansluiten bij de vergrijzingsmaffia die ons land langzaam naar de donder helpt. Dan kun je nog zo hard terug verlangen naar stoepkrijt en tollen, zonder pacemaker had opa al een stuk minder bingo-zeges op zijn conto kunnen schrijven.

De wetenschap verrijkt ons leven ook met onderzoekjes. Heel veel onderzoekjes. Lees een gemiddeld dagblad en je wordt er mee doodgegooid. Dankzij de Universiteit van Leiden weet ik nu dat je als kleurling met een slechte beheersing van de Nederlandse taal veel meer kans maakt op een gevangenisstraf in plaats van een taakstraf. Maandenlange research ging hier aan vooraf. Dat is goed om te weten. Wanneer je dit omdraait, weet je als slecht-geintegreerde neger nu dat je de rechter een loer kan draaien. Gauw een cursusje Fries praten en koekhappen, een kleurspoeling á la Micheal Jackson, en voor je het weet sta je lachend met je schoffeltje in een gemeenteplantsoen je tijd uit te dienen.

Verder melden de onderzoekers dat spijt betuigen geen zin heeft. Blijkbaar vinden ze dit een opmerkelijke uitkomst. Ik ben toch zeer blij dat rechters zich niet laten ringeloren door een schlemielige glimlach en een ongemeend excuses van iemand die zojuist een basisschool in lichterlaaie heeft gezet. Maar wat mij toch het meest bijbleef is dat vrouwen minder snel een voorwaardelijke gevangenisstraf krijgen dan mannen voor een zelfde vergrijp. Waar zijn nu de verontwaardigingen? Waar zijn nu de volle Arena`s met hysterische vrouwen, kakelend over gelijke behandelingen, vrouwenrechten en mannendictaturen? Ik gok dat het stil blijft op de barricades.

Ik vraag me af wat het nut is van dit soort onderzoekjes, wie dat soort dingen aanvraagt en waarom hier kostbaar belastinggeld aan besteed wordt. Ik ben een beetje onderzoek-moe. Dat begon eigenlijk al rond het fiasco met Professor Stapel. U weet wel, die doorgeleerde uit Tilburg, die niet alleen ontzettend onzinnige onderzoekjes deed, maar daar ook nog zelf de uitkomsten van verzon. Een heel scala aan nutteloze feitjes werden we er wijzer van. Zo vonden de wetenschappers het nodig een link te leggen tussen vlees eten en agressie. Bijzonder relevant natuurlijk. Er is geen slager in Nederland die nog een stukje worst aan een kind durft te geven, zonder bang te zijn dat zijn complete toko wordt gemolesteerd. Waar zijn de vervolgonderzoeken, denk ik dan? Wat nu als je dezelfde proefpersoon een stuk Valess voorschotelt? Het welbekende placebo-effect. Dat die man op het punt staat een medekandidaat door de gehaktmolen te proppen, en de onderzoekers schaterend van het lachen achter de coulissen te voorschijn komen. Gefopt! Dan krijg je waardevolle resultaten.

Misschien moet er eens research gedaan worden naar al deze onderzoekers. Wat hebben ze voor deze maatschappij betekent met hun testjes. Hoe hebben ze de wereldproblematiek aangepakt met hun onderzoekjes. Wat hebben deze experimenten ons gekost, en wat is de uiteindelijke prijs-kwaliteitverhouding? Want de uiteindelijke kosten zijn allemaal voor ons brave burgers. Nou ja, braaf. Tenzij je zwart bent, uiteraard.


6 reacties

Libelle · 16 maart 2012 op 17:36

Je moet de laatste alinea niet beginnen met ‘misschien’. Als jij nu al twijfelt.

arta · 17 maart 2012 op 10:59

Scherp stuk.
Goed geschreven.

champagne · 17 maart 2012 op 13:39

Inderdaad goede vraag, wat leveren al die onderzoekjes uiteindelijk nou echt op?

Met plezier gelezen, deze column.

Meralixe · 17 maart 2012 op 15:23

Eigenaardig, ik vind dit uw beste column en het is ook de “braafste” uit de reeks.
Alhoewel, de tweede alinea en nog hier en daar is het toch al op de gordel en er net niet onder he!
Nu is dit wel zo een beetje uw stijl waarbij je dan ook steeds afhankelijk bent van die “stoute” uitdrukkingen terwijl je toch ook sterk bent in het speciaal observeren van de gebeurtenissen rondom U. :hammer:

Mien · 17 maart 2012 op 22:11

De medische wereld gaat niet gebukt onder de economische recessie.
Heeft vast te maken met economische principes.
Waar onze wereld op draait.
Goede column.

Mien

BlogBoy · 19 maart 2012 op 09:10

Idd een scherpe column. Ik heb vaak het gevoel dat er té vaak onderzoek wordt gedaan met de uitkomst al in het achterhoofd. Zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat agressieve mensen meer vlees eten, en niet andersom? Voor de rest; lekker nutteloos bezig zijn mag best (doen wij hier ook), als het maar niet van onze belastingcenten is.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder