Het is leeg en verlaten in mijn bos. Het voelt ook niet echt als heem. Heem is waar alle mensen zoekend naar zijn. Zeker rond de donkere tijd die in december door de bomen schijnt. Het voelt als een manco. Het heemloos gevoel. Omdat mijn bos me geen heem geeft, voel ik mij niet alleen ontheemt maar ook ontbost. Zal ik dan maar op zoek gaan naar een stal of herberg? Op zoek naar een beetje leven? Zal ik mijn zoektocht laten leiden door de sterren?

Het is wel verdomd jammer dat er zo weinig mensen het bos bezoeken in de winter. Het is vast de beschutting die ze missen. De warme groene jas van bloemetjes en bijtjes, van mos en groene blaadjes. Daar heeft Raakhout ook veel last van. Die mist ook de beschutting van het groen. Gelukkig heeft zijn natuur er iets op gevonden. Hij draait zich jaarlijks in november, gewoon lekker, met zijn kont in de modder. Niks geen herberg, stal of confort nodig. Hij gooit gewoon zijn kont tegen de krib. Duikt onder in een poel. Niet van verderf maar van bederf. Hij duikt onder in bedorven zomp. Wat wij als mensjes vinden stinken vindt hij lekker ruiken. Smaken verschillen. Zijn smaak past prima bij zijn lelijke platte paddenneus.

Ik gun hem zijn winterrust. En ik? Ach ik strompel maar wat verder en ruim mijn bos een beetje op. Ik vind briefjes die kant nog wal raken. Gewoon omdat de eigenaar van het verloren papier spoorloos is en mij geen tekst en uitleg kan geven. Mozes kriebel. Mijn nieuwsgierigheid is weer eens te groot. Ik vind een vaalbruin briefje met tekst in rode inkt. Een vreemde tekst. Ik wil weten waar de tekst toe leidt. Bij C een grote volte en bij F een gebroken lijn. En bij F over een diagonale lijn. Van handen veranderen en bij A wijken naar links. Brizl djeu, het lijkt wel geheimschrift. Ik draai het briefje om en zie een plattegrond vol letters en lijnen. Zie je wel. Dit is een geheime sleutel tot een schat. Het kan niet missen.

Bij B in draf en bij E middendraf en bij C wijken naar rechts. Bij H van hand veranderen. En bij C en M in galop en dan tussen B en F in draf en tussen M en B in stap naar het midden en buig. Einde tekst. En dan? Ja, ja, dan buig je op de plaats van bestemming. Dat vul ik zelf maar even in. Dan buig je naar de plek waar de schat verborgen ligt. Wedden? De kans dat ik deze schat vind is groter dan het winnen van de staatsloterij. Dit briefje dat ik hier in mijn handen houd is mijn weg naar fortuin. Een kind kan de was doen. Maar eerst nog even een paard zoeken. Dat is wel zo makkelijk qua transport. Geen idee hoe groot de afstanden zijn die in de beschrijving opgesloten liggen. Maar die schat, die vind ik. Die is de mijne. Zeker weten. En dan, dan bouw ik zelf een nieuw heem. Van takken en van struiken, van bladeren en van groen. Van natuur die nooit vergaat.

Categorieën: Gein & Ongein

Harrie

Tijdreiziger

3 reacties

Nachtzuster · 20 december 2013 op 09:24

Ah Harrie, je hebt je avatar aangepast. Gisteren stond het krakkemikkige mannetje met wandelstok er nog bij. Met Catweazle mis je in principe alleen de stok. Een verhaal op zn Harries. Puzzels in bosmomenten. Ik kreeg visioenen van Twister, maar dat is het vast niet. Ik begreep hem niet, maar heb genoten van de sfeer waarin het verhaal opgetekend is.

Libelle · 20 december 2013 op 11:32

Jij hebt een configuratie in je hoofd en die wordt in welgekozen bewoordingen gevolgd. So far so good. Maar weet je nu waar ik op afknap Harrie. Ineens kom je met het fenomeen “briefje”.
Jij wilt gewoon een briefje vinden om je dressuurverhaal af te maken. Dan vind je zomaar eventjes dat briefje in het bos en dan denk ik, ‘zo lust ik er ook nog wel eentje, hij spreekt zelfs van ‘briefjes’, alsof je kunt kiezen!’ Vanmiddag maak ik een grote boswandeling en ik weet je te vertellen hoeveel beschreven briefjes en paarden dat ik vind. Misschien vind ik de schat wel.

Harrie · 22 december 2013 op 22:12

Bedankt voor jullie reacties. Libelle, het briefje dat ik vond in mijn bos was de aanleiding van dit verhaal. Garpig dat jij dit anders ziet.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder