Van een politicus verwacht je dat hij standvastig is. Niet dat ie omvalt bij het eerste het beste zuchtje tegenwind van links of rechts. Betrouwbare mensen, met beide benen op de grond. Steeds meer Haagse lieden lijken daar moeite mee te hebben. Neem Tineke “Ticket” Huizinga van de ChristenUnie. Laat zich voor een fortuin naar Den Haag vliegen om een vergadering bij te wonen over bezuinigingen. Over bezuinigingen! De naïeve schat begrijpt alle ophef over haar dure tripje totaal niet. Ze moest toch gewoon bij dat overleg zijn? Huizinga is inmiddels door Hogerhand ingefluisterd dat het publiciteitstechnisch slimmer is als ze het ticket zelf betaalt. En dat doet ze dan ook braaf, zoals het een christelijke politica betaamt. Misschien hoopt Tineke wel dat haar boetedoening haar de opbrengst van de zondagse collecte oplevert. Als pleister op de financiële wond. Iemand die ook wel wat positieve publiciteit kan gebruiken is Hero Brinkman. Die is het een beetje te hoog in zijn bol geslagen.

Bolleboos Brinkman vindt dat het te formeren kabinet ook het gedachtegoed van de PVV in het buitenland uit moet dragen. Ambtenaren aldaar moeten in de ogen van Brinkman als soort moderne missionarissen de standpunten van zijn partij positief propageren. Zonde om al het moois van het PVV-partijprogramma binnen Nederland te houden. Zulke pareltjes van opvattingen moeten de wijde wereld in! Ik stel me voor hoe dat gaat in de praktijk. Nederlandse ambassadeurs die de politie in New York voorstellen om stadscommando’s in te zetten in The Bronx om zo het geweld terug te dringen. Of een diplomaat die aan imams in Pakistan uitlegt, dat de PVV in de Netherlands van mening is dat al het goede van de Koran in een blad past ter grootte van de Donald Duck. Als Brinkman iets commerciëler denkt, zorgt hij ook voor een voorraadje Wilders-pruiken op de buitenlandse ambassades. Als relatiegeschenk voor lokale overheden.

Ik moet plots denken aan de Nederlandse mevrouw, die in een Iraanse gevangenis zit. Zij wil graag vrijkomen met hulp van het Nederlandse consulaat. Maar wat nou als dat consulaat tegelijkertijd aan de bewindvoerders uitlegt dat zij volgens de PVV flink kunnen cashen als ze in Iran de kopvoddentax introduceren? Komt ze dan ooit nog vrij? Helpt het haar als een Nederlandse ambassadeur onder het avondeten Ahmadinejad toefluistert dat de Dutch PVV de islam een gewelddadige en wrede religie vindt? Ik denk van niet. Haar laatste sprankje hoop zal verdwijnen als sneeuw voor de hete Iraanse zon, zodra de PVV-denkbeelden Teheran binnen sijpelen.

Het lange zomerreces van politiek Den Haag is bijna ten einde. Ik dacht altijd dat politici die periode gebruikten om tot bezinning te komen of prakkizeren hoe ze Nederland beter kunnen dienen. Of om hun eigen optreden in de Kamer te reflecteren. Niets blijkt minder waar.


6 reacties

Anti · 27 augustus 2010 op 18:20

😆 Kwiezel, echt een wereldvondst; kopvoddentax in Iran. Om te gieren, in een land waar volgens mij verder zelden iets te lachen valt.
Tja Haagse zelfreflectie. De titel bindt het boeltje bij elkaar maar ik vind het ‘publiciteitsbruggetje’ van Huizinga naar Brinkman ietswat aan de wankele kant, jouw stevig verankerde bouwwerken kennende.
Je had er best twee columns van kunnen maken. Leestip:de Volkskrant heeft het onderwerp Huizinga echt erg leuk aangepakt door alle alternatieve reisvormen van Florence naar Den Haag op een rijtje te zetten.

LouisP · 27 augustus 2010 op 18:51

Kwiezel,

getver, politiek…knap dat je dat elke keer weer zo grappig, snedig kunt maken..

gr.
Louis

RobertH · 27 augustus 2010 op 21:02

Dit [i]De naïeve schat…[/i] doet me heel erg aan Youp van ’t Hek denken… maar dat kan aan mij liggen. Hij gebruikt het zo vaak en is zo bekend dat je eigenlijk iets anders moet verzinnen.

Verder vat Louis mijn mening goed samen!

Groeten Robert

Nimrod1979 · 28 augustus 2010 op 02:03

Eerlijk gezegd vind ik het niet zo sterk en ook niet zo grappig. Dat komt vooral door je aannames en suggestieve vragen. Bovendien is het belachelijk maken van Christenen en de PVV, zeker nu, erg makkelijk. Even goeie vrienden hoor.

DriekOplopers · 29 augustus 2010 op 10:16

Gewoon een topcolumn.

En qua belachelijk maken van CU en PVV: Die vragen er ook wel een beetje om, natuurlijk… 😉

Mien · 30 augustus 2010 op 16:04

Volgens mij wil politiek Nederland helemaal niet meer terugkeren van zomerreces.

En dat terwijl het zo heet onder de voeten is in Nederland. Om over het weer maar niet te spreken.

Er valt overigens niets te verliezen in internationale betrekkingen.

De Belgen zijn niet meer in the halen bij de wereldkampioenschappen kabinet formeren.

Nee, dan liever opnieuw stemmen i.p.v. goedkoop scoren.

Mien Stemadvies

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder