Het duurde even voor het tot me doordrong, op die maandagavond op de televisie, in de Amsterdamse Arena, waar afscheid van “Dré” werd genomen. “Gevierd” zou ik bijna zeggen, want dat die volle Arena bijeen was om verdrietig deel te nemen aan het afscheid van de volkszanger, dat kan er bij mij niet in. Ik geloof ook niet dat dat de bedoeling was van de bijeenkomst. Ahoy, waar hij de aanwezige massa wist te binden met zijn “uit het leven gegrepen teksten”, had plaats gemaakt voor de Arena. André, nu niet meer in levende lijve, vormde er toch nog het centrale punt van het geheel. Anderen vertolkten er zijn liedjes en het publiek deinde en kweelde voor een groot deel mee op de muziek en zang alsof het een live-optreden in Ahoy was. Het was een uitzending die veel kijkers trok en waardering oogstte. Jazeker, ook wel van mij. En daar stond dat bloemstukje voor de baar met de tekst Ha-6. Al vlug kreeg ik door dat dit cybertaal moest zijn voor Hazes . Onder de aanwezigen zullen er naar mijn mening heel wat geweest zijn uit studentikoze kringen die, niet wars van een alcoholische versnapering aan toog of bar, menigmaal hun stem hebben laten meedoen als uit de speakers klonk “een beetje verliefd” of “zij gelooft in mij “. Dat publiek is cybertaal eigen. Zo verwonderlijk was Ha-6 daarom ook niet. En wie heeft een naam die met dit moderne jargon kan worden weergegeven ? Na enig denken kom ik, behalve Ha-6, niet verder dan Jan-4 (jawel ja, van de kermisattracties).

Nu er enige tijd verstreken is sinds dit gebeuren en emoties en verdriet wat zijn wegeëbd krijgen steeds meer mensen het gevoel dat er toch wel erg hoog van de toren is geblazen na het bekend worden van het overlijden van André. Ieder overlijden brengt verdriet mee, veel verdriet in menig geval. Maar van vooral voor wie het het meest aangaat en dat zijn partner en kinderen en overige familie. Versta mij goed: ook ik kan begrip hebben voor het verdriet dat dezen treft. Maar het doen voorkomen of een halve natie dit verlies treft, dat gaat me wel wat ver! Waarom zou ik meer verdriet moeten hebben om het einde van André Hazes dan om dat van “die man uit de straat hier tegenover op nummer 43”?

En laten we wel wezen: zo’n voorbeeldige man was hij toch zeker ook niet. Een groot drankprobleem (wie was er betere klant van zijn vriend Heineken dan hijzelf, o.a. blijkende uit de aanschaf van een koelkast waarin een aantal trays van dat gerstenat pasten) , losse handjes, nageslacht van drie (of ?) verschillende moeders , wetende dat hij een ongezond leven leidde maar niet in staat of bereid daar verandering in te brengen. Slechts weinigen zullen zich zo’n schoonzoon wensen ! Natuurlijk was dit allemaal allereerst zijn zaak. Het was zijn leven en hij leefde dat zoals hij vond dat het geleefd moest worden.

“Ik kom op het journaal”, schijnt hij gezegd te hebben, doelend op zijn overlijden. Of dit gezegd werd toen dit overlijden al naderbij of wellicht al akelig dichtbij leek weet ik niet. Hij heeft zijn zin gekregen: alle journaals begonnen er mee en de telefoontjes en sms-jes vlogen door het land heen en weer op die bewuste morgen.

Maar dat was toen en ik denk dat velen dat achteraf allemaal wel overdreven vinden.En dat is maar goed ook.

Categorieën: Actualiteiten

2 reacties

melady · 9 oktober 2004 op 17:56

André is out!

Melady 🙂

Bakema_NL · 9 oktober 2004 op 23:09

Wat maken mensen zich toch druk om dit gebeuren.
Er zijn hordes films gemaakt over overleden artiesten, een mega-concert ter nagedachtenis van Freddie Mercury en zo zijn er nog zat voorbeelden.
Ook allemaal overdreven zeker? Het is gewoon weer typisch Nederlands om te zeiken over de dood en nasleep van Hazes, want Nederlanders zijn niet zo………..blijkbaar dus wel en het gebeurt vaker en vaker ook, we staan er zelf versteld van de afgelopen tijd. De nuchtere Hollanders zijn, voor een groot deel, aan het ontnuchteren. We moeten niet doorslaan, maar van mij mag het wel een beetje. Nederlanders zijn ook nooit trots op hun sporters….behalve als ze goud halen, dan wel. Maar anders is er altijd dat gelul van “tja, 2e inderdaad, maar geen eerste”…….in andere landen word je als een held binnengehaald want je bent verdomme wel even 2e geworden van de wereld bv……….maar zo denkt het zeikerige Nederlandse volk niet. Je ziet, ik ben ook een echte Nederlander, ik ben alweer veel te lang aan het zeiken met dit stukje. Als je niets begrijpt van dergelijk gedrag omtrent in dit geval Hazes, dan ga je wat anders doen of kijken, eigen keus hoor.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder