De 3FM jockey’s hebben pas meer dan 1 miljoen euro ingezameld voor schoon drinkwater in de wereld. Hiervoor was het Congo waarvoor we allemaal gevraagd werden een donatie te doen.
Prachtige televisie; wie pinkt er niet een traantje weg als een jong meisje haar spaar varken leeg gooit en glimlachend een nummer van K3 aanvraagt. Ik wel in ieder geval.
Ik heb de kans om mee te doen weer aan mij voor bij laten gaan. Ik heb het niet zo op geven aan goede doelen. Begrijp me goed, ik heb enorm veel respect voor mensen die bereid zijn om iets van zich zelf op te offeren met als doel en hoop dat de wereld door hun inzet een betere wordt. Vroeger zag je dat veel minder; mensen die tot het uiterste gaan voor hun idealen. Het moet gezegd, tegenwoordig lijkt het of de mensen zich weer willen inzetten voor hun idealen, wie een beetje het nieuws volgt kan ze zo op een rijtje zetten: de geld inzameling voor de slachtoffers van de tsunami, de 3FM jock’s die hun steentje bij dragen voor Darfur en ook dus Congo, Mohammed B., die een wereld zonder een taboe doorbrekende cineast een betere acht en natuurlijk Folkert van der G., die kost wat kost voor komen moest dat, in zijn ogen, een extreem rechtse politicus het land zou gaan regeren.
Ik bedoel als je heel kil redeneert dan moet je concluderen dat als je respect hebt voor de 3FM jock’s omdat ze zich 6 dagen hebben laten insluiten zonder eten en 24 uur kut muziek draaien, dan moet je ook respect hebben voor een moordenaar die zich inzet voor, in zijn ogen, een betere wereld, want wie zegt dat jouw idealen beter zijn dan die van hem. Elk mens beoordeeld de wereld vanuit zijn eigen referentie kader, het is dus onmogelijk om objectief te zeggen welk ideaal de betere is.
Ik bedoel, ik vind het prachtig hoor dat die 3FM jock’s met oprechte bedoelingen dat geld ingezameld hebben, maar even in het algemeen beschouwd, als je werkelijk iets wilt doen aan de armoede in de 3e wereld landen, dan kan dat op een veel betere manier dan geld inzamelen. Stuur bijvoorbeeld wat kassenbouwers naar Somalië en leer de plaatselijke bevolking op zo’n dergelijk goede wijze kassen bouwen, dat ze binnen 10 jaar niet onder doen aan Nederlandse kassenbouwers. Of je leert ze tulpen verbouwen of zoiets. Zolang ze maar kunnen concurreren met het buitenland.

Je voelt het al aankomen, stel je voor dat die Afrikanen net ff iets goedkoper en sneller zijn met kassenbouwen dan wij, dan weet je wat er gaat gebeuren; banen gaan verloren, bedrijven die opeens hun hebben en houwen naar Somalië verkassen. (China is het levende bewijs.)
Welke politieke partij durft het aan om op deze manier iets te doen aan de ongelijkheid in de wereld. Ik denk dat je een hoop stemmen kunt winnen met de slagzin: “We gaan nu werkelijk iets doen aan de armoede in de wereld.” Stel, ze winnen de verkiezingen en voegen daad bij woord. Nou reken maar dat als we 4 jaar, als ze dat überhaupt halen, verder zijn en half Nederland zit zonder werk en de minima vertoeven net boven de armoede grens dan kun je er donder op zeggen dat heel Nederland massaal op de andere partij gaat stemmen. Dan kan de zittende regering met nog zo mooie ideële doelen komen, op het moment dat we welvaart moeten inleveren is de grens van vrijgevigheid bereikt.

Ik meen uit de grond van mijn hart dat ik bereid ben om welvaart in te leveren als ik dan zeker weet dat andere, die het nodig hebben, welvaart erbij krijgen. Hoeveel mensen met mij?
Dat soort initiatieven zou ik ruimhartig steunen, maar je geld geven aan een of ander goed doel waarvan je bij voorbaat weet dat van elke euro die je geeft op z’n minst 40 cent (gokje) aan de strijkstok blijft hangen, vind ik eigenlijk een vorm van geweten afkopen waar ik voor pas.

Ik doe niet aan symptoom bestrijding.


3 reacties

Mosje · 9 februari 2008 op 11:15

Nou Jorick, je haalt er heel wat bij.
Er zijn tal van punten in je stukje waar ik het niet mee eens ben, maar één viel me bijzonder op. Dat er vroeger minder gestreden zou worden voor het bereiken van idealen. Ik weet niet hoe oud jij bent, maar ik al een behoorlijke ouwe lul. Van de generatie barricaden, provo, baas in eigen buik, staken, kraken, oproer, relletjes, en tal van liefdadigheidsacties die vele miljoenen opbrachten.

lagarto · 9 februari 2008 op 17:21

Ik vind je stuk behoorlijk, alleen voor mij had de vergelijking met Folkert eruit gemogen want dat sloeg nergens op.
Groeten Lagarto

Neuskleuter · 10 februari 2008 op 17:51

Je hebt wat storende spelfoutjes (spaarvarken, geen spaar varken… Volkert is met een V, geen F… kutmuziek schrijf je niet als kut muziek)

Ik lees wel je emotie, je trekt je dit ook echt aan. Dat is goed.

Met je inhoud ben ik het echter weer niet helemaal eens. Ja, het klopt dat het beter is om kennis en middelen te sturen dan geld. Maar geld is juist het middel om dat te kunnen bewerkstelligen. Of jij moet zin hebben om persoonlijk de waterexperts naar Afrika te sturen en hun loon op je te nemen? 😉

[quote]dan moet je ook respect hebben voor een moordenaar die zich inzet voor, in zijn ogen, een betere wereld, want wie zegt dat jouw idealen beter zijn dan die van hem.[/quote]
Nou, euh, om eerlijk te zijn… moest ik hier gelijk denken aan mensen als Hitler, Hoessein, Stalin… Met de beste persoonlijke bedoelingen hebben ze de meest vreselijke dingen gedaan. Dan zijn mijn idealen toch wel even ietsje beter, denk ik zo.

En inhoudelijk moet ik me ook weer aansluiten bij een eerdere reactie. Want wij zitten nu juist in een generatie die heel WEINIG protesten laat horen en heel WEINIG voor anderen doet. Tenzij je er een direct belang in hebt of je er iets direct voor terug krijgt. Een feest bijvoorbeeld, om bomen te planten. Een plaatje op de radio, voor wat geld. Waar waren de studenten, toen er weer ingrijpende wijzigingen waren waar zij niet mee eens waren? In voorgaande jaren waren er juist enorme protesten voor het Maagdenhuis, de eerdergenoemde Provo’s, Dolle Mina’s, etcetera.

En als laatste opmerking, je zegt dat van elke euro minstens 40 cent aan de strijkstok blijft hangen. Zoek dat eerst zelf maar eens na. Goede doelen hebben een vrij inzichtelijke geldstructuur en moeten daar ook transparantie in bieden, anders krijgen zij nooit het keurmerk binnen. Eerst je bronnen checken, daarna pas wilde uitroepen doen.

Een klein beetje verdieping is dus wel op zijn plaats.

Maar toch, de emotie komt goed over en voor iemand met minder kennis zou het zo een betoog zijn waar ze voor zouden kunnen juichen 😉

Voor een eerste column is hij dus al aardig, ga vooral door en zorg dat je een tikkie meer kennis over je onderwerp krijgt! 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder