“Als je geen lid bent van Hyves tel je niet meer mee”, hoorde ik laatst iemand achter mij in de rij bij de kassa zeggen. Omdat iedereen erop zit, of omdat niemand achter wil blijven. Het is mij nog niet duidelijk. Ook ik zit op Hyves, door toedoen van een oude kennis via de blog wereld die een totaal nieuwe wereld open zag gaan vol vrienden die zij totaal niet kende maar toch toeliet op haar Hyves. Ik wist ook niet wat het was en liet mij meeslepen in de hype die twee jaar geleden ontstond onder de loggers en in no-time had ik ineens 50 vrienden die mij totaal onbekend waren maar die wel ineens in mijn privé wereld zaten die ik zelf toeliet.

Inmiddels ben ik wijzer in de Hyves wereld merk dat het meer een strip figuurlijke gedag wereld is dan een inhoudelijke site. Velen die een blog plaatsen worden niet of nauwelijks gelezen, dat heb ik eens geprobeerd met een verhaal van mij dat ik ooit op een blog van mij had gestaan en in één dag meer dan 700 lezers had binnengetrokken. Dus het lezen wel waard gezien het aantal reacties ook op datzelfde verhaal.

Maar op de Hyves nog geen 10 keer gelezen. Dan wéét je gewoon dat de meeste jou een prettige dag, weekend of week wensen en verder fietsen om hun rijtje vrienden met allerlei glitter plaatjes en leuke animatie’s een fijn weekend te sturen. Je hoeft maar één keer een briefje te schrijven, plak er wat stripfiguren onder en tik je rij vrienden aan en de FW doet de rest. Toch zijn er ook sites die ik wel bezoek die het lezen waard zijn hoor, ook genoeg tussen die 5 miljoen. Zoals een nichtje van mij die begon heel flauw een raadseltje op te geven, haar site is inmiddels meer dan 100.000 keer bezocht, zij heeft veel vrienden maar die hebben ook allemaal iets te vertellen.

Dat raadseltje mondde uit tot een reactie post van meer dan 345 mensen de laatste keer dat ik keek, want overal en nergens kwamen mensen meedoen met allerlei raadsels. Dus dan heeft Hyves in mijn ogen een doel bereikt. De mens moet weer even nadenken…
Over het algemeen zijn het de FW (FORWARD) mails die je krijgt, iedereen stuurt allemaal dezelfde en ik ben inmiddels al 400 door een engel bezocht, heb al ongeveer 500 een ongeluk gekregen op 11 uur 35, heb ook al meer dan 600 een grote prijs in de loterij gewonnen enz. Dit soort van mini-dreigementen, zo van, als de deze niet doorstuurt zal dit alles over je heenkomen, ik donder ze allemaal waar ze horen.

In de prullenbak. Als ik diezelfde mensen netjes vraag of zij die krengen a.u.b. niet meer willen sturen want op 1 dag 48 van dezelfde mails in mijn postvak is mij zelfs iets te veel en wordt helaas niet gehonoreerd. De automatische piloot staat aan en men blijft ze doorsturen en ik blijf ze gewoon wegkijlen. Er zijn best mooie sites bij die het lezen waard zijn, die ergens over gaan. Maar je moet zo verrot lang zoeken heb ik gemerkt, of van iemand een tip krijgen dan werkt zoiets wel. Ik ben zelf lid van diverse sites die iets te vertellen hebben, waar ikzelf iets aan heb. En ikzelf gebruik mijn Hyves om mijn verhalen en gedichtenbundel te promoten. Gevolg? Dáár wordt dan weer wel naar gekeken. Ik snap er niets van. Hyves is en blijft een raar fenomeen, maar evenzogoed heb ik er oude kennissen op teruggevonden en oude nichten en neven die ik al jaren niet gehoord of gezien had. Dus een doel? Ja als je het in deze koker gooit zie ik het als een kennismaking en een wees gegroet hier ben ik weer site.

Want wat is nou leuker om te zien dat je long lost lover ook op die site zit en ziet dat zij al jaren getrouwd is en 2 kids heeft. Leuk voor haar en hoop dat zij gelukkig is, wat ik betwijfel. Maar mensen veranderen net als Hyves. Nu gaat het er bij Hyves niet meer om het bloggen zelf, nee het gaat erom hoeveel vrienden je binnensleept. Dus ik krijg elke dag berichten van lieve mensen die ik totaal niet ken of ik met ze wil Hyven. Nou ik ben de rotste niet dus ik accepteer. Want eerlijk is eerlijk er zitten toch steeds meer interessante mensen tussen en je weet nooit wie je tegenkomt. En zolang ik het zelf nog bij kan houden laat ik ze binnen in mijn wereldje dat Hyves heet. Niet teveel, zo een stuk of 60, dan kan ik het nog overzien en dan kan ik nog persoonlijk met die ander tokkelen via de Hyves.

Maar als je er meer dan 300 hebt ( en dat zijn er véééééél) dan moet je ook zo eerlijk zijn om al die mensen niet af te schepen met een FORWARD berichtje, zodat iedereen dezelfde boodschap krijgt. Want dat wordt helaas nog teveel gedaan op Hyves. Ik gun iedereen een fijn weekend, een fijne dag en een fijne week. Daar heb ik Hyves niet voor nodig. Degene die met mij Hyven hebben inmiddels al in de gaten dat ik niet aan dat feest meedoe. En wat ik vanavond eet is ook voor hen niet belangrijk, maar om bijvoorbeeld te vertellen dat er ergens daar of daar een tentoonstelling is, of er komt een nieuw boek uit of een nieuwe film of…of….dan is het de moeite waard om even langs wat Hyvers die van dit soort dingen houden te gaan en hen dat melden.

Dan houd je het een beetje persoonlijk. Want Hyven is leuk, maar merk nu al dat het gaat vervelen. Je krijgt steeds dezelfde mensen op bezoek die allemaal zo met zichzelf bezig zijn dat ik mijzelf afvraag wat ik toch verkeerd doe.
Ik weet het al, ik Hyves te weinig. Hoor ik er nou nog wel bij???

Categorieën: Media

klapdoos

Gewoon een Amsterdamse vrouw die met een vrouw getrouwd is, ziek is, zodanig dat de neerwaartse spiraal steeds verder zakt. maar een kniesoor die daarop let. Ik lach graag, heb genoeg traantjes gelaten om mijn ziekte en nu is het tijd om via mijn nieuwe boek eens door te gaan met uit het leven te halen wat er te halen valt, zeker in een crisistijd is het de kunst om toch vrolijk te blijven. Mijn motto is dan ook: Een dag niet gelachen is zeker een dag niet geleefd.

9 reacties

Isiris · 24 november 2008 op 13:07

Hahahahaha heel herkenbaar hyven is inderdaad erg leuk en er zijn mooie sites bij die iets te vertellen hebben. Helaas komt het ook steeds vaker voor dat het misbruikt wordt door exen die hun partner op die manier willen kwetsen en belasteren. Jammer dat ze daar niet tegen kunnen optreden.

Mup · 24 november 2008 op 18:39

Hee doos, misschien omdat hyves voor mij niet zo leeft, dat ik het een erg lang stuk vind om te zeggen dat het leuk is tot op een bepaalde hoogte. Is met alles zo, toch?

En jij die aan de hyves gaat om er nog bij te horen, geloof er helemaal niks van :hammer:

Groet Mup

lisa-marie · 24 november 2008 op 18:50

Ik weet niet of ik erbij hoor want hyves leeft niet voor mij.
Het is wel een lang stuk geworden maar weet nu ook waarom ik er niet aan hyves hoeft te beginnen.

Prlwytskovsky · 24 november 2008 op 19:00

Ook ik heb mij ooit laten Hyve’sen door mensen die mij dit aanraden. Maar ik kijk er nooit meer op en smijt alle goedbedoelde berichtjes meteen achter de rododendron.
Met andere woorden Klappie: ik herken mij helemaal in je schrijven. :duimop:

klapdoos · 24 november 2008 op 20:02

@Mup ik hoor er zeker nog wel bij sinds ik wat nichtjes en neven teruggevonden heb via Hyves en zelfs wat jeugdvriendinnetjes die naar mij op zoek waren.

klapdoos · 24 november 2008 op 20:06

@PEET s net als jij pleur ik tegenwoordig ook alles in de prullenbak wat niet relevant is…ik bedoel, een kind dat vermist is???En die oma van dat kind zit op Hyves en krijgt spontaan een hartinfarct, terwijl die meid gewoon tv bij haar ouders zit te kijken?
Aan de andere kant Een pedofiel te pakken nemen via Peter R de Vries via Hyves is ook wel iets voor te zeggen….
Ach Cruijff heeft ooit al eens gezegd,
“Alles het een voordeel en een nadeel..!” 😆 😆

KawaSutra · 24 november 2008 op 23:37

Waar halen al die Hyvers de tijd vandaan om ook nog eens met al die zogenaamde vrienden te communiceren? Het eigen sociale netwerk maakt plaats voor een virtuele vriendenkring. Zodra je ontwaakt zijn de echte vrienden verdwenen. Voor het terug vinden van oude contacten lijkt het mij overigens een prima medium. Maar niet meer dan dat.
Beetje lang misschien, maar je hebt de betrekkelijkheid van Hyves goed overgebracht.

doemaar88 · 25 november 2008 op 09:11

Door Hyves heb ik ook wat mensen teruggevonden die ik uit het oog verloren was. In die zin vind ik het zeker de moeite waard. Verder interesseert het me niet zo… Liever steek ik mijn tijd in real life sociale contacten 😀

Veel en veel gezelliger! :pint:

Het stuk is een beetje aan de lange kant, maar wel leuk!

Bitchy · 26 november 2008 op 14:19

Heej doos, ff hyven? 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder