Ooit behoorde ik tot een groep hangjongeren ‘de bank’ genaamd. De geschiedenis van deze groep begon met een troep tieners die enkele jaren ouder waren dan ons (mijn vrienden en ik) en hun belangrijkste bezigheid was het hangen op de bank rond de kerk in ons dorpje. Daarmee is de naam ‘de bank’ eigenlijk al verklaard. Tegenwoordig willen jongeren zich wel eens met een bank bezighouden in de vorm van een kraakje maar in die tijd hielden tieners zich niet bezig met bankzaken, nou ja, misschien dat een goedgemutste suikeroom of -tante ooit eens een spaarbankboekje voor zijn of haar oogappeltje had geopend maar daar zal het dan zeker bij zijn gebleven. Nee, ‘de bank’ had niets met geld te maken. Je was ruig als je bij ‘de bank’ hoorde. Niet omdat je Nikes droeg of een scooter van merk zus of zo had, dat was er allemaal nog niet. Klit- en klootpiercings bestonden ook nog niet. Een enkeling had tattoos, type ‘moeder’ of ‘eagle’ en lang haar. Een Lois spijkerjasje, jaaaahaa dat had je wel. Of een jack uit de legerdump. De echte binken hadden een opgevoerde brommer. Zündapp of Kreidler. Daarmee zijn alle uiterlijke kenmerken ook al beschreven.

Tegen de tijd dat het perzikdons op onze pikkies een kokos-achtige structuur begon te krijgen en onze primatenkreten minstens drie straten ver te horen waren, mochten we ons ook ‘de bank’ noemen. Tot zover de toelatingseisen.

Mijn moeder vroeg mij vaak wat wij daar nu uitspookten. ‘Gewoon wat ouwehoeren, mam’. ‘Waar hebben jullie het dan over?’ ‘Mwooaah, gewoon een beetje ouwehoeren, muziek, brommers (ik had er niet eens een)’. Ze kon daar dan uren over doorzagen maar kreeg natuurlijk nooit een zinnig antwoord. Het was domweg niet voor herhaling vatbaar maar ze hoopte dat het vooral over studeren en werken ging. ‘Yeah, right’. Geen van allen hadden we een vriendinnetje maar we droogneukten ons een slag in de rondte en dat werd breed uitgemeten.

Verder? Bier zuipen en blowen. Feesten. Met brommers scheuren. Het record mensen-in-telefooncel-proppen verbreken (en de krant mee halen). Fikkie stoken, jatten. Slipjes in lantaarnpalen hangen en de verlichting vervangen door gekleurde lampjes (let wel, het was naast de kerk en zo’n 20-25 jaar geleden in het zuije vannut landj). Ruzie maken met omwonenden en juten. Met sloopauto’s door het dorp scheuren. We kochten dan op zaterdagmorgen voor 50 piek een sloopauto waarmee we naar een zandgroeve togen om te crossen. Rondjes scheuren. Met open deuren tegen betonnen palen knallen. We waren erg benieuwd naar het effect bij 80 km per uur. Ik kan je verzekeren, het is spectaculair. Hoe dan ook, wanneer de auto onherkenbaar verminkt was, ging de stoet richting dorp om daar met luid brullende motor, piepende en knarsende lagers langs (of door) plantsoenen en tuinen te razen, even een ererondje over de markt en vervolgens bij ‘Monke Ed’ het vrak om te ruilen voor een krat pils. De krat werd ter plekke soldaat gemaakt om gezeul met krat en flessen te vermijden. Bovendien was het bij Ed altijd wel weer lachen. Hij was het type die alles deed voor een vat bier. Velen van ons waren vaste klant bij ‘de Vink’. Een dorpskroeg waar het gezicht bepaald werd door een kastelein van het type kaptein Iglo maar dan niet die ouwe-flikker-versie-van-tv. Wel met echte zeemans bakkebaarden en schipperstrui, tattoos en altijd een goed gehumeurde grote bek. Als je bij de Vink naar de plee ging en hij had het vermoeden dat je ging zitten kleien, riep hij je in een bomvolle kroeg na dat je ‘moest gaan schijten waar je gevreten had’. Bij de Vink werd Monke Ed dus met enige regelmaat uitgedaagd iets te gaan doen. Piemelnaakt over straat naar de kroeg tegenover te hollen. Die werd gerund door een bejaard homostelletje. Ed naar binnen, bovenop een tafel en ‘handen omhoog of ik zeik…’. Niemand deed zijn handen omhoog. Ook nam Ed wel eens een van zijn huisdieren mee naar de kroeg, een geit of varken. Het kon dan goed zijn dat het beest diezelfde dag nog werd geofferd ten behoeve van de ter plekke georganiseerde bbq. Ik heb geen idee hoeveel hanen er de kop af zijn gebeten. Maar het kon ook subtieler.

Op een dag kwam (alweer) Ed met een grote doos naar binnen en plaatste die op de toog. ‘Hé Ed, wat heb je bij je’. ‘Gaat je godverdomme geen flikker aan kloothommel’ was dan zijn antwoord. Dat vragenspelletje ging dan zo een tijdje door tot Ed zei naar de plee te moeten. ‘Ik ben effe zeike, blijf met je smerige grafpoten van die doos af…’ Het laat zich makkelijk raden wat er gebeurde. Altijd is er wel die ene die het niet kan laten. Die maakt dan de doos open en… er vlogen een stuk of 50 mussen door de kroeg. Het kunnen er ook 100 zijn geweest. Net zoals het wel honderd of honderden streken, incidenten, weddenschappen en andere kloterijen zijn geweest in die dagen.

Dat was dus zo’n 20 jaar geleden. Eén van deze mannen kreeg het idee om het hele spul nog een keer bij elkaar te brengen. Dat is dus inmiddels gebeurd. Zo’n 70 brave huisvaders en -moeders hebben zich nog een keer getroffen. Het was lachwekkend en ontroerend om mee te maken. Sommigen waren er niet. Niet geïnteresseerd, dood of iets daar tussenin. Er werd niet over die tijd gesproken. Geen ‘weet je nog van toen en toen’. Niks daarvan. Het is te lang geleden. De herinneringen zijn vertroebeld door de troosteloze sleur van hun leven. ‘Ennuh, wat doe jij tegenwoordig nog’. ‘Zoooo heej, jij bent er verdomme ook niet magerder op geworden zeg’. Ze werken al bijna 20 jaar bij dezelfde baas, houden meer van vissen dan van hun vrouw, hebben kinderen, akelige ziekten en zijn moddervet geworden. Met de meesten is het dus wel goed gekomen. Precies in de lijn der verwachtingen, zoals vader en moeder het gewild hadden.

Zo was het vroeger, zo is het nu en zo zal het ook wel altijd blijven gaan.


6 reacties

Godspeed · 29 september 2003 op 09:26

[quote]Er werd niet over die tijd gesproken. Geen ‘weet je nog van toen en toen’. Niks daarvan. Het is te lang geleden. [/quote]
Viking,

Weet je nog dat Ed zijn caravan op de markt had neergezet en er nog een koffie mok op de tafel stond?
Wij zijn toen heel voorzichtig aan de caravan gaan schudden en hebben uit eindelijk de caravan enkele keren over de kop gegooid, en toen weer netjes recht gezet op de zelfde plaats. De caravan zaf er van binnen uit alsof er een bom ontploft was. Ed kon er wel mee lachen.

En de keer dat Ger bij mij achterop de motor wilde, en ik toen met 180 km/h door het dorp reed en hij zich bescheet.

En dat iedereen(behalve ik) verkering had met de zusjes Westerkamp, en toen het gerucht dat er een zwanger was verschillende mannen opeens geen grote praatjes meer hadden.

Dat we niet meer bij Matje thuis mochten komen als zijn ouders op de camping zaten, en dat de buren anders de politie zouden bellen. We waren blijkbaar erg luidruchtig als zijn oudjes er niet waren.

Bij winkelje Jansen een flesje bier bestellen, en als oma Jansen die toen al 88 jaar was naar achterliep om het bier te halen ondertussen de sigaretten te pikken.

Op stap naar een buurgemeente en meestal met een massale knokpartij de avond eindigden. In die tijd wel nog gewoon met de vuisten en incidenteel een bierglas.

En die keer in Sittard, dat we 150 mollukkers achter ons aan hadden.

En die keer dat Wil vuurwerk ging aansteken bij de burgemeester voor de deur, en die opeens de deur openmaakte en wij moesten vluchten.

De toga-party in het bos, met een potje vlaggetje veroveren, die eindigde op de EHBO met 3 gewonden.

Met een groep te voet naar Pink-Pop in Geleen en daar al blowend(jullie dan) naar Raymond van het Groenewoud en Fischer-Z te luisteren.

Naar Pinkpop Binnen in Maastricht en daar alweer blowend vanaf de bovenste ring naar beneden stond te kotsen. (New Adventures, Charlie Daniëlsband, Motels, Scorpions) En dat je hebt staan bekken op het podium met een van de zangeressen van die Lesbo band, ik weet niet meer hoe ze hete …. Wicked Lady??

En dat we op de Graaf bij de terras woningen in de garages de koelkasten leeg haalden.(bier!!)

Zo heb je nu weer genoeg herinneringen, of moet ik nog even door gaan?

R@@F · 29 september 2003 op 11:41

Top!

R@@F

Kees Schilder · 29 september 2003 op 12:30

20 jaar gelden Viking?? Jezus, dan is er ergens iets goed mis gegaan als je nu al als een wandelende tak door het leven gaat.
En Godspeed, heb jij niets anders te doen dan op deze plaats je columns te plaatsen? 😀
Zo gaat je kroeg nooit lopen

viking · 30 september 2003 op 09:01

Jezus Godspeed, bij een volgende reunie moeten we van te voren maar eens bij elkaar gaan zitten en wellicht een toneelstukje bedenken met daarin deze herinneringen verwerkt. Vragen we Jan de Bont een paar stuntmannen te leen om het een en ander te visualiseren. Wellicht dat Steven Spielberg ook een steentje wil bijdragen. Bij nader inzien is het wellicht een goed idee om onze herinneringen tot een filmscript te verwerken. In de regel gelooft toch niemand ons verhaal dus als film moet het een knalsucces worden. Ik denk dat hierin ook de reden verscholen ligt dat er niet meer over die tijd gepraat wordt. Je zou het zelf haast niet meer geloven wat we allemaal uitgespookt hebben. Om maar te zwijgen over ons geweten. Tel de kleine vergrijpjes uit die tijd bij elkaar op, vermenigvuldig die met het aantal personen en je praat al snel over 6000 jaar gevangenisstraf. Bezien in het normen en waarden licht van deze tijd zal dat wel weer meevallen… taakstrafje van 36 uur.

Godspeed · 30 september 2003 op 10:40

[quote]Bezien in het normen en waarden licht van deze tijd zal dat wel weer meevallen… taakstrafje van 36 uur.[/quote]

Nou, nou ik ben anders zwaar gestraft, ik heb al jaren een taakstraf van 40 uur per week.:-(

We waren beter scriptschrijver geworden, en mischien wel een klapper gemaakt.
[b]Godspeed en Viking[/b] inplaats van Dumb en Dumber.:-D

Godspeed · 30 september 2003 op 10:40

[quote]Bezien in het normen en waarden licht van deze tijd zal dat wel weer meevallen… taakstrafje van 36 uur.[/quote]

Nou, nou ik ben anders zwaar gestraft, ik heb al jaren een taakstraf van 40 uur per week.:-(

We waren beter scriptschrijver geworden, en mischien wel een klapper gemaakt.
[b]Godspeed en Viking[/b] inplaats van Dumb en Dumber.:-D

Geef een reactie

Avatar plaatshouder