Je huisdier gromt naar de baas? Je Himalayamarmot verrekt het zijn molentje te verlaten? Je Egyptische Mau-kat kakt naast de bak? Je Afrikaanse rugzwemmer springt steeds uit de kom. Je Tschudii-cavia piest op de peperdure vloerbedekking. Je fret Fred veroorzaakt kortsluiting bij het doorbijten van elektriciteitssnoer. Je Rattus Norvegicus zet zijn vlijmscherpe kunstgebit in je aaiende hand. Je Boa Constrictor wurgt in een onbewaakt ogenblik de deurwaarder. Allemaal geen wonder; we hebben miljoenen huisdieren. Een door- en doorgefokt exemplaar met genetisch defecten is dan ook eerder regel dan uitzondering.

Tegenwoordig dienen dieren vaak uitsluitend als gezelschapsdier. “Mijn man zegt zo weinig en de goudvis is tenminste opgetogen bij thuiskomst!” Papegaaien zijn voor dames ideale gesprekspartners. Lorre heeft empathie en kan het óók nog onder woorden brengen. Je aangetrouwde zwetser uitzwaaien naar de duiventil met zijn tortels is wel zo rustig. Huisbeesten laten de oerfuncties intact: een kat blijft tuinen volschijten, een hond blijft Italiaans schoeisel consumeren, het hangbuikzwijntje blijft na onraad ’s nachts op onderzoek uitgaan.

Angst, eenzaamheid en depressie nemen af als de cliënt een huisdier neemt. Een Alzheimer floreert beter met een Driestreepglasmeerval. Thuisdieren worden regelmatig ontwormt, krijgen de juiste injecties, doorsmeerbeurten bij arts en diëtiste, een bak vreten. Mantelzorg op maat! Je eigen bloedonderzoek sla je over, de hond heeft tenslotte kalksteen. Heen en weer kuieren naar de dierpraktijk verschaft je de nodige beweging. Sociale contacten onderhoud je tijdens wedstrijddagen. “Welke kanarie kan het langst op 1 poot zitten, welke sierkip ligt het fraaiste dood, welk konijn blaft oorstrelend?”

Buiten de voordeur bestaan ook dieren. Beesten van diverse pluimage leven hun solobestaan zonder homo sapiens. Dat leidt tot sadisme. Huisdieren worden beschoten, paarden verminkt en verkracht, legkasten geplunderd. Het Oranje-jagersgilde bestookt met hagel rammelaars, fazanten en reeruggen. Altijd prijs! Ben je getuige van een dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing, dan is er één centraal nummer om het te melden: 144 (Red een dier!).

Aangeschoten wild Dion Graus zit voor je klaar. Vrijwilligers met een dierenambulance rukken uit voor eenden die geraakt zijn met een kruisboogpijl en honden waarvan oren en staart zijn bijgeknipt. Voor dynamietvissen, angels, voetklemmen en vissen op het droge of kadavers op de openbare weg start men ook de ziekenauto. Geestelijke bijstand voor omstanders in shock valt buiten het zorgpakket. Om ambulancebroeders enige status te geven, rijden ze niet rond met een kruiwagen, bakfiets of paard en wagen. Maar in degelijk materieel. Net echt!

Alles in de juiste bestickering, met benodigde apparatuur aan boord. Flesje zuurstof, pakje pleisters, drukverbandje, schepnetje, brokjes, stokken, water en ontsmettingsmiddelen. Natuurlijk een forse kooi voor wanneer een broeder psychisch door het lint gaat. Dan registreren, nummeren, 14 dagen in de koeling omdat zich wellicht een baasje meldt. Een door- en doorgefokt exemplaar met genetisch defecten!


clabamsk

Liefur sodt dann saay

6 reacties

Yfs · 9 mei 2013 op 21:20

Over het algemeen zet ik meestal vraagtekens bij je columns Clabamsk, maar dat het de moeite loont om ze vooral te blijven lezen bewijst deze column. Het is er eentje die je meerdere keren moet lezen om de hoeveelheid spitsvondigheden te kunnen bevatten.

Neem nou een konijn dat oorstrelend blaft. :laugh:

Met bewondering gelezen! :yes:

Nachtzuster · 11 mei 2013 op 00:27

Eens met Yfs, jij bent echt een heel goede schrijver met heel veel gevoel voor taal en woordspelingen, maar ik kan je niet altijd volgen. Soms staat er zo vreselijk veel in één column dat het gaat duizelen in mijn hoofd. Maar deze is echt leuk! :yes:

R@@F · 12 mei 2013 op 10:29

Leuke column, en in een stijl die ik zeer kan waarderen!

clabamsk · 12 mei 2013 op 15:27

Compliment: geluk in een geschenkverpakking…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder