Het begon allemaal eind 19e eeuw met Wilhelmina Drucker die streed voor het vrouwenkiesrecht. Zij richtte in 1889 de Vrije Vrouwen Vereeniging op, de eerste vrouwenorganisatie met een socialistische achtergrond. Vanaf de jaren 60 werd vooral gestreden voor seksuele en financiële onafhankelijkheid van de vrouw. De strijd voor de abortus was bijvoorbeeld een speerpunt van de Dolle Mina’s (de naam Dolle Mina’s verwijst naar de bijnaam van Wilhelmina Drucker).
Eigenlijk heeft de tweede feministische golf er voor gezorgd dat de mannen van nu onderdrukt worden. Vrouwen kregen vanaf dat moment seksuele bevrijding, economische zelfstandigheid en verovering van de politieke macht. Ook werd het zogenaamde glazen plafond tijdens de arbeidscarrière doorbroken. De derde feministische golf is net begonnen en de vraag is wanneer het stopt. Er is namelijk een strijdt voor gelijke beloning voor gelijk werk. Met andere woorden vrouwen moeten evenveel betaald krijgen voor hetzelfde werk als mannen. Maar deze golf gaat verder. Vrouwen kunnen tegenwoordig zonder hulp van een man een kind krijgen en er komen steeds meer vrouwen aan de top in het bedrijfsleven en de politiek. Het is een kwestie van tijd voordat we de eerste vrouwelijke premier hebben. En dan zijn de rapen helemaal gaar, de baas van Nederland een vrouw? Ik moet er niet aan denken.

Er zijn al middeltjes tegen huidveroudering en grijs haar te krijgen. Ook in de mode zien we bijna geen verschillen tussen mannen en vrouwen. Tegenwoordig is de mannenafdeling aangegeven met bordjes zodat we niet in de war kunnen raken. Getailleerde jassen en mannen met handtassen zijn niet vreemd in de Nederlandse straten. Een roze bloemetjes overhemd is stoer tegenwoordig en de spijkerbroek moet lekker strak zitten, het is een kwestie van tijd totdat de eerste man in een rok gaat lopen.


8 reacties

Neuskleuter · 6 mei 2008 op 18:01

Daarom is er nu alweer een tegendraadse trend, de ‘remancipatie’. De Noren lopen ermee voorop, maar volgens een onderzoek onder vrijgezelle Europeaanse vrouwen willen ze ook weer ‘de echte man’ terug.

[quote]Ook werd het zogenaamde glazen plafond tijdens de arbeidscarrière doorbroken.[/quote]
In de context waarmee je dit schrijft, klopt dit niet. Je doet alsof het al is gebeurd, net als de andere dingen daar omheen, maar dit glazen plafond wordt nog steeds zo ervaren op de werkplek.

En wat is er tegen mannen in rokken? :hammer: De Schotten doen het al zo lang! Heerlijk, showen maar die kuiten, maar liever niet gecombineerd met witte sokken en sandalen.

lisa-marie · 7 mei 2008 op 08:47

[quote]Het is een kwestie van tijd voordat we de eerste vrouwelijke premier hebben. En dan zijn de rapen helemaal gaar, de baas van Nederland een vrouw? Ik moet er niet aan denken. [/quote]

:toeter: Ik wel!

Troy · 7 mei 2008 op 11:45

Volgens mij loop je een beetje achter, want ik geloof dat er nog nooit zoveel mannen met make-up hebben rondgelopen als in de jaren 80. Google maar eens wat new-wave/punkbandjes uit die tijd: Adam and the Ants, Japan, The Cure. En wat is daar mis mee? Laat de man zich ook eens lekker uitleven. Liever dat dan een inhoudsloze spierbundel die drie keer per week voetbalt, homo’s en vrouwen in de zeik neemt en boven alles ‘stoer’ wil overkomen. Dat soort types kan ik dus echt niet luchten.

Als we nu eens verder denken dan mannen of vrouwen, maar het puur hebben over ‘verscheidenheid in persoonlijkheden’ komen we al een hele stap verder. Als er enkel vrouwen aan de macht zouden zijn, zou er in ieder geval een probleem de wereld uit zijn geholpen: oorlog.

En waarom moet ik nota bene als man de boksring met jou in?

[quote]…de baas van Nederland een vrouw? Ik moet er niet aan denken. [/quote]

Waar heb je in godsnaam deze mening op gebaseerd? Hoe durf je het in je hoofd te halen om anno 2008 zoiets idioots te zeggen? Een vrouw is in jouw belevingswereld dus niet capabel om een leidinggevende functie in te nemen. Vreemd, heel vreemd. Vertel mij nu eens waar je echt bang voor bent.

En jaren geleden werden er overigens al rokken bij de H&M voor mannen verkocht. Dit was niet zo’n groot succes. Ik heb er destijds enkel wat gothics mee rond zien lopen. Op het gebied van vrijheid in expressie (met name kleding), zijn mannen toch nog steeds wat huiverig.

Toch bizar, als je denkt dat alleen een spijkerbroek, een neutrale blouse en een niet-getaileerde (lees:vormloze) jas jou die zogeheten ‘mannelijkheid’ verstrekt. De jaren vijftig hadden zo te lezen een stuk beter bij je gepast. 😉

Dees · 7 mei 2008 op 15:54

Positief punt: je hebt je verdiept in een stukje geschiedenis. Jammer dat je er niks mee doet. Als je een statement wilt maken over het te ver doorvoeren van het feminisme zul je toch ook wat argumentatie moeten geven. Waarom zijn ‘de rapen dan gaar’? En waarom ‘moet jij er niet aan denken dat de baas van Nederland een vrouw wordt’?

Vervolgens wijk je weer af van je eerste onderwerp en schakel je door op een gebrek aan onderscheid tussen mannen en vrouwen. Misschien voor jou een pot nat met wat je daarvoor hebt beschreven, maar die overgang is helemaal niet logisch en duidelijk neergezet.

En het is inderdaad erg jaren vijftg. Of heeft opa Ton dit geschreven onder jouw inlognaam…

sidneydb · 7 mei 2008 op 21:03

het is me weer gelukt om mensen boos te krijgen. een groter compliment kan ik niet krijgen.

Toch bedankt voor de reacties.

Mup · 8 mei 2008 op 14:57

Ik begrijp je stuk en je reactie niet, sydney. Wat is het leuke aan een stuk schrijven om iemand boos te maken?

Groet een niet boze Mup.

sidneydb · 9 mei 2008 op 08:21

het is een provocerende column

jmdeking · 9 mei 2008 op 11:47

Mensen? Voornamelijk vrouwen hoor! maar dat was te verwachten, informatieve column. 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder