Onze televisie vertoont een depressieve man. Met een trillende onderlip spreekt deze door midden gebroken man over een trauma. De oorzaak van zijn depressie is te herleiden naar één dag in 1963, 18 januari. Arie van Staalduinen heeft het niet gehaald. Een luttele drie kilometers scheidden hem van Leeuwarden, een kruisje en de eeuwige roem. De vrouw van Arie zit naast hem in beeld en oogt enigszins cynisch en totaal verzadigd met het probleem van haar man. ‘Je hoeft het woord schaatsen maar te noemen en hop, daar gaat ie weer.’ Deelt ze de verslaggever verveeld mee. Nadat zijn vrouw het s-woord heeft genoemd, schiet Arie inderdaad als een klein kind ongegeneerd vol. Wanneer het kwik onder nul daalt, stijgt de aanwezigheid van de grote groep geestelijk minder bedeelden die ooit aan de Elfstedentocht heeft deelgenomen navenant. Op de NOS-radio vertelt de 1963-deelnemer Tjebbe van Liempt stoïcijns dat hij na een val op zijn hoofd buiten westen was geraakt. Maar ondanks dat, was hij gewoon bewusteloos doorgereden.
Of het duizend keer herhaalde zeeheldenverhaal over Jeen van den Berg, die met z’n kanis tegen een brug aanschaatste, achteroverviel, maar werd opgeraapt door halfgod Jan Uitham. Dat heb ik Jeen nu, alleen deze week al, drie keer zien vertellen met iedere keer dezelfde overgave waarmee overlevenden Sobibor memoreren. We schieten door in het langdurig adoreren van mensen die presteerden op roggebrood en Brinta. Het krijgt iets debiels.

Met Harm Boerma als hoofddebiel. Tijdens het schaatsen van de hel van ’63 waren zijn beide armen en linkerbeen dermate gevriesdroogd, dat ze moesten worden afgezet. Dat weerhield hem er niet van om de eerst daarop volgende tocht opnieuw aan de start te verschijnen. En zeker niet onvoorbereid! Samen met zijn vrouw Meike Boerma had hij vooraf menig Europees natuurijsgebied bezocht om zich voor te bereiden op een nieuwe hel. Vaker dan eens belandde Harm dan, nadat Meike hem op zijn ene been zo hard mogelijk het ijs op had geduwd, in een wak waarin hij op en neer wiegend als een soort dobber op hulp moest wachten.

Na 1963 duurde het een eeuwigheid, maar in 1985 stond Harm dan toch wederom bij het Elfstedenlint. Vooraan en in topconditie. Gevoelstemperatuur was die vroege ochtend -21. Na het startschot stoven alle schaatsers echter langs Harm heen. Hij stond louter in de weg. Als een soort visstick in de wind heeft hij nog twintig minuten bij de start gestaan, voordat de organisatie hem hevig scheldend van het ijs haalde. Hij had er anders nog gestaan. Waarom? Omdat Harm en zijn soort niet helemaal lekker zijn in hun hoofd. Hun stoere fundament is van oorsprong te drassig en dat dient blijkbaar gecompenseerd te worden met een bovenmenselijke prestatie. Zodat in de zomer, wanneer er geen ijs ligt, er afdoende visserslatijn overschiet om hun bestaansrecht aan op te hangen. Harm is reeds ruim en breed uitbehandeld binnen alle disciplines van het psychologiegilde. Hij vertikt het om te accepteren dat je op één been niet kunt schaatsen.

Zo zijn er ook idioten die de Elfstedentocht zwemmen. Het wachten is op een evenement die deelnemers de Elfstedentochtafstand van achter een roeiboot laten waterskiën. Of al raspend met hun kin over de wallenkant door een waterfiets van Leeuwarden tot en met Leeuwarden worden voortgetrokken. Zolang je er maar naar de kloten van gaat en dat achteraf tot vervelends toe bevestigd kan krijgen via alle vormen van media.

Dat ik mij eergisteren heb verslikt in een enorme tosti en blauw aanliep, dat lees of hoor je nergens terug. Ik kan mij desalniettemin niet voorstellen dat Arie, Tjebbe of Harm het ooit zo amechtig hebben gehad als ik tijdens dat moment. Misschien is daar een nationaal evenement van te maken. Het jaarlijks verslikken in tosti’s. Of van het per ongeluk afsnijden van andermans oor. God, wat had ik het zwaar toen mijn tegenstander per ongeluk begon met snijden. Kom op lezer, dat weet je als deelnemer toch van te voren! Moet je daar nou 50 jaar prat op blijven gaan?!

Dit jaar wordt Harm in ieder geval 79 jaar. Althans, alleen zijn hoofd wordt jarig. Zijn onderkant is na alle pogingen van na zijn hel aan de start van ‘85 in een ziekenhuiskliko verdwenen. En ziet u dit jaar rond 26 januari een vrouw die op tv een sleetje voortrekt met daarop slechts een beschaatst hoofd, denk dan; Respect, Harm! Succes met de over jezelf afgeroepen hel van ’13.


14 reacties

trawant · 21 januari 2013 op 17:31

Harm Boerma, wat een held..! Als ik ooit een kruisje had gehaald dan kreeg ie dat. Net als die droeftoeter Arie in jouw verhaal. Er kreeg iemand zo’n medelijden met de huilebalk dat ie hem een van zijn eigen kruisjes omhing.
Had ie weer iets om de waterlanders te laten stromen.
Maar ja je bent wel meteen je slachtofferschap kwijt, dat zou ik er niet voor over hebben..

Ik ben zelf trouwens 50 jaar geleden tijdens een steprace met mijn enkel tegen uit-stekende bout gekomen, bloeden..je ziet het litteken nog..maar verder hoor je mij daar niet over.

Wat een perfect verhaal trouwens,Pierken heb hardop zitten lachen achter het scherm..geweldig!
En wat een waanzin die schaatskoorts en die verering voor de oude knarren.. ( is er in zo’n leven verder nog wel iets van belang gebeurd?) vooral van Nieuwkerk glibberde van het eigen slijm bijna van z’n stoel.

SIMBA · 21 januari 2013 op 18:07

Niks overdreven hoor :hammer:

Ferrara · 21 januari 2013 op 19:23

Ha, eindelijk weer een Pierken. En een leuke.

Nazomer 2012 kwamen in IJlst lui voorbij op een surfplank met 1 peddel. De zoveelste alternatieve
elfstedentocht. Bij de VVV hadden ze geen idee wat er gaande was. Dat zegt genoeg.

Yfs · 21 januari 2013 op 21:20

[quote]nadat Meike hem op zijn ene been zo hard mogelijk het ijs op had geduwd, in een wak waarin hij op en neer wiegend als een soort dobber op hulp moest wachten. [/quote] :hammer:

Hoewel ik me nooit zo verdiept heb in de elfstedentocht (tijdens een lunch op mijn werk stelde ik zelfs de intelligente vraag : ‘Oh ja, wanneer is dat ook altijd weer?:stom: ) heb ik wel de film gezien waar ik vreselijk van onder de indruk was.

Geweldig die namen, een paar zouden er volgens mij zó in Man Bijt Hond kunnen of toentertijd het programma ‘Showroom’

Tja, wat zal ik verder zeggen?

Gewoon weer een echte ‘Pierken’s original’

:wave: :wave:

Pierken · 21 januari 2013 op 22:46

Dank voor je toffe reactie, Trawant. Ik lees een grote herkenning in dezelfde tv-beelden die ook mij verbaasde. Vandaar deze column eigenlijk. Met name inderdaad de (weer die) argwaan t.o.v. de schaatscolleges die M. van N. ons door de strot trachtte te duwen, deel ik met je. Maar ja, wat doe je er tegen?
Zolang ze die schaatslijken blijven opgraven en er in beeld geen kwijl uit gaat hangen, scoren ze blijkbaar nog steeds afdoende tijdens de vries. Laat het rap gaan ‘dooien’. Wat jij 😉 ?!

Pierken · 21 januari 2013 op 22:53

Kijk, dat vind ik nou gaaf. Direct zo’n voorbeeld te berde hebben, Fer :hammer: . En dat zelfs de VVV met opgetrokken wenkbrauwen geen notie heeft van de zoveelste variant op het heilige water. Over de plank misslaan gesproken.

Pierken · 21 januari 2013 op 22:57

Dank je wel, Yfs! Altijd dus de derde week van januari of de tweede van Februari. Ezelsbruggetje: Het elfje trouwt altijd in de winter met de derde Jan of tweede Ari 😀

pally · 21 januari 2013 op 23:07

Ha, ha, ik heb me rot gelachen, Pierken, wat een geinige column! Wel met een vlijmscherp kartelrandje, maar dat maakt hem alleen maar beter. :wave: :wave:

groet van pally

Floris · 21 januari 2013 op 23:45

Dank voor het mooie verwoorden van de elfstedenwaanzin. Top!

Sagita · 22 januari 2013 op 01:03

Tja! Wel jammer dat je een oude al enigszins seniele man (die huilen snel) gebruikt om een mooie traditie als de Elfstedentocht onderuit te halen. Zelf heb ik een enorme hekel aan programma’s ter eer en glorie van BN’ers. Maar dat ze deze oude knekels uit huis gehaald hebben 50 jaar na dato vind ik terecht. Vooral ook omdat de uitzendingen verweven waren met beelden van 50 jaar geleden en je als mens weer eens goed geconfronteerd wordt met de vluchtigheid van het leven: Memento mori ofwel Remember you must die! Maar dat overkwam je bijna, staat in je column geschreven. Bijna gestikt in een te grote tosti. Pierke kan je geen romantischer einde verzinnen? Sterven tijdens een Elfstedentocht vind ik althans veel meer Heroïsch! 😆
Toch leuk om weer iets van jouw hand te lezen. Al maak ik tegen de inhoud bezwaar!
groet Sa!

Meralixe · 22 januari 2013 op 07:56

Een nog al sterk voor ‘ Hollanders’ bestemde column zou ik kunnen zeggen.
Helaas, ook op de Vlaamse T.V. is het soms huilen met de pet op.
De combinatie met enerzijds de ‘geef ons brood en spelen’ gedachte en anderzijds de zoektocht naar kijkcijfers maakt zowat alles mogelijk.

Mien · 22 januari 2013 op 10:31

Hadden ze nu toch maar pindakaas gegeten.
Dan was alles goedgekomen.
De schrijver heeft er gelukkig wel van gegeten.
Met een bot mes de boterham gesmeerd.
Nog net niet met een botje.

Mien

Pierken · 22 januari 2013 op 11:08

Dank voor je reactie, Sa. Je bevestigt de aanleiding van het betoogje: De combinatie van jezelf evt. bewust doodschaatsen en heroïek gaat voor mij nl. niet op. De Elfstedentocht rijden vind ik een verkapte vorm van zelfmoord plegen. Dat is een keuze. Je in iets verslikken is dat niet. Maar als ik vooraf een wijze zou mogen bepalen, dan liever thuis voor de open haard in de armen van m’nne nachtzuster ipv langzaam doodvriezen.

Daarnaast is de seniele man in kwestie 50 jaar geleden zelf opgehouden met relativeren. ‘Remember to die’ geldt dan ook extra niet voor hem. Hij doet immers sinds ’63 iedere dag niet anders. Dat houdt hij zelf in stand en dat vind ik eerder zielig voor zijn echtgenote dan voor hem.

arta · 24 januari 2013 op 08:53

Echt heel goed geschreven, deze, Pierken!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder