‘Waarom schrijf je altijd alles op,’ vroeg mijn dochter me eens. ‘Ben je bang dat je dingen vergeet?’
‘Nee, ik ben bang dat jij mij vergeet,’ heb ik haar geantwoord.
Ze keek me een beetje vreemd aan en gaf me toen een knuffel. ‘Geen zorgen, ik vergeet je echt niet.’

Mijn moeder hield een dagboek bij. Ze had geen ambities in welke creatieve richting dan ook, maar dat dagelijkse schrijven was ontzettend belangrijk voor haar. In tegenstelling tot mijn dochter, heb ik haar nooit gevraagd waarom. Het was gewoon zo.
Ze leefde een lang leven, niet altijd gezond, meestal wel redelijk gelukkig, maar altijd met haar dagboek. In dat leven schreef ze veel schriften vol. Ik was me er nooit van bewust, hoeveel schriften je vol schrijft, als je elke dag minimaal een, meestal meer bladzijden schrijft. Tot we na haar dood haar spullen uitzochten. We vonden een doos met schriften, netjes genummerd.
Vanaf haar tiende had ze elke dag geschreven. Het moet echt belangrijk geweest zijn, als ze in de crisisjaren geld uitgaf aan schriften. Om ze te mogen kopen moet ze zowel mijn opa, als mijn vader overtuigd hebben, elk in een andere tijd van haar leven.
Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om ze weg te gooien, het was immers haar hele leven dat ze had beschreven. Ik durfde er ook niet in te lezen, het waren immers haar dagboeken, ik wilde haar privacy niet schenden. De doos heeft drie jaar bij ons op zolder gestaan. Ik kwam hem regelmatig tegen, ik keek er dan vaak even in, maar haalde er nooit een schrift uit.
Vorig jaar heb ik het eindelijk gedurfd en er het eerste dagboek uitgehaald. Het voelde nog stiekem, ik wilde alleen even de eerste pagina’s lezen, ik ging er niet eens bij zitten. De gedachten van een tienjarig meisje zijn vertederend en herkenbaar. Ik herkende er mezelf in als kind, maar ik herkende haar ook. Haar typische manier van uitdrukken had ze blijkbaar ook toen al. Ik heb er een paar meegenomen naar beneden en ben ze echt gaan lezen.
Het was zo mooi om te lezen dat ik gewoon niet kon ophouden. Binnen een week had ik haar hele leven gelezen. Mijn herinneringen aan haar werden ververst, inclusief alle dingen die ik al lang vergeten was. De moeite die het haar gekost had om te stoppen met roken, het verdriet dat ze had gehad om de dood van mijn oudste broer, maar ook het geluk dat ze voelde toen haar oudste kleindochter trouwde.
Al lezend zag ik haar weer stralend zitten in de kerk, zo trots was ze op Melissa. Ik was het vergeten. Nu zal ik het nooit meer vergeten. Af en toe lees ik weer een stukje, als ik denk dat ze weer wegglipt.

En ’s avonds schrijf ik in mijn eigen dagboek, in de hoop dat het mijn dochters ooit net zoveel herinneringen zal geven.


Lianne

Ik ben een enthousiast schrijfster van fictie. Voel me nog beginnend, schrijf korte verhalen in allerlei genres, maar altijd met aandacht voor de mens achter het verhaal. liannehartman.wordpress.com

10 reacties

Mien · 20 oktober 2015 op 07:16

Uit het leven gegrepen en gelezen. Dagboek. Herinneringen om door te geven. Mooie invulling van de Uitdaging van de Maand.

pally · 20 oktober 2015 op 10:28

Erg mooi en zo fijn dat je die concrete herinneringen hebt..

    Lianne · 20 oktober 2015 op 10:42

    Ik ben dolblij dat ik mag zeggen dat dit fictie is. Mijn moeder leeft gelukkig nog en heeft in haar hele leven nog geen regel dagboek geschreven. Zover ik weet, tenminste.

    Ik heb het al eerder een keer genoemd. Ik twijfel wel eens om mijn fictieve stukken tussen de openhartige en werkelijke stukken te plaatsen. De twijfel is nu weer in volle hevigheid terug.

      Esther Suzanna · 20 oktober 2015 op 11:11

      Tip. plaats het misschien in een andere categorie..
      Fictie bv.
      Uitdaging v d M is het niet. Dit is niet intuïtief en puur schrijven. Dit stuk is te overdacht ..

        Lianne · 20 oktober 2015 op 15:19

        Ik kan er inderdaad een tweede categorie aan koppelen. Dat zal de verwarring over fictie wegnemen.
        Ik kan je verzekeren dat ik dit stuk intuïtief, als schrijfveer geschreven heb. Dit keer niet in 15, maar in 20 minuten. Daarna wel wat geschaafd, maar niet veel, en dan vooral aan woordvolgordes. Het gehele verhaal stond er in 20 minuten, het is niet overdacht, of bedacht, het vloeide vanzelf uit het toetsenbord.
        Maar misschien heb ik de bedoeling van de schrijfveren en de UvdM niet goed begrepen.

          Esther Suzanna · 20 oktober 2015 op 18:51

          Ik vind het een mooi geschreven stuk, Lianne. Het raakte mij. Ik voelde me alleen een klein beetje voor de gek gehouden door je melding dat het fictie was. Alsof de emotie die het opriep, er vanuit gaande dat het ‘écht’ was, niet klopte.

          Ik zeg niet dat de schrijfveren een keurslijf hebben, juist niet, dus het zal wel persoonlijke invulling van mij zijn. Oftewel, mooi stukje. Fictie of non-fictie.

Nachtzuster · 20 oktober 2015 op 22:58

Fictie of niet, ik vind dit een hartverwarmend verhaal over dochter/moederliefde. Echt knap gedaan!

Dees · 21 oktober 2015 op 10:38

Waarom zou je daaraan twijfelen? Dit is een columniste, geen specifieke plek voor therapeutisch schrijven. Je zou je wmb ook niet hoeven verantwoorden. Het zegt wel iets over je inlevingsvermogen en schrijfvaardigheid als mensen gaan geloven dT het over jou gaat. Eigenlijk zijn het een soort complimenten ?

    Lianne · 21 oktober 2015 op 13:58

    Toen ik er over nadacht, voelde ik ook vooral de complimenten. 🙂
    Maar ik begrijp wel het gevoel van ‘de lezer’ (in het algemeen) die op deze columnsite misschien niet verdacht is op fictie. En als je werkelijke verhalen verwacht, kan het je oprechte beleving veranderen, als dan achteraf blijkt dat het fictie is. Ik denk dat ik er in de toekomst, zeker bij de ik-verhalen, ook het labeltje fictie aan ga hangen. Gewoon, om dat onaangename gevoel te voorkomen.

Kim U. · 22 oktober 2015 op 14:16

Ik vind het ook erg mooi en merk dat het me raakt. Dus dan heb je het goed gedaan volgens mij 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder