Even met het politiebureau in Zwolle gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Pieter-Jaap Aalbersberg in de buurt?” De telefoniste vroeg mij, of ik een momentje geduld had, want ze ging even in het computersysteem kijken of haar korpschef aanwezig was. Geen hoopgevende mededeling. Politie IJsselland en computers… Dus pas na een hele tijd wachten kreeg ik de gemankeerde korpschef aan de lijn. Kortaf informeerde de topsmeris, waarmee hij mij van dienst kon zijn. Ik had verrassend nieuws voor hem: “Nee, je kunt mij niet van dienst zijn, ik kom jou een dienst bewijzen. Je hebt toch problemen met de politiecomputer? Van Delfzijl tot Deventer zitten jullie toch met beeldschermen die een blauwe screen of death laten zien? Ik heb de oplossing. Je moet gewoon al die kentekens uit je systeem flikkeren, mafkees! De boel loopt vast doordat je servers bol staan van de clandestiene informatie!”

Doodse stilte aan de andere kant van de lijn. Logisch, want ik zou ook even geen antwoord paraat hebben, als ik hem was. Het is toch een grof schandaal? Smerissen die clandestien de gegevens van passerende kentekens bewaren. Alsof we in ons land geen privacywetgeving hebben. Bromsnor in cyberspace… Ik mag lijden dat de Centrale Landelijke Politie Computer Centrale een dezer dagen met een daverende knal ontploft. Smerissen die zelf maling aan de wetgeving hebben, dienen ogenblikkelijk hun apenpakkie in te leveren, en zonder pensioen of uitkering naar huis gestuurd te worden. En dan is die Pieter-Jaap nog maar een zielige, getroubleerde stakker. Je weet wel, zo-een die op school nooit vriendjes had, die op verjaardagen van klasgenootjes niet werd uitgenodigd, die tot hilariteit van de jongens in de buurt alleen maar sjans had van het lelijkste meisje van het dorp. Nou ja,veel kwaad kon Pieter-Jaap niet. Wilde graag leiding geven aan een korps in een grote stad, maar werd weggepromoveerd naar een plattelandsregio. Het enerverendste politiefestijn is daar de jaarlijkse bekeuringsactie tegen het buiten het seizoen mest uitrijden in de regio Hasselt-Zwartsluis. Verder is er niet veel meer voor hem te doen dan sneu een beetje geheim agentje spelen met z’n stapel kentekens, zielig maar tamelijk ongevaarlijk.

Véél gevaarlijker was de rol van een paar frauderende rechercheurs uit Brabant. Die rotzooiden met verklaringen van een drugsverdachte, om een soort bekentenis in mekaar te draaien. Beetje wat zinnen toevoegen, beetje wat data veranderen, beetje uitspraken opleuken. Je kent dat wel, van die smerissen die het bij de Gestapo prima zouden hebben gedaan. Maar in een rechtsstaat passen ze niet. De rechter sprak de verdachte en zijn kompanen vrij, en de smerissen in kwestie hebben voorlopig ander werk, in afwachting van het onderzoek dat tegen deze zakkenwassers wordt ingesteld. De heren komen te zijner tijd wel voor de rechter. In meerdere gevangenissen is men inmiddels dol-enthousiast begonnen, zeepjes te verzamelen. Handig om de lieg-agenten straks regelmatig diep te laten bukken. Het gonst door menig cellenblok: de Russen komen! Menig gedetineerde kijkt verlangend uit naar een kwartiertje sport onder de douche.

Want dat is goed. Dat is gezond. Sport. Lichaamsbeweging. Dan word je niet zo gauw ziek, en ben je een minder dure klant voor je zorgverzekeraar. Daarom mogen onder anderen sporters en mensen zonder overgewicht minder premie voor hun zorgverzekering gaan betalen. Althans, dat vindt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. Maar als veel lichaamsbeweging écht goed voor je is, eh, hoe zal ik het zeggen, eh… Waarom wordt dan ook geadviseerd om de pil uit het pakket te halen? Er moest toch meer worden bewogen? En waarom wordt de pil dan wel gehandhaafd voor kinderen onder de 20? Die zijn toch fit genoeg? Juist Mevrouw Oplopers en ik eisen de pil in het pakket! We zijn niet meer de jongsten, dus met name voor ons is stimulering van lichaamsbeweging van groot belang. Wij eisen gratis seks, ook in de toekomst! Nee, die foute leeftijdsdiscriminatie, waarbij de pil dus gratis blijft voor de mensen die hem niet nodig hebben, is van het feit dat je écht helemaal niets hoeft te kunnen om in een publiek adviesorgaan te zitten, een schoolvoorbeeld.

Zeg ik schoolvoorbeeld, denk ik aan onderwijs. In mijn geliefde Amsterdam was er deze week op dat gebied weer een hoop reuring. Negen leerlingen van een school in Amsterdam-Oost vonden het nodig om één andere leerling langdurig te treiteren, en uiteindelijk in mekaar te trappen. Naar ik nu las, komen deze negen gangsters in aanmerking voor een hulpverleningstraject. Het stond er echt. Een hulpverleningstraject. Over een straf las ik niets. Nee, je schopt met z’n negenen iemand het ziekenhuis is, en dus word je geholpen. Geholpen. Nou ja, misschien moeten ze nog een dagje afwassen via bureau Halt. Dat is een soort taakstraf. Voor als je bij voorbeeld iemand hebt mishandeld, of meermalen wat hebt gestolen. Geitewollen sokken klaagden deze week dat beveiligingsbedrijven mensen die een straf van Halt op hun conto hebben, liever niet aannemen. Want men vindt het zielig. Kan iemand mij even uitleggen, wat er vreemd aan is, dat een beveiligingsbedrijf, dat moet waken over de spullen van anderen, geen dieven aanneemt?

Maar er was dus meer herrie in de Amsterdamse schoolwereld. Het Ministerie van Onderwijs zet de subsidie aan het Islamitisch College Amsterdam stop. Want die school heeft te weinig leerlingen en de kwaliteit van het onderwijs is bedroevend slecht. Ben ik verbaasd? Nee. In de eerste plaats gaan die Marokkaantjes liever niet naar school. Dus is het logisch dat het Islamitisch College Amsterdam weinig leerlingen telt. Helemaal niet gek. En over de kwaliteit van het onderwijs… Tsja, wanneer bij de Nederlandse les de woorden varkenshaas, satire, democratie, verdraagzaamheid, alsmede alle werkwoorden stelselmatig worden overgeslagen, bij het vak Aardrijkskunde wordt beweerd dat Amerika niet bestaat, en bij Geschiedenis wordt uitgelegd dat de moordenaars van nine-eleven echte helden waren… Tsja. De kwaliteit op die school zal dan ongetwijfeld bedroevend zijn. Eén lichtpuntje. De Capuchonberbers worden op het Islamitisch College Amsterdam wel goed weerbaar gemaakt. Grondig voorbereid op het leven in de maatschappij. Met de vakken Stelen, Zwartrijden, Spuwen, Vernielen, Bedreigen en De buurvrouw uitschelden voor hoer!


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

1 reactie

DreamOn · 1 februari 2010 op 08:41

Wij blijven gewoon aan topsport doen, hoor! Gratis, of niet. 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder