“Goedemiddag meneer,” zei ik tegen de bestuurder van de SUV die voor het stoplicht stond te wachten, “maakt u deel uit van het milieu?” De breedgeschouderde engerd keek me aan met een vragende blik. “U ziet er zo misdadig uit,” vervolgde ik, “en dan bedoel ik niet uw vervuilende P.C. Hooft-tractor, maar uw twijfelachtige combinatie van mooie kleren, tatoeages op uw armen en een matje in uw nek. Om van die snol in die bontjas achterin maar niet te spreken.”
Bijna stapte hij uit. Maar gelukkig, het stoplicht sprong op groen, en achter hem barstte een hoop geclaxonneer los, dus hij reed toch maar weg met zijn hoerensloep. Jazeker, beste lezer, opnieuw was ik door het oog van de naald gekropen. Tsja, het valt niet mee, al die verwarrende berichten over het milieu. Het milieu: daar kun je wel honderd moeilijke vragen over stellen. Zoals wanneer die chauffeur was uitgestapt, en mij een muilpeer had verkocht. Was die muilpeer dan biologisch verantwoord geteeld geweest? En die honkbalknuppel waar hij mij verder mee in elkaar zou timmeren, was die wel van duurzaam hout?

Het aantal slachtoffers in de grote steden is gehalveerd, las ik gisteren. Nog maar slechts enkele tientallen per jaar. Nou, dat was een paar jaar geleden wel anders. Het ene na het andere slachtoffer viel te betreuren, en kantoren vol maffiamaatjes – eh, excuus, ik bedoel advocaten – hadden het er maar druk mee. En volkomen terecht, want milieudelicten moeten natuurlijk altijd tot de bodem worden uitgezocht en aan de rechter worden voorgelegd. En er kwamen speciale bodyguards voor de penoze. Milieudefensie.

Maar ik ben vandaag volkomen de kluts kwijt geraakt. Want het totale aantal milieuslachtoffers in Nederland bedraagt nog altijd een dikke 21.000 per jaar. Onvoorstelbaar toch? Van alle sterfgevallen in Nederland zijn er 21.000 het gevolg van het milieu. Maar hoe kan het dan, dat het aantal slachtoffers in de grote steden is gehalveerd? Milieupolitie? Of heb ik opnieuw twee nieuwsberichten door elkaar gehaald?

Gelukkig hebben we in ons land een minister die over de bestrijding van het milieu gaat. En die heeft nu de ideale methode bedacht om het milieu eindelijk écht de genadeklap toe te brengen. Ze gaat die gezellige ouderwetse gloeilamp verbieden. Want de spáárlamp wordt het helemaal, die heeft de toekomst. Dat betekent wel het einde van die folkloristische cultuur die zo kenmerkend is voor De Wallen in mijn geliefde Amsterdam. Het is afgelopen met de raamprostitutie, de voornaamste bron van inkomsten voor het Amsterdamse milieu. Want hebt u ooit een rode spaarlamp gezien?


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

4 reacties

Mup · 18 juni 2007 op 14:41

Sorry driek, ik ben dol op hoerensloepen:-)

Groet Mup.

SIMBA · 18 juni 2007 op 19:16

[quote]Want hebt u ooit een rode spaarlamp gezien?[/quote]
Die wordt nú vast ontwikkeld 😀

Li · 18 juni 2007 op 20:24

[quote]Het milieu: daar kun je wel honderd moeilijke vragen over stellen. Zoals wanneer die chauffeur was uitgestapt, en mij een muilpeer had verkocht. Was die muilpeer dan biologisch verantwoord geteeld geweest? En die honkbalknuppel waar hij mij verder mee in elkaar zou timmeren, was die wel van duurzaam hout?[/quote]

😀 :wave:

Ik vind hem helemaal leuk.
Hoort deze column niet onder het kopje actualiteiten :eh:

Li

KawaSutra · 19 juni 2007 op 00:26

Absoluut leuk deze, ik rol van het ene in het andere milieu. 😆

Geef een reactie

Avatar plaatshouder