Ben je liever doof of blind? Ik vraag het me wel eens af. Iedereen antwoordt op deze vraag verschillend, de een denkt dat blind zijn minder erg is, de ander dat doof zijn minder erg is. Een dove zal antwoorden dat hij liever doof is, een blinde zal zeggen dat hij liever blind is. Als je blind bent kun je moeilijker ergens heen gaan, je weet niet hoe je omgeving eruit ziet, je ziet geen gezichten en je kunt niet lezen in deze maatschappij van tv, internet en sms. Als je de deur uitwilt heb je hulpmiddelen nodig als een geleidehond en een blindenstok. Op computers zit een brailleregel waarmee je toch dingen van je scherm kunt lezen, en er bestaan printers die in braille printen. Mensen zien ook aan je dat je blind bent en zullen makkelijk hulp aanbieden.
Als je doof bent mis je gesproken communicatie en geluiden. Je kunt niet horen wat iemand zegt, je hoort geen waarschuwingsgeluiden als alarmen en sirenes of omroepen op stations. Je kunt moeilijker praten doordat je jezelf niet hoort. Mensen zien niet aan je dat je doof bent, dus zullen ook niet vragen of je hulp nodig hebt en zelfs misschien eerst denken dat je achterlijk bent voor ze erachter komen dat je alleen niet goed kunt horen. Je kunt natuurlijk wel lezen, liplezen als iemand duidelijk praat, gebarentaal gebruiken, schrijven en lezen. Ook kun je voor gesprekken gebruik maken van een doventolk.

Wat is dan het ergste, doof of blind? Ik denk dat daar geen verschil in zit. Het ergste is doof én blind. Je ziet helemaal niks of alleen het verschil tussen donker en licht en soms wat kleuren. Je kunt niet meer afgaan op je gehoor, want ook dat is niet te vertrouwen. Je hoort helemaal niks of geluiden worden vervormd, je hoort niet wat mensen zeggen. Het is donker en stil om je heen. Je bent afhankelijk van tast, geur en smaak. Zien en horen werkt op een afstand, mensen vangen er prikkels van ver mee op. Je wereld wordt beperkt tot wat je kunt voelen, en ruiken, daarbuiten bestaat de wereld niet omdat je hem niet kunt waarnemen. Communicatie is erg lastig geworden. Was je doof en ben je blind geworden, dan beheers je waarschijnlijk gebarentaal en kun je gebruik maken van 4-handen gebaren, woorden spellen in de hand of een systeem van tikjes in je hand. Was je blind en ben je doof geworden, dan kun je braille lezen en, als je het geleerd krijgt, het tiksysteem en spellen in de hand. Tenzij je 4-handengebaren kan gebruiken, moet je alles spellen en wordt alles gespeld. Communicatie met andere mensen is lastig en gaat langzamer dan spreken of gebaren. Je kunt gebruik maken van een tolk die gespecialiseerd is in doofblind tolken. De tolk bepaald op zo’n moment wat je wel en niet ‘hoort’ én ‘ziet’, omdat die bepaald wat belangrijk genoeg is om te vertellen over je omgeving en het gesprek.

Naar huis toe fietsend zie ik de veranderende kleuren van de bladeren, water dat rimpelt door de wind en hoor ik het ruisen van de takken, het kwaken van eenden. Thuis zet ik een dvd’tje op en geniet ik van de beelden en de prachtige filmmuziek. Ik ben blij dat ik al mijn zintuigen heb.


9 reacties

SIMBA · 19 november 2006 op 18:55

[quote]Ik ben blij dat ik al mijn zintuigen heb.[/quote][color=00CC00]Is goed om hier af en toe bij stil te staan. :-)[/color]

Estrella · 19 november 2006 op 22:03

Ik hoop nooit voor de keuze te hoeven staan. Mocht het wèl zover komen dan kies ik voor het gehoor. Het geluid, de muziek, het zit in mijn hoofd. De beelden natuurlijk ook maar ik zou er niet aan moeten denken om mijn zoon nooit meer te kunnen zien…
In je voorlaatste alinea haal je het verschil tussen beiden aan, als je ze gekend hebt. Maar wat als je zo geboren bent? Het zou makkelijk zijn om te zeggen dat je dan niet weet wat je mist maar werkt het wel zo?
😕

arta · 19 november 2006 op 22:05

Wat een prachtige, goedgeschreven overdenking!
Ik denk dat er inderdaad veel verschil in zit, of je blind/doof van geboorte bent (dan weet je niet beter) of dat je het later bent geworden, en het een eeuwig gemis zal blijven.

🙂

Mug · 20 november 2006 op 00:51

Het klopt dat doofgeboren mensen ook zelf zeggen dat ze niet weten wat ze missen, dus dat het niet zo erg is. Bij blindgeborend mensen net hetzelfde, ze weten niet precies wat ze missen. Het probleem is alleen wel dat ze wel heel goed weten dat ze IETS missen.
Doofblind geboren mensen weten inderdaad al helemaal niet wat ze missen. Bij hen is het probleem dat ze ontzettend moeilijk communicatie aan te leren is. Sommigen snappen pas rond hun tiende wat communicatie inhoudt, wat verbanden zijn tussen dingen en handelingen, en dat ze anderen iets duidelijk kunnen maken.
De laatste opmerking, dat ik blij ben dat ik mijn zintuigen nog heb, gaat dan ook niet alleen over dingen als muziek en beelden missen, maar ook over het practische leven wat moeilijk is met een handicap, en dat ik blij ben dat ik een heel normaal leven heb.

Bitchy · 20 november 2006 op 07:16

Door een zweertje op mijn iris was ik een paar weken geleden (een paar dagen) zo goed als blind. De paniek was heftig aanwezig bij me.

Doof zijn lijkt me vreselijk, maar blind zijn, een nachtmerrie, totaal afhankelijk zijn van anderen, je kinderen niet meer kunnen zien (ze niet meer kunnen horen is soms een opluchting) 😉

pally · 20 november 2006 op 10:36

Een goede gedachte om hier eens uitgebreid bij stil te staan.
De bijna wetenschappelijke manier van schrijven doet me denken aan een student medicijnen die dit in zijn studie tegenkomt en erover nadenkt.
Dat maakt het ook een beetje droog.
Pally

Anne · 20 november 2006 op 12:15

Sluit me aan bij Pally. Ik vind het te droog om echt te boeien. Een opsomming die mij niks vertelt over jouw echt eigen overwegingen, uitgedrukt in ervaring en beeld. Alleen het laatste stukje doet dat. Maar veel te kort dus.

KingArthur · 20 november 2006 op 12:59

Op zich is het goed je eens te realiseren hoe gelukkig je bent als je geen van deze handicaps hebt. In dat opzicht is de tekst okay.

Ik vind wel dat je tekst verder weinig nieuws toevoegt. Ook in je titel komt het zwijgen niet goed terug vind ik. Je kan doof en/of blind zijn, dit betekent toch niet dat deze personen daarmee ook zwijgen?

KawaSutra · 20 november 2006 op 17:57

Best interessant om zo’n onderwerp eens uit te diepen maar het komt een beetje over als een spreekbeurt op school.
[quote]De tolk bepaald op zo’n moment wat je wel en niet ‘hoort’ én ‘ziet’, omdat die bepaald wat belangrijk genoeg is om te vertellen over je omgeving en het gesprek.[/quote]
Je kunt ook nog blind zijn voor eigen taalfoutjes. Moet zijn: ‘bepaalt’ (2x).

Maar misschien wil je dit wel helemaal niet horen en ben je nu oostindisch doof geworden. 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder