Hyves, het klinkt als een moderne geslachtsziekte en dat is het ook bijna wel. Een sociaal netwerk dat zich via sociale contacten verspreid en als je er eenmaal mee bent geïnfecteerd is er niets aan en wil je er ook zo snel mogelijk weer vanaf. Maanden lang werd ik wekelijks gebombardeert met Hyves mailtjes met daarin de vraag of ik toch alsjeblieft lid wilde worden aangezien mensen mij als “vriendje” wilden toevoegen. Maanden lang heb ik ze allemaal genegeerd en me dus ook niet aangemeld, tot dat ene moment, het moment dat ik besloot lid te worden van Hyves in de hoop van alle spam af te zijn.

Na het aanmelden meteen maar de standaard gegevens ingevuld zoals favoriete boek/film/muziek/tvprogramma/persoon/website/bedrijf/school/dier/auto/huis/stad/land, je kent het wel de hele mikmak aan nutteloze info die waarschijnlijk nooit word gelezen. Uiteraard is je Hyves niet compleet zonder vrienden dus heb ik meteen maar even wat oude bekenden een berichtje gestuurd.

Het was dan eindelijk zo ver, ik had m’n Hyves en 8 vrienden en toen begon ik in te zien hoe oppervlakkig en onzinnig het is, waarom zou ik mijn vrienden toevoegen als ik bij ze langs kan gaan, ze op school zie, ze kan bellen of kan mailen? wat is nou die toegevoegde waarde van Hyves, draait het nou echt alleen maar om het pimpen met m’n vrienden? Het lijkt er wel op, een korte rondkijk bij verschillende “Hyvers” laat zien dat de gemiddelde persoon veel, heel veel “vrienden” heeft, het word echter grappig als je vraagt of ze die mensen kennen, want dan komt de grote Hyves-aap uit de mouw.

Hyves draait om cool en hip zijn maar wel op een vrij zielige manier, hoe meer vrienden hoe populairder dat je bent, zo lijkt het immers, het domme is echter dat ik binnen een week 1000 Hyves vrienden kan hebben door simpel weg iedereen die ik ken en niet ken, uit te nodigen om vriend te worden. Inmiddels ben ik er mee gestopt, gestopt met het domme oppervlakkige verschijnsel wat Hyves heet, want meer is het niet. Waarom zou ik alle jongeren uit m’n dorp willen toevoegen als ik die ook tegenkom op het zoveelste suffe dorpfeest? Hyves, een algehele afrader voor iedereen die echte vrienden heeft.

Categorieën: Media

11 reacties

Prlwytskovsky · 8 oktober 2006 op 11:17

Met andere woorden: het verschijnsel ‘chatten’ gooi je hiermee dus overboord?

Anne · 8 oktober 2006 op 11:41

Mij is het een raadsel waarom je zo laat pas je gezonde verstand (terug?) kreeg. Of ben je stiekem toch wel gevoelig voor hip en cool?
Dit verhaal, hoewel op zich sympathiek, is voor mij een heel rijtje open deuren naast mekaar.

Chantal · 8 oktober 2006 op 11:47

Ik begrijp je punt, maar hyves heeft ook veel leuke dingen hoor! Zo ben ik mensen tegengekomen die ik al jaren niet meer gezien had en is op die manier toch het contact weer hersteld.. Daarnaast kun je elkaar berichtjes sturen en wat is er nu leuker dan in andermans leven rondneuzen en zijn berichtjes te lezen?;-)

Shitonya · 8 oktober 2006 op 12:37

mua elke dating of friend site is belachelijk

BrokenHalo · 8 oktober 2006 op 13:03

Ben het niet helemaal eens met je standpunt, ik als hyver, vind het een uitkomst om contact te houden met mensen die ik anders door drukke levens van beide kanten veel minder zou spreken. Ook ben ik mensen tegengekomen die ik al tijden niet meer gesproken heb. Ik ben daarentegen niet iemand die maar zoveel mogelijk vrienden toevoegt, ik hyve nu ruim een jaar en mijn lijst is om en nabij de 30 blijven hangen. Het is maar net hoe oppervlakkig je het zelf maakt. Wel een hele leesbare column…

Discoverme · 8 oktober 2006 op 14:44

Herkenbaar…al die stoere mensen met 380 ‘vrienden’. Buiten het feit dat ik dit dus herkenbaar vind en jou dus ‘ken’ van deze site wil ik je toch niet als ‘vriend’. In tegenstelling tot de standaard hyver 🙂

Het leuke is vooral het opsporen naar oude bekende (zonder ze toe te voegen). 😕

fjag2003 · 8 oktober 2006 op 16:00

Wat kunnen sommige mensen toch zaniken over dit soort websites. Als je er niets aan vindt, bezoek ze dan ook niet.

KawaSutra · 8 oktober 2006 op 23:40

Eens met je conclusie. Ik heb net voor het eerst even op de site gekeken, zal ook wel de laatste keer zijn geweest. Automatisch aangemaakte emails van vrienden of familie die me willen voordragen voor een of ander lidmaatschap van een site verwijder ik al zonder te lezen. Aan mij niet besteed.

Errez · 9 oktober 2006 op 09:26

Ik vind de formulering van je titel wel grappig (trok mijn aandacht om het te lezen), maar behalve dat ik het niet met je mening eens ben vond ik het ook wel een beetje storend om zoveel typfouten tegen te komen…

arta · 9 oktober 2006 op 18:50

Ik vind deze sites ook helemaal niks. Dus ook bij mij: linea recta in de “prullenbak”.

Niek · 9 oktober 2006 op 21:22

Wat een commentaren, even een korte reactie:

@Erez, sorry voor de typfouten, zal even word goed instellen, die staat op Engels en heb de spelling controle gedaan via Gmail…

@fjag2003, het begon met een eindeloze stroom van spam en dat heeft me overgehaald toch maar aan te melden, uiteindelijk viel het tegen en ben ik dus ook vertrokken.

@Discoverme, BrokenHalo, Chantal, ok, daarvoor is het nog wel handig, om oude bekenden op te sporen maar dat is voor mij nog niet echt relevant aangezien ik nog maar op het MBO zit en de middelbare school net 2 jaar geleden is. De meeste mensen van de basisschool wonen vrijwel allemaal hier in het dorp dus die zie ik zo af en toe nog wel eens.

@Anne, Mijn hele Hyves ervaring speelde zich af in korte tijd, ik wilde het niet al direct na 1 dag afschrijven dus bleef er iets langer rondhangen. Voor veel mensen zijn het opendeuren die ik dwars door midden beuk maar misschien dat er mensen zijn die zich herkennen in het gedeelte over de “Mensen met heel veel onbekende vrienden”en dan tot het besef komen dat het allemaal eigenlijk hartstikke suf en oppervlakkig is.

@Prlwytskovsky, Nee, niet zozeer chatten meer de profielenwebsites. Al ligt het er natuurlijk aan hoe je ze gebruikt, ik heb alleen vrienden waarmee ik chat maar er zijn zat mensen die het leuk vinden met wildvreemden te chatten.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder