Ergens ging het mis. De mens, een grappige diersoort als je gevoel voor een verwrongen soort humor hebt, begon niet alleen dingen maar ook medemensen te zien als waar, als ruilmiddel, als voorwerp. Karl Marx heeft daar in de negentiende eeuw moeilijk standaardwerk over geschreven: ‘Das Kapital’. Maar dit terzijde. Ergens ging het mis. Een geblondeerde hamster uit Limburg, een grappig huisdier als je gevoel voor een verwrongen soort humor hebt, begon niet alleen dingen maar ook medemensen te zien als waar, als ruilmiddel, als voorwerp.

Zo kwam hij op het idee om door de regering te laten uitrekenen wat allochtonen kosten. Nee, niet het koningshuis, hoewel dat uit allochtonen van Duitse, Engelse en Argentijnse afkomst bestaat en qua geldbedrag de duurste uitkeringstrekkers van Nederland zijn. Nee, niet de vrouw van Wilders, hoewel zij een Hongaarse importbruid is. Nee, niet Geertje zelf, hoewel hij van moederskant van Indische afkomst is en wie weet nog meer vreemde smetten heeft. Nee, niet die rancuneuze Sörensen, hoewel die van Noorse afkomst is.
Wilders wil het alleen weten van streng geselecteerde allochtonen: zwarte, gekleurde, islamitische. Zonder een antwoord af te wachten heeft hij namelijk allang beslóten dat deze medelanders geld kosten. En u weet hoe hij wil bezuinigen… Die 79 vragen zijn dan ook niet bedoeld om antwoord te krijgen, maar om nog meer haat te zaaien. Om krachten te bundelen. (‘Bundel’ is in de taal van zijn goede vriend en strijdmakker Berlusconi: fasces, waarvan fascisme is afgeleid. Maar ook dit terzijde.) Om een splijting in de samenleving te bewerkstelligen, zodat zekere lieden bereid én voorbereid zijn om de treinen en schepen te bemannen waarmee Wilders ‘die miljoenen allochtonen’ uit Nederland en Europa wil deporteren mocht hij ooit, samen met rotgenoten in andere Europese landen, aan de macht komen. Waar en wanneer hebben we dit toch meer gehoord?

Hoeveel kosten die 79 vragen trouwens? Hoeveel kost Wilders zélf met zijn overdreven bewaking? En vooral, hoeveel geld en vooral leed kost de ‘schoonmaak’ van Wilders!? Wilders ontketent krachten die hij niet meer in de hand heeft. Bruine ratten zullen zich gerechtigd voelen mensen op straat aan te vallen, net als toen. En in bepaalde directiekamers gniffelt men en klinkt men op de goede afloop, net als toen… [i]Zeg niet dat u niet gewaarschuwd bent.[/i]

© Jan Bontje 2009


5 reacties

FatTree · 31 juli 2009 op 10:42

Hoewel de column kwalitatief goed geschreven is, vind ik de redeneringen tenenkrommend.

Het is niet de schuld van Wilders dat hij bewaking nodig heeft, deze kosten zou je eerder toe kunnen schrijven aan de groeperingen die hem bedreigen.

Iedereen staat op zijn achterste benen omdat hij deze vragen stelt, vragen die in kabinetsperiode den Uyl heel normaal waren, en zelfs door de linkse partijen gesteld werden.

Er waren toen zo’n 10.000 allochtonen in Nederland. De conclusie was, dat dit rampzalige gevolgen had voor ons sociale stelsel.Een voorzichtige schatting was toen al dat dit 7 miljard kostte.

Alle partijen waren het anoniem over eens dat Nederland geen immigratieland kon zijn. Nu zit het aantal immigranten dik boven de miljoen!. Lijkt mij logisch dat je hier de cijfers van wilt weten, zodat je ons zorgstelsel kan waarborgen.
Ik zou hier een hele column aan kunnen wijden, maar een kleine geschiedenisles leert je snel om door de morele intimidatie heen te kijken.

Je mag dus geen cijfers weten van de kosten van immigratie? Waarom mogen ze dit dan wel weten van bejaarden, geestelijk zieken en ga zo maar door?

Ik vind het prima als jij je leven als een struisvogel wilt leven, ik leef liever met een open vizier.

Dit heeft niets met racisme te maken, dit heeft te maken met de beperkte mogelijkheden die een zorgstelsel met zich meebrengt.

Ik vind het overigens helemaal een absurde opmerking om te vermelden dat de ouders van Wilders ook niet van hier kwamen, dit versterkt juist de indruk dat hij dit niet om zelfzuchtige redenen wil weten.

Nogmaals, kwalitatief is het een mooi stuk. Ik hoop alleen dat dit je aanzet om wat meer onderzoek te doen. Verdwaasde boe-roepers, niet gehinderd door enige kennis van zaken hebben we al genoeg.

EDIT:
Na het nog een keer doorgelezen te hebben wil ik toch nog even zeggen dat jij Wilders beticht van haatzaaien, terwijl jij degene bent die op dit moment één man schuldig maakt aan de visie van een totale politieke partij.

Het is zelfs zo dat je hem een visie en bedoeling toeschuift die naar mijn weten niet de zijne is.

Het is helemaal niet de bedoeling om hardwerkende allochtonen de grens over te flikkeren. Wel is het zo dat het criminele uitschot dat hier zit van hem terug mogen, naar ik aanneem als het aantoonbaar is dat ze geen enkele poging hebben ondernomen om zich in te zetten voor de maatschappij.

Als jij naar een islamitisch land gaat, daar direct van een uitkering gaat leven en drie keer gepakt wordt voor een misdrijf… hoe denk je dat ze daar reageren? Ik vind deportatie op dat moment geen onjuiste beslissing, je hebt je immers onder valse voorwendselen hier binnen geluld.

Het punt is; Wilders staat helemaal niet achter de standpunten die jij hem toeschuift. Deze zijn door anderen jou in jouw koppie gestopt, waardoor je je nu schuldig maakt aan haatzaaien, naar mijn mening.

Mien · 31 juli 2009 op 12:53

Een beetje verwrongen column, en ik zeg het geen twee keer.

Mien mien

Garuda · 31 juli 2009 op 15:17

Een mooie aanvulling.

Prlwytskovsky · 31 juli 2009 op 19:30

[quote]Zeg niet dat u niet gewaarschuwd bent[/quote]

Nee, maar je kunt met een gerust hart gaan slapen. Toch?

’t Is een goeie Jan. :duimop:

JanBontje · 3 augustus 2009 op 00:00

Ik denk het wel, maar je weet nooit. Niet voor niets slapen we meestal op één oor… :hammer:

Geef een antwoord