Voor mensen die niet van thee houden is er vruchtenthee. Stripboeken zijn er voor mensen die moeite hebben met lezen. Er zijn zelfs banen voor mensen die helemaal niets kunnen (voorbeelden kent iedereen, met name onder directe collega’s) En voor mensen die niet sportief zijn is er Golf. Daar de fysieke eisen die het golfen stelt vrijwel nihil zijn is deze sport bij uitstek geschikt voor mensen die wat ouder zijn, niet zo’n geschikt lichaam hebben en zich daarbij neergelegd hebben, of die gewoon lui zijn. Voor sport waarbij serieus bewogen moet worden zijn dat serieuze handicaps. Daar zo’n “handicap” voor golf geen bezwaar is laat een golfer niet na, de zijne met trots te noemen. Ik benijd golfers een beetje. Want je moet maar durven. Golf in een adem te noemen met sporten waarbij getrainde atleten de strijd met elkaar aangaan en na afloop een welverdiende douche nemen om het werkzweet af te spoelen. Terwijl Golf wat het fysieke aspect aangaat eerder thuishoort bij de (overigens overwegend door maatschappelijk minderbedeelden beoefende) “sporten” als darten of sportvissen. Maar ik moet toegegeven. Een golfer legt een aantal kilometers af dat een zondagse boswandeling niet misstaat. Daarvoor is echter wel ruim de tijd zodat dit in gepaste rust kan geschieden. Ook met de schaaksport lijken overeenkomsten te bestaan. Een wedstrijdschaker ijsbeert tussen de zetten (waarbij ook wel eens geslagen wordt) door ook een respectabele afstand weg. Deze vergelijking gaat echter mank. Want schaken is een denksport.

Maar om golf in de eerste plaats als sport te beschouwen is net zoiets als mobiel telefoneren tussen scholieren als het uitwisselen van nuttige informatie te zien. Die paar noodzakelijke tikken tegen de golfbal openen echter de deur naar een rijke sociale interactie voor, tussen en na de slagen. Het aprés-golf, het ‘ons zoekt ons’, daar gaat het om. ‘Ons’ is ‘niet van de straat’ Golfhooligans zijn nog niet gesignaleerd en André Hazes weerklinkt niet in het clubhuis. Wie plannen had zich tot de golfsport te richten en de moed in de schoenen voelt zinken kan ik geruststellen. Wie nooit wat weet bij 2 voor 12 hoeft zich absoluut geen zorgen te maken. Want golfers onderhouden zich met elkaar heel beschaafd, met stijl, goede smaak en netjes gekleed (bijvoorbeeld in speciale golfkleding uit speciale golfshops), bij voorkeur over ……. golf. Want daar is heel wat over af te babbelen. Bijvoorbeeld over de nieuwste ‘hippe’ golfmode, de golfclubs in alle soorten en maten, de tassen waarin deze vervoerd worden, de onderhoudsmiddelen waarmee ze vertroeteld worden, de golfbanen in de buurt, de golfbanen in heel Nederland, de golfbanen buiten Nederland en wat verder van cruciaal belang is in een golfersleven.

Niets menselijks is een golfer vreemd, ‘ons zoekt ons’ is soms ‘mij zoekt jou’ Want golfers zijn ook jongens en meisjes (geweest) Aan een spannende date tussen een strakke golfbink en een rank golferinnetje denken we natuurlijk niet. Maar waar heeft een tweede kansdame een betere gelegenheid om een niet onbemiddeld heer van enig niveau te scoren dan te midden van golfgenoten. En vice versa.


13 reacties

Kees Schilder · 8 november 2003 op 16:14

nooit geweten dat vrouwen ook golfen?? En dan zit ik nog ergens mee.Jij zegt dat een partij golf gelijk staat met een zondagse boswandeling.Maar die golfers laten zich toch rondrijden in een gemotoriseerde rollator?
groet
Keezz

Maurits · 8 november 2003 op 16:32

Ik ken ze, vrouwen die golfen. Gemotoriseerde rollators zijn voor de alleronsportiefste golfers. Maar als het nog even kan loopt een golfer. Anders laat helemaal niemand zich wijsmaken dat golfen sport is.

pepe · 9 november 2003 op 14:37

Ik ga haast denken dat ik dus eens moet gaan denken aan Golf als sport. Want zoals ik me soms laat martelen tijdens de trainingen, waar ik grof voor betaal, lijkt dit me een minder pijnlijke sport.
Daarbij is een handicap, niet zo’n handicap als mij nu wel eens gebeurt. Want er wil nog wel eens iets verkeerd gaan tijdens zo’n training en dan zit ik weer een op een rontgenafdeling in de nachtelijke uurtjes te wachten of ik naar huis mag zonder gips.
Gelukkig gebeurt dat niet wekelijks, maar een gekneusde voet is als house-manager erg lastig. Nog afgezien van het feit ik niet goed kan stil zitten een dag of 4 a 5.
Ik mag komende week weer proberen te trainen, maar denk er nog even hard over na of ik misschien niet beter kan veranderen van sport. 😕

Maurits · 9 november 2003 op 14:54

Hoi Pepe, Wat is een house-manager? Zit je in de house-scene of ben je housewife? Golf is eigenlijk meer iets voor laatste kansdames. Ben je zo wanhopig?

pepe · 9 november 2003 op 15:34

House-manager= degene die de agenda bijhoudt voor meer dan 1 persoon, die opruimt, de was doet, kookt, schoonmaakt, die een pleister plakt op open knieen, de naaister met naald en draad, maar ook zonder 😉 …. en nog veel meer.
En neuh wife, vind ik geen vrolijk woord. Dan voel ik meer voor manusje 😀

En wanhopig ben ik ook nog niet. Ik blijf voorlopig nog wel een poosje turnen….

Godspeed · 10 november 2003 op 09:45

[quote]Daar de fysieke eisen die het golfen stelt vrijwel nihil zijn is deze sport bij uitstek geschikt voor mensen die wat ouder zijn, niet zo’n geschikt lichaam hebben en zich daarbij neergelegd hebben, of die gewoon lui zijn.[/quote]
[quote]Stripboeken zijn er voor mensen die moeite hebben met lezen.[/quote]
[quote](overigens overwegend door maatschappelijk minderbedeelden beoefende) “sporten” als darten of sportvissen.[/quote]
[quote]Want golfers onderhouden zich met elkaar heel beschaafd, met stijl, goede smaak en netjes gekleed (bijvoorbeeld in speciale golfkleding uit speciale golfshops), bij voorkeur over ……. golf.[/quote]

Maurits,

Je bent geloof ik gefrusteerd, dat je nog nooit gevraagd bent op een partijtje te golfen.
Want dan zou je ook weten dat om dat balletje goed te slaan meer dan alleen een grote mond nodig is.(veel training)

Een erg negatieve column en niet alleen over de golfsport, die kant nog wal raakt.

Godspeed:pint:

PS: ik geef niet snel commentaar op columns maar op de toonzetting in deze moest ik reageren.

Maurits · 10 november 2003 op 14:02

Beste Godspeed, We zijn met zijn allen getuige van een uniek gebeuren. Ik heb je uit de ‘lol-modus’ gekregen. En dat met een vederlicht onderwerp als golf. Terwijl ik me ook niet van spot heb onthouden bij iets substantiëler onderwerpen. Kennelijk een gevoelige snaar geraakt. Ben benieuwd welke.

P.S. Ik ben overigens goed op de hoogte met de golfcultuur dus ik weet waar ik over praat. Overigens wens ik iedereen die wil golfen veel plezier.

viking · 10 november 2003 op 14:05

Jeemig de peemig Godspeed, vanwaar deze ophef. Wil je daadwerkelijk beweren dat bovengenoemde aktiviteiten een sport mag worden genoemd?

Golfen, darten en vissen een sport? Een spel, ja daar kan ik nog inkomen. Net als ganzeboden en mens-erger-je-niet. Vissen vind ik behalve geen sport ook geen spel en zeker niet sportief, om niet te zeggen walgelijk. Gefrustreerde mannetjes die het bij moeder de vrouw niet uithouden en niet beter kunnen verzinnen dan naar een dobber te staren. Nee, dat ze dan eens goed naar de hoeren gaan.

Godspeed · 10 november 2003 op 15:22

Maurits en Viking,

Lees de column nog eens!

Je bent pas een theedrinker als je echte thee drinkt. 😕
Als je stripboeken leest, heb je een leerachterstand.:-o
Een baan voor als je niks kunt bestaat niet, wel een baas die niet weet wat zijn mensen kunnen.:hammer:
Als je golf speelt ben je niet sportief.:-(
Maatschappelijk minder bedeelden doen aan darten of vissen.:-x
Golfers hebben het niveau van een dom blondje (die weten ook niets bij 2 voor 12):-o
Tweede keus dames en heren kunnen op de golfclub scoren.:-x

En je bent zeker sportief als je op racefiets in passende trendy kleding met geschoren benen over de dijken fiets, en verteld aan je fietsmaatjes, dat je de Cauberg met 58×21(tandwiel verhouding) hebt bedwongen.:-D

Gr. Godspeed:pint:

Maurits · 10 november 2003 op 22:10

Allemachtig Godspeed, deze column heeft er echt diep ingehakt bij je. Ik verontschuldig me voor de aangerichte mentale schade. Ik wil het hier wel opnemen voor blondjes die, ik weet het uit ervaring, om de donder niet dom zijn. De gemiddelde golfer kan heel wat van ze opsteken.
Op de fiets heb ik geen trendy kleding aan, mijn benen hoef ik gelukkig niet te scheren (dat had je toch kunnen weten uit een eerdere column) En mijn vriendjes en vriendinnetjes imponeer ik niet met zware verzetten. Maar wel met leuke columns.

Kees Schilder · 11 november 2003 op 10:16

Jee, Godspeet, je gaat wel erg tekeer tegen Mauritzz.Komt dat door je handicap? want volgens mij is er niets mis met de inhoud van de column.
En wat die domme blondjes betreft: Golfers zijn nog erger dan blond dus is het niet onbegrijpelijk dat die nog wat opsteken van een blondje. Het wordt pas dramatisch als je EN golft EN blond bent want dan kom je in de buurt van een biljarter die in zijn vrije tijd korfbalt en in het weekend postzegels verzamelt. 😕

R@@F · 11 november 2003 op 11:32

Golf geen sport??? Vertel dat ook even aan de grootste sportkleding fabrikant NIKE deze betaalt het lieve sommetje van 35 miljoen dollar aan Tiger Woodsom hun sportkleding te dragen. Ik vind het zeker een sport, maar dan wel een 50 + sport om eerlijk te zijn. Maar een sport is het zeker!!
Leuke column weer ouwe fietsnicht, je maakt weer een hoop tongen los!

Groet
R@@F

Kobus · 12 november 2003 op 17:11

Is golf ook een GEZONDE sport ?
Zie de beelden :

[url=http://members.home.nl/traverseemmen/@golf.asf]MODEM[/url] of [url=http://members.home.nl/traverseemmen/golf.asf]BREEDBAND[/url]

En jawel, vrouwen golfen ook…
[img]http://home.hetnet.nl/~columnx5/Portret/scratch.jpg[/img]

[img]http://home.hetnet.nl/~columnx5/Portret/R@@fgolf.jpg[/img]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder