Vijftig kinderen kunnen terecht in het hagelnieuwe tehuis in Ghana. Het is slechts een druppel. Ik weet het. Maar het is meer dan de moeite waard om de Stichting Meet Kate (http://www.meetkate.nl) te steunen. Elk kind is immers de moeite waard, laat staan vijftig. En als het aan Meet Kate ligt volgen er nog veel meer. Vraag het aan Peter R. De Vries, ambassadeur van de stichting. Hij hield bij Knevel en Van den Brink een vlammend en vooral aanstekelijk betoog voor het initiatief van drie twintigers uit Nederland, waaronder zijn dochter Kelly. Trots is-ie. Minder te spreken is De Vries over het plan van VVD en PVV om te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Talloze kinderen zulllen daar de dupe van zijn. Dagelijks sterven er zo’n twintigduizend kinderen door gebrek aan voedsel, drinkwater en medicijnen. Natuurlijk gaat er van alles mis maar juist daarom is hulp zo hard nodig, vindt De Vries. Als het allemaal van een leien dakje gaat, kunnen ze het immers zelf.

Lyrisch is De Vries over de stichting Meet Kate. Niet alleen omdat z’n dochter een van de oprichters is. Maar ook omdat het geld goed terecht komt. Omdat de lokale bevolking er bij is betrokkken. En natuurlijk omdat kinderen er baat bij hebben. Het tehuis biedt de kinderen onderdak, onderwijs en vooral een veilig onderkomen onder de bezielende leiding van de Ghanese Philomena Fynn, die ook de initiatiefnemers voor de stichting wist te inspireren.

Het heilige ontwikkelingsvuur straalt de trotse vader uit de ogen. De misdaadbestrijder trekt fel van leer tegen z’n gesprekspartner VVD’er Robin Linschoten. Hoe durf je op ontwikkelingssamenwerking te bezuinigen als het zoveel kinderen treft, wil De Vries weten.

Linschoten ontpopt zich als een waar VVD’er. Hij juicht als liberaal het particulier initiatief natuurlijk van harte toe. De VVD wil, aldus de oud-staatssecretaris, alleen de geldverslindende steun van de overheid aan banden leggen. Zo probeert het liberaaltje dat met z’n papperige snoetje veel wegheeft van een weekdier De Vries de mond te snoeren. Vergenoegd leunt Linschoten achterover. Je ziet hem genieten van z’n spitsvondige reactie om het in het VVD-straatje goed uitkomende particuliere karakter te prijzen en het pamperen van de overheid te veroordelen. Briljant vind-ie zichzelf. Je zou ‘m toch. Ik zou de kwal in ieder geval naar de strot hebben gevlogen. Zo niet Peter R. de Vries. Hij blijft kalm en beschaafd. De dood van al die kinderen die de meest elementaire zorg wordt onthouden, noemt hij op zijn beurt uiterst effectief. Hij wijst Linschoten verder op de miljarden die in Nederland over de balk worden gesmeten. Maar hij blijft ondanks dat gewoon belasting betalen, houdt De Vries de VVD’er voor. Het heeft allemaal geen zin. De liberaal is misselijkmakend tevreden met zichzelf.

Ik kan me nu wel opwinden over het gedachtegoed van de VVD waar Linschoten zo model voor staat. Maar wat schiet ik daar mee op? Het is zo verleidelijk om de liberalen van Rutte voor de zoveelste keer voor de voeten te werpen dat ze Wilders en z’n PVV rechtsextreem passeren. Maar dat zet geen zoden aan de dijk.

Ik kan de blunderende Boekestijn wel weer uit de kast halen. Hoe deze VVD’er stakende schoonmakers voorhield dat ze zich met hun eis voor een beter salaris in het eigen vlees sneden, blijft tenenkrommend. Als het hongerloontje waar ze voor werkten omhoog ging, zou dat ten koste gaan van hun baan, wist hij enige maanden geleden te melden. Ik kan wel weer wijzen op het asociale gemak waarmee de niks tekort komende liberaal stelt dat het minimumloon vooral niet omhoog moet. Maar wie trekt zich daar wat van aan?

Ook Rutte kan ik wel weer een veeg uit de humane pan geven. De toekomstig minister-president van dit bijna schandalig rijke land die anderen zelfs geen kans op een beter leven gunt, verdient wel een flinke tik op z’n vuile vingers. Hij wil kansarmen immers voorgoed uit Nederland weren. Het is allemaal scoren voor open doel om de neoliberalen te kakken te zetten. Maar daar gaat het niet om.

Nu gaat het om het project in Ghana. De Stichting Meet Kate verdient alle aandacht. Steun het prachtige initiatief en ga naar http://www.meetkate.nl, zodat het het niet bij dit ene opvanghuis blijft.

Categorieën: Maatschappij

Frans

Ooit schreef ik voor een regionaal dagblad. Daar hadden ze na 22 jaar genoeg van en nu probeer ik het hier. Na een grote tussenpauze hoop ik de draad weer op te pakken.

3 reacties

arta · 19 augustus 2010 op 17:39

Wat een mooi betoog voor dit goede doel, Frans!
🙂

sylvia1 · 19 augustus 2010 op 17:51

Ik vind het mooi als mensen voor een goed doel gaan. Dus, goede column! (en wat ik van de VVD vind, daar gaat het nu niet om 😉 )

Prlwytskovsky · 19 augustus 2010 op 21:18

Kan allemaal best zijn jongens, maar reclame maken of url’s doorspelen op columnX was toch ‘not done’???

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder