Help I need somebody Not just anybody HELP

Muziek en luchtjes zijn ongrijpbare dingen in het leven. Je kunt ze niet omschrijven want het zijn connecties tussen verleden en verborgen herinneringen. Moeilijk benoembaar. Want ieder beleeft zoiets anders. Tijd en kleur hebben we samen afgesproken. Dat is voor iedereen het zelfde. Een kleur is een kleur je vindt hem mooi of niet maar het blijft een kleur. Maar met muziek is het anders. Een Stones fan zal heel iets anders denken bij het horen van een Beatlesong als een Beatlesfan. Ik ben dus een Beatlefan. Pas lag ik in de zon heerlijk op het terras van een oud Frans huisje. Vanuit de boomgaard klonk een blikkerige radio. Veel Franse deuntjes, een tour de France verslag en de song “Help” van de Beatles. Het is toch mooi dat bijna veertig jaar na het uitkomen van die plaat nog steeds op de radio te zijn. John Lennon meer dan 20 jaar dood en nog steeds te horen. Help I need somebody Help. Ineens was het weer 1965. Het jaar dat de song uitkwam bij de gelijknamige 2e Beatlefilm. Ik was een 12 jaar en wist na een kleine schermutseling voor de bioscoop Studio 62 op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam 2 kaartjes te bemachtigen. Eindelijk kon ik dat buurmeisje meenemen. Nooit zag ze mij staan. Ik was te klein voor haar. Zij liep al op hoge hakken en er zaten al vormen aan haar die ik wonderlijk vond. Trots toonde ik haar de twee kaartjes voor de uitverkochte matinee. Direct was ze mijn vriendinnetje voor één dag. Voor 10 cent met de tram naar de Nieuwe Binnenweg en mijn vriendjes die me met haar zagen lopen waren stink jaloers. Vanwege mij beperkte financiële draagkracht had ik twee kaartjes “nekkramp” helemaal op de voorste rij. Ze wilde ook nog een ijsje. Ik was op de financiële afgrond maar het was het waard. Daar zat ik dan met een echte vrouw in een donkere bioscoop. Na de reclame, een tekenfilm van Woody Woodpecker kwam het polygoon journaal. Daarna een korte pauze waarin ik haar silhouet nog een stiekem gniffelend bekeek. Mijn vriendjes Johnny, Dickie en Eddie zouden me zo eens moeten zien……
De hoofdfilm nam een aanvang. De titelsong “Help” dreunde door de bioscoop.
Op het grote witte doek verschenen de namen van de spelers
George Harrison als George Harrison. Richard Starky als Ringo Starr. Bij iedere naam gilden de meisjes het uit.
En toen…….toen gebeurde het.
John Lennon als John Lennon. Weer een gegil van al de meiden maar bij die naam gebeurde er nog iets. Er vielen bij bosjes meisjes flauw. Mijn vriendinnetje waaraan ik heel mijn gespaarde kapitaaltje aan had gespendeerd liet van emotie bij het zien van die naam haar plas lopen. Na zich onder gepiest te hebben viel ook zij flauw. Ze was net als zo veel meisjes niet eens aan de naam Paul McCartney toegekomen.
Ze werd net als al die andere flauwgevallen meisjes de bioscoop uitgedragen.
Ik was er te jong voor maar toen had ik moeten leren dat je vrouwen nooit echt kan begrijpen.
Nu kan ik er om lachen. Ik zie haar nog wel eens en dan plaag ik haar er mee.
Maar in 2004 wist ik nog precies wat ik in 1965 van dacht.
Ik dacht: “Mijn God meisjes…. kijk daar word ik nou effe niet goed van…….”


9 reacties

gast · 24 juli 2004 op 12:29

Ik vond je column heerlijk om te lezen. Alleen het einde vond ik eigenlijk je column kapot maken.
Het is net zoiets als een film van de Titanic kijken en op het moment dat het schip de ijsschots raakt opeens een beeld te zien van een auto die wegrijdt over een landweggetje. En dan einde film.

Joeri71 · 24 juli 2004 op 12:31

Leuke column!
Nooit geweten dat meisjes/vrouwen zo uit hun dak gingen bij het horen van die namen… En dan over de jeugd van tegenwoordig zeggen dat ze teveel met hun ‘idolen’ bezig zijn…

Louise · 24 juli 2004 op 13:27

Jij werd er niet goed van; ik heb genóten! Heerlijk.

Ma3anne · 24 juli 2004 op 14:13

HELP: De film waar ik met mijn eerste vriendje heen ben geweest. Ik was 14. Hij 15. Kan me er weinig meer van herinneren verder. Maar dat ik niet flauwgevallen ben, weet ik zeker….. geloof ik.

Leuke nostalgische column!

Mosje · 24 juli 2004 op 14:23

Helemaal waar over die geurtjes en muziekjes.
Bij bepaalde luchtjes word ik onmiddellijk herinnerd aan muziek van de Golden Earring, en bepaalde Beatledeuntjes brengen me direct terug naar vroegere vakanties.

KingArthur · 24 juli 2004 op 15:17

Hallo Hans, leuke column, herkenbaar en leest lekker weg.

Ik wil toch even de ‘zeiksnor’ op zetten. Ik denk dat je de titel krachtiger had kunnen maken door het alleen maar HELP te noemen. Soms voeg je meer informatie toe om er zeker van te zijn dat er geen misverstanden bestaan. Hier is dat volkomen overbodig want wie kent het nummer Help nu niet? Je slot had daarmee ook beter gekund door weer te refereren naar je titel en daarmee de cirkel rond te maken.

Mup · 24 juli 2004 op 20:57

En tegenwoordig alle ouderen maar piepen over de hedendaagse muziek en het gedrag van jeugd daarbij, ook ik, soms, tering, wat wordt ik oud.

[quote]had ik moeten leren dat je vrouwen nooit echt kan begrijpen.[/quote]

Is het blijven hangen, of stink je er nog steeds in? Geld voor de vrouwen andersom ook, hoor:-)
Lekkere terug-naar-je glorie-tijd-column,

Groet Mup.

Dees · 25 juli 2004 op 09:17

Heel leuk!

Je was wel een lieverd dat je het meisje in kwestie gewoon bent blijven zien. Als een jongen zich bij mij eronder gepiest zou hebben, zou ik hem daarna nooit meer hebben aangekeken 😛

Hans · 25 juli 2004 op 23:37

Ja nostalgie…. Ik ben haar blijven zien omdat ze gewoon af en toe mijn pad kruist. Ik ga zelfs nog wel eens met deze getrouwde vrouw koffie drinken bij V&D. Bij haar zijn de wonderlijke vormen gebleven. Bij mij is een buikje gekomen. Help, ik heb hem op video, is nog steeds één van mijn dierbaarste films.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder