Ja, ik ben er ook zo een. Doe het al ruim dertig jaar. Vroeger vooral stiekem, soms alleen, soms in het bijzijn van anderen. Ik heb me er nooit voor geschaamd. Zoveel andere mensen deden het immers ook. Natuurlijk schrikken je ouders als ze voor het eerst horen dat jij het ook doet. En het zijn met name de moeders die het al langer in de smiezen hadden. De eerste keer was best vreemd, maar ja als je het genot eenmaal ontdekt hebt wordt het verlangen steeds groter. Ik zal de eerste keer ook nooit vergeten. Het was op een schoolfeest. We hadden allemaal een paar biertjes op en ja, van het een komt het ander. Later kreeg ik er steeds meer zin in, deed het vaker en vaker. Op school, op het toilet en thuis stiekem in de slaapkamer. Zelfs op de fiets heb ik het wel eens geprobeerd maar dat viel eerlijk gezegd wat tegen.

Nu jaren later heb ik het beter onder controle. Ik doe het wat minder maar geniet intenser. Mijn omgeving reageert divers. Er zijn er die niet bij me willen zijn als ik het doe, sommigen knijpen een oogje toe en anderen zeggen “Ik doe effe lekker met je mee”. Na het eten en bij de koffie zijn toch wel mijn topmomenten.
Nou vindt Minister Klink dat ik het voortaan buiten moet doen. Dus niet meer in de kroeg of een restaurant, maar buiten in de kou. ZIJN STOKPAARDJE. Een interessant dossier om in Den Haag mee onder je arm te lopen, het horeca anti-rookbeleid. Lullen over sigarettenrook in de horeca betekent automatisch aandacht, invitaties voor talkshows en je staat vol in de spotlights. Een goedkope oneliner over roken scoort nu eenmaal beter dan een zinvolle opmerking over dagelijkse massaslachtingen in Kongo.
Iedere weldenkende Nederlander weet dat de hele horeca hetze een grote giller is. Er wordt een probleem gecreëerd wat er niet is.
De oplossing van het “probleem” vereist niet meer dan het ontwerpen van een tweetal bordjes.
Op het ene staat “Welkom, hier mag gerookt worden”. Het andere bordje vermeldt de tekst, “Welkom, hier wordt niet gerookt. Elke horecabezoeker kan zelfstandig beslissen welk etablissement zijn voorkeur geniet. WEG PROBLEEM. Kosten, een eurootje of tien.

Niemand hoort mij een pleidooi houden voor het gebruik van deze ongezonde tabaksartikelen. Integendeel. Roken is ongezond, moet teruggedrongen worden en mag nooit overlast bezorgen voor niet-rokers. Helemaal eens. Maar de hetze vorming begint me steeds meer te ergeren. Binnenkort moeten alle rokers nog een gele button zichtbaar op hun revers gaan dragen.

Roken is een gevaar voor je gezondheid. Ja Klink, klopt, net als vier keer in de week naar McDonalds, vijftien glazen alcohol op een avond, patatje oorlog met dubbel mayonaise, uit eten bij van der Valk, paddo’s, een abonnement op de Story, je schoonmoeder uitnodigen voor de kerst, samenwonen met Rigilio Tuur, sparen bij de Iceland Bank, homofeesten in Groningen, parachutespringen boven Texel, vis eten uit de Noordzee, Clown Bassie op een kinderfeestje, een cd van Lucas en Gea helemaal afluisteren, in de kattenstront grijpen als je in de tuin werkt, uitgescholden worden in de tram of een broodje filet americain eten op een plaatselijke braderie.

Kun je daar ook wat aan doen Klink.


7 reacties

Bitchy · 26 november 2008 op 14:17

Voor het eerst echt gelachen om de beschrijving van het anti rokersbeleid.
In een woord… TOP!

Neuskleuter · 26 november 2008 op 18:22

Die cd’s van Lucas en Gea zouden zeker verboden moeten worden 😀 Buitenrokers mogen wel blijven, zolang het binnen maar lekker rookvrij is!

Lekker stuk! Bij de introductie dacht ik direct aan roken. Ik denk ineens terug aan een kinderboek van Evert Hartman. Volgens mij is het Niemand houdt mij tegen, waarin een hoofdrolspeler stiekem sigaretten voor zijn opa binnensmokkelt. Begin jaren ’90 zag hij blijkbaar al dat die hetze eraan kwam 😉

pally · 26 november 2008 op 22:03

Hoewel het onderwerp al knap is uitgekauwd of moet ik zeggen uitgerookt, weet jij er toch nog een leuke draai aan te geven, fijne. Dat is toch wel een petje af waard. :duimop: Nou ja, een duim op, dan.

groet van Pally

weathergir · 26 november 2008 op 22:24

Topverhaal!

KawaSutra · 28 november 2008 op 00:19

Met plezier gelezen onder het genot van een peuk. Maar ja, ook thuis mag ik niet zo veel meer. Hadden ze die voorlichting aan niet-rokend Nederland niet 35 jaar eerder kunnen inzetten? Dan was ik er nooit aan begonnen.
En die laatste alinea is nou net waar het wat mij betreft om draait. Live and let die.
Prima column.

lisa-marie · 28 november 2008 op 00:31

Ik heb er van genoten en hartelijk om gelachen 😆

Troy · 28 november 2008 op 08:49

Voor het gemak ben ik het natuurlijk helemaal met je eens. Vooral die laatste alinea = leuk. Clown Bassie op een kinderfeestje is inderdaad niet zo’n goed idee ;P

Geef een reactie

Avatar plaatshouder