Geen nieuws? Dan maken we nieuws!
Dit moet de drijfveer wel zijn van journalistiek Nederland die zich de handen warm wrijft met een Staatsinfantiel als Geert Wilders en wat makke helal schapen die conform er achteraan huppelen in tijden van toch een periode van komkommertijd leek te worden. Moeten we Geert’s mediadrift de schuld geven van de spanningen tussen de gestigmatiseerde Lonsdale jongeren en een school, moskee of de Islamitische buurman? Nee!
Beginnen er zich parallellen te vormen met wijlen Hans Janmaat die altijd wel goed was voor een relletje in nieuwsarme tijden? Ik vind van wel.
Diezelfde parallel is overigens te trekken van de vroege oudheid tot nu, en is dus van alle tijden.

Medea die ooit haar kinderen vermoordde omwille van macht en moordzucht, vindt heden ten dage haar spiegelbeeld terug in de Media.
Toeval dat Theo van Gogh er een gelijknamige film over maakte? Ironie dat het maar één letter scheelt? Nog grotere ironie dat de zoekopdracht “Medea macht en moord” in Google dat met mij eens is?

Dorpen in Limburg als Panningen en Venray waar deze zogenaamde rechtse ideologieën hoogtij lijken te vieren zijn niet alleen gebieden waar in het algemeen een middenklasse met een redelijke ratio ontbreekt, maar dat overwegend katholiek is en van oudsher dus volgens de overlevering moet lijden. Onze Islamitische cultuur zit in het tijdvak van eer en wraak. En ja dat botst. Mêleer daar een maatschappelijk sausje van een relatief hoog werkeloosheids gehalte in combinatie met weinig culturele stimulans door, [i]en voila[/i], Medea staat al vingerend haar nieuws te vergaren.

Zelf heb ik ooit een Limburgs paspoort gehad. Maakt mij dat extreem-rechts? Ooit woonde Geert Wilders en ik in dezelfde straat. Maakt mij dat extreem-rechts?
Wegens een genetisch gen ben ik kalend. Maakt mij dat extreem-rechts?
Ik ben rechtsdragend. Maakt mij dat extreemrechts?

Hoewel de meningen over het laatste voorbeeld verdeeld zijn, kan ik op alle voorgaande vragen volmondig nee antwoorden. Mijn huidige buurman, politiek vluchteling uit Syrië, is gemarteld, gefolterd en diens linkerarm is bijwijze van statement afgehakt.

Maakt hem dat extreem-rechts?


13 reacties

WritersBlocq · 6 april 2005 op 13:17

Wauw Martijn, klasse. WAUW! Vooral dat laatste stukje, ik heb het er koud van gekregen.
Is mijn hart dan ook koud?

Mosje · 6 april 2005 op 13:22

Mooi geraakt Martijn!

Als ik uit Limburg zou komen, uit dezelfde straat als Wilders, en ook nog eens kalend, zou ik me erge zorgen maken.
Gelukkig ben ik linksdragend. (heb voor de zekerheid nog even gevoeld)
😉

Wright · 6 april 2005 op 15:18

[quote]Moeten we Geert’s mediadrift de schuld geven van de spanningen tussen de gestigmatiseerde Lonsdale jongeren en een school, moskee of de Islamitische buurman? Nee![/quote]

Maar het helpt wel…?! 😕

[quote]Gooi- en Vechtstreek:-D [/quote]
Extreem goed, Martijn!

pepe · 6 april 2005 op 17:24

Gooi met een zachte G dan wel he?
Rake woorden weer.

Ik vind jou keichoet

Ma3anne · 6 april 2005 op 17:42

[quote]Dorpen in Limburg als Panningen en Venray waar deze zogenaamde rechtse ideologieën hoogtij lijken te vieren[/quote]

Sja, zo kun je wel van elke puberstreek een politiek item maken als Medea. Gangs die elkaar bevechten zijn er altijd geweest. Zoeken naar een eigen gezicht en identiteit hoort bij de puberteit. Groepsvorming is daarbij geen vreemd verschijnsel, want ze durven nog niet op eigen benen en vormen subculturen. Is lekker veilig. Liefst om tegen de gevestigde orde of welke orde dan ook aan te schoppen.

De verrechtsing van de maatschappij zal zeker een groep jongeren opwerpen die zich hiermee identificeert. Hoe meer aandacht je hieraan schenkt hoe extremer ze zullen gaan. En ja, je kop op tv staat lekker stoer natuurlijk.

Ik denk niet dat je die jongeren de schuld moet geven, maar hand in eigen boezem moet steken. En waarom de zuidelijke provincies tegen deze problemen aanlopen? Misschien toch tijd dat de katholieke moraal eens nader wordt bekeken?

jimiNIKS · 6 april 2005 op 18:44

Laat mij nou twee linkerhanden hebben.
Stem ik dan Partij van de Arbeid?
Neen!!!

Louise · 6 april 2005 op 19:52

Een column als een sneltrein met een denderend einde.
Pittig en snel, daar houd ik wel van!

Mup · 6 april 2005 op 21:37

[quote]Maakt hem dat extreem-rechts?[/quote]

Keihard, maar zo waar verwoord,

Groet Mup.

viking · 7 april 2005 op 18:45

Martijn, je verwardt me.
Ik ben linksdragend, edoch rechts.
Waar sta ik nu in het leven?
Voorwaar mijn waarde, verlicht mij!

Martijn · 7 april 2005 op 19:27

Waarde Viking,

Zoals vaker het geval blijkt te zijn, ligt de waarheid niet eens opgebaard, maar kernachtig in het midden. Mijn advies in dezen zou dan ook zijn, imiteer drie maal daags het ‘[i]Ceci n’est pas une pipe[/i] idee, van René Magritte.
Bedenk dat dit het leven niet is, maar slechts de weerspiegeling die je voorgeschoteld wordt.

Of zijn dit teveel parallellen voor één mensenleven… 😛

Groet Martijn 😀

melady · 8 april 2005 op 00:30

[quote]Geen nieuws? Dan maken we nieuws![/quote]

Tijdens het lezen bekroop me het gevoel: geen column dan maken we een column.

Een hele hoop standaard, maar zeer actuele kreten lees ik, maar een samenhang ontbreekt.
En ook grammaticaal een beetje slordig.

[quote] kan ik op alle voorgaande vragen volmondig nee beantwoorden.[/quote]

Niet dat ik zo geweldig ben in/met gramatika, entegendeel, van een columnist verwacht ik dat wel.

Melady 🙂

Martijn · 8 april 2005 op 01:25

Melady,

Op taal-, spelling- en grammaticale fouten mag je me altijd wijzen. Daar ligt absoluut niet mijn kracht, daar ben ik ook niet in geschoold. Een autodidact met postdrang, dat is het meer. En dat de heren redactie mij dan toch gevraagd hebben als Vaste Columnist, ja daar ben ik natuurlijk nog steeds blij mee. Maar om van mij foutloze schrijvelarijen te verwachten is wellicht voor ons beiden (nog) te hoog gegrepen.
But then again, Het is niet dat ik er geld voor vraag 😛

Groet Martijn

Ma3anne · 8 april 2005 op 08:54

[quote]Een autodidact met postdrang[/quote]

Die houden we erin! :laugh:
Vandaar die fantastische taalkronkels vaak: je bent niet bijgeschaafd! Houwen zo! [img]http://www.examedia.nl/columnx/images/subject/icon14.gif[/img]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder