Ieder jaar herdenken weer op 4 en 5 mei de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Aangezien ik in mijn leven geen oorlog ken, maakt het voor mij extra moeilijk om al die mensen die gestorven zijn te herdenken. Ik kan mij inleven in alle slachtoffers en helden uit die tijd, maar helaas voel ik het verdriet niet en het heeft alleen een grote boodschap voor mij. Nee niet die grote boodschap dat poepen heet. Verhalen van slachtoffers en helden zijn er gelukkig nog steeds, vele zullen ook voortleven in boeken, mond op mond en natuurlijk niet te vergeten wat er allemaal niet aan beeldmateriaal is. De vele verfilmingen zijn ook schitterend op oorlogsgebied en dat brengt soms het gevoel terug uit die vreselijke tijd.

Helaas zal de komende 30 jaar iedereen sterven, die het heeft meegemaakt, ben daarom bang dat het tegen die tijd een nieuwe waarde krijgt de ‘’tweede wereldoorlog’’ Zo’n gevoel van ja, jongens wij hebben het niet meegemaakt. Of zal het een waarde krijgen dat we onze voorouders tegen die tijd allemaal herdenken.

Op 5 mei zie je al dat winkels en horeca gewoon open is, we vieren niet met z’n allen de bevrijding en ik aangezien aan het werk ben op dat soort dagen, baal ik hier enorm van.

Wat hebben we eigenlijk geleerd van 1939-1940? Helemaal niets toch! Er is nog steeds rassen onderscheid en dat vind ik als individu erg spijtig. Als we allemaal hetzelfde dachten als ik, was er geen onderscheid meer tussen allemaal uit hetzelfde hout gesneden soort mensen.

Het is voor mij een tijd die ik niet mag vergeten en ik hoop ook dat we aan onze (toekomstige) kinderen dit leed wat oorlog heet navertellen. Dit mag nooit meer gebeuren.

Categorieën: Maatschappij

9 reacties

Yannick · 4 mei 2007 op 13:54

paar slordigheidsfoutjes, 1939-1940 vind in wel een beetje een lompe fout want ik neem aan dat je 1939-1945 bedoelt. Verder mis ik 1 heel belangrijk ding in de column, gevoel.

Mup · 4 mei 2007 op 14:10

Tegenstrijdig is voor mij, dat je als individu graag zou zien dat iedereen (jouw) zelfde gedachten heeft. En die uitleg van de boodschap 😡

Maar goed om te merken dat er door jongeren aandacht en gedachten aan besteed worden,

Groet Mup.

tontheunis · 4 mei 2007 op 16:35

Natuurlijk herdenken. Dat de vonken er vanaf spatten, zou ik zo zeggen! Juist nu de onverdraagzaamheid haar eeuwige kopje weer boven het maaiveld uitsteekt, is het nodig om te weten wat van origine keurige mensen elkaar aan gaan doen als de waanzin de boventoon gaat voeren en verkeerde leiders de kans krijgen. Bovendien is het wel zo netjes die vlag half stok te hangen tot er niet één overlevende van die ellende meer over is.

Isabeau · 5 mei 2007 op 08:00

Ook ik heb de oorlog niet meegemaakt, maar toch heeft het veel indruk op me gemaakt. Alle verhalen, gehoord en gelezen, het zet me allemaal aan het denken. Dit mag nooit meer gebeuren. Ik ben dan ook elk jaar aanwezig bij de dodenherdenking, puur uit respect voor de mensen die gestorven zijn in een verschrikkelijke oorlog.

klapdoos · 5 mei 2007 op 09:40

Altijd blijven herdenken, en als je mijn stuk over Westerbork hebt gelezen hoop ik dat je iets meer begrijpt “WAAROM” wij moeten blijven herdenken, die feestdag erachteraan is voor mij net zo dubbel. Maar de jeugd van vandaag moet in de toekomst toch kunnen begrijpen dat zoiets nu al weer op de loer ligt. Als die oogkleppen nou een onder het housedancingparty feestje afvallen dan zou de jeugd ( gelukkig maar een paar procent) beseffen dat het juist nu in deze tijd van onverdraagzaamheid nodig is te beseffen dat vrijheid niet zomaar iets is waarmee je wakker wordt…
groet van leny

dave2006 · 5 mei 2007 op 13:52

pff herdenken. Ja tuurlijk is het goed om de eer van de helden te herdenken…Maar zijn wij op dit moment niet precies hetzelfde aan het doen? En onze kinderen herdenken de slachtoffers van de oorlog die we nu aan het financieren zijn weer.

En maar volhouden dat het nodig is die k*toorlogen

Scepsis · 5 mei 2007 op 16:23

De intentie van 4 en 5 mei is niet zuiver. Wij herdenken en eren Nederlandse verzetshelden en omgekomen slachtoffers voor hun moedige rol in WO II en verzet tegen de Duitse bezetter. Tegelijkertijd steunt Nederland de Amerikaanse bezetting van Irak en de Israëlische bezetting in Palestina. Wij vieren onze bevrijding omdat we in vrijheid mogen leven. Tegelijkertijd steunt de Nederlandse regering ‘bondgenoten’ die anderen hun vrijheid ontnemen. Een hypocriet volksfeest wil ik het niet noemen, maar wij zijn blij met een oester zonder parel.

KawaSutra · 5 mei 2007 op 18:47

Altijd blijven herdenken.

[size=x-small][font=Verdana]© KawaSutra[/font][/size]

Trukie · 6 mei 2007 op 00:01

Die vraag hoeft toch niet gesteld te worden?
Als de ene oorlog geen in leven zijnde overlevende meer heeft, is de volgende reden voor een herdenking/bewustording al weer geschiedenis aan het schrijven.
Iedere generatie zal een eigen beleving hebben in de twee minuten en een eigen reden om een bloem te leggen.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder