We schrijven het jaar 2030. Niet zó lang meer he! Reden te meer om dit document grondig door te nemen. Nee Herman van Veen, niet de heropleving van de koude oorlog, met daar op doorbomend, dan toch die bom die wel eens zou kunnen vallen ligt aan de basis. En, zelfs de opwarming van de aarde, de stijgende zeespiegel, het toenemend aantal natuurrampen? Allemaal flauwe kul. De wereld zal wel blijven doordraaien maar de mens, de mens, die zal dan in een nooit geziene ordeloosheid vertoeven.

Ik verklaar me nader…

Alles begon vrij onschuldig. Eigenaardig, wetenschappers hebben, steeds op zoek naar ‘comfort’ binnen de samenleving, gezorgd voor een niet meer goed te krijgen rampscenario.

De miserie is zo ’n vijftien jaar eerder gestart bij de iPhone, en de er nauw bij aansluitende facebook toestanden. Wie niet in het bezit was van een dergelijk nog in volle ontwikkeling zijnde apparaat kon nog nauwelijks mee met de snel evoluerende tijd.
Een grote spectaculaire stap binnen de evolutie van het hebbeding was de mogelijkheid om het kleine klavier, waar onder meer het dikkevinger syndroom bij menige gebruikers voor overlast zorgde, uit te schakelen. Gewoon, men kon de boodschap in gedachten moeiteloos over brengen naar het geschrevene. Zo liet deze techniek het bijvoorbeeld toe dat twee mensen, ik zeg maar wat, op de trein, via hun iPhone op elkaar afstemden om dan verder op het kleine schermpje een intiem gesprekje te voeren.
Concreet komen we bij de volgende werkwijze: Ik denk “ Is het goed dat we deze namiddag naar de winkel gaan?” De partner, waar die zich ook bevind, leest mijn tekst die al direct op haar apparaat verschijnt. Zij denkt (antwoord) “ Het is wel OK maar hou er toch maar rekening mee dat het wel een uurtje later kan worden.” Al direct krijg ik op mijn beurd de tekst onder ogen. Het lijkt wel telefoneren, babbelen via de tekstjes!

Goed, er dient een groene pasta in de hersens aangebracht te worden. De duizenden minuscule chips kunnen op die manier alle delen van de hersenen lezen. Dat is echter maar een bagatelletje, twee prikjes, te vergelijken bij het krijgen van een vaccin tegen griep. Miljoenen mensen lieten zich niet afschrikken. Vooral het jeugdig publiek dweepte met de nieuwe hype en al vlug was de communicatie via deze apertuur overal in het straatbeeld te merken. En, zoals dat wel meer gebeurd, wat zich eerst aankondigt als een gemak voor enkelingen, evolueert naar een zo goed als gedwongen medewerking. Bijvoorbeeld, bij het solliciteren naar werk was de kandidaat al gauw verplicht, naast enkele mooi ogende diploma’s en een auto, drager te zijn van die nieuwe mogelijkheid tot communiceren.

Helaas … Was het daar maar bij gebleven! Er circuleerden al vlug illegale ‘apps’ op het net die zo goed als gratis te verkrijgen waren. Daarmee kon men, gebruik makend van de eigen iPhone en de aanwezige groene pasta gewoon inloggen bij de anderen. Dus, nogmaals op de trein, persoon A neemt met zijn iPhone via de aanwezige lens (ongemerkt) een zogenaamde foto van persoon B en ziet op zijn kleine apparaatje waar die zo al aan denkt. Dat lijkt op het eerste zicht bijzonder leuk te zijn maar eventjes doordenken AUB. Wat als bijvoorbeeld man en vrouw gezellig in het park zitten en de vrouw de man ongemerkt heeft ingelogd. Volgende stap, een wel bijzonder mooi meisje met wel een bijzonder kort rokje stapt het decor binnen. De man denkt… de vrouw leest…

Tot hier heb ik het nog grappig gehouden maar het is toch nauwelijks nodig de ernst van de situatie uit te leggen? Denk maar aan een banale vergadering op het werk waar eender wie bij eender wie kan inloggen. Plots leest de baas hoe zijn trouwste medewerker hem een onmogelijk arrogante zak vind. Even verderop is iedereen getuige van een hoog oplopende ruzie tussen twee werknemers. Zo net heeft de ene vernomen dat de andere zijn project waar hij jaren vol overgave aan werkte, grondig heeft gesaboteerd.

Te veel om op te noemen situaties lopen uit de hand. Burenruzies, partnergeweld, zwaar ontgoochelde ouders en kinderen, hogerop, nu zeker onbestuurbare politiek, geheime agenda ’s die plots het daglicht zien, overal slaat de argwaan en de achterdocht toe.
En, er is geen weg terug! Er is (nog) geen methode gevonden om de groene substantie te neutraliseren. Het wantrouwen blijft maar schade toebrengen. Niemand is nog zeker van de andere.

Tegen deze totale chaos is de mens niet opgewassen.

Categorieën: Gein & Ongein

Meralixe

Er is een smaak, gewoon, een manier van het door het leven gaan, die zo verschillend is van mens tot mens, dat we mogen besluiten dat het eigen gelijk niet bestaat en dat respect voor de andere mening belangrijker is...

8 reacties

troubadour · 28 november 2014 op 18:49

“Ik begeer u, kom, overmeester mij, ik zal slechts voor de vorm pruttelen” Meralixe, om zoiets mee te maken word ik graag dagenlang verketterd. De ‘black widdow’ leeft al eeuwen.

Suus · 28 november 2014 op 20:33

Je inspireert me 🙂 Ik ga hier zelf ook nog even mee aan de slag.

Mien · 29 november 2014 op 09:40

Goede column. Buiten de kaders gedacht. Fantasie en voorstellingsvermogen gebruikt. Ik pasta, dus ik ben. Mooie filosofie, mooie gedachtengang. Misschien komt het wel ooit uit. Ben benieuwd hoe de boodschap dan overkomt.
Beurd is met een ’t’, ook in het Vlaams. 😉

Spencer · 29 november 2014 op 10:14

SF van Meralixe, wie had dat gedacht. Maar ook zonder groene pasta doen de geschetste problemen zich al voor.

La_vie_en_rose · 29 november 2014 op 11:45

Normaal hou ik niet van dit type inhoud van column, toch heb ik deze met interesse gelezen, Meralixe.
Pluimpje!

Ferrara · 29 november 2014 op 13:43

Het kan inderdaad nog erger worden, maar als je ziet wat bijvoorbeeld Google nu al aan elkaar knoopt aan gegevens, daar schrik ik wel eens van. Voor mij geen FB en Google +

Wel een mooi gegeven die groene pasta, als het ooit op de markt komt zullen velen daarvan gebruik maken. Mij niet gezien!

arta · 29 november 2014 op 13:50

Dagelijks werkend met benoemde apparatuur/sites viel mij op dat sommige ‘ feiten’ geen feiten zijn.
Ik vind de futuristische gedachtengang erg leuk!

Meralixe · 1 december 2014 op 12:38

Aan allen dank voor de reactie.
Inderdaad, ik pin me niet vast op één facet in het oneindige aanbod dat de schrijverij te bieden heeft.
Als een nieuwe uitdaging dan ook nog in goede aarde valt is het dubbel leuk.
LEUK! Hollandser kan niet! :-*

Geef een reactie

Avatar plaatshouder