Mijn kamergenoot is een gezegend mens. Ik ben namelijk, als ik de uitslag van de onlangs gehouden poll mag geloven, de ideale collega. Voor 35% moet het een harde werker zijn, 31% vindt gezelligheid het belangrijkst. Bij 23% is de ideale collega nog niet geboren. Bij 7% is dat de collega die altijd de koffie haalt en voor 4% is het de beste vriend. Nou, ik voldoe aan werkelijk alle criteria in de poll genoemd, voor het gehele totaal van 100%. Zelfs het geboortecriterium is toepasbaar want ik werk al zo lang bij onze dienst dat mijn geboorte allang verjaard is. Natuurlijk is er op iedereen wel wat aan te merken. Zo ergert 37% van de collega’s zich tijdens een vergadering het meest aan mensen die zichzelf graag horen praten. Je kent dat wel: van die collega’s die het totaal niet eens zijn met een bepaalde stelling en vervolgens hetzelfde verkondigen maar dan in andere woorden. Of, heel voorspelbaar: die collega die altijd tijdens de rondvraag aan het einde van de vergadering, als iedereen smachtend uitziet naar de lunchpauze, nog minstens drie punten aan de orde wil stellen die met gemak bilateraal met de leidinggevende opgelost zouden kunnen worden. Aangezien ik mijzelf absoluut niet tot die categorie wil rekenen ben ik ook in dat opzicht de ideale collega.

Een kritiek punt is dan wel het pesten op het werk. De poll meldt alleen dat 26% wel eens gepest wordt. Dat betekent natuurlijk niet dat een zelfde percentage ook daadwerkelijk pest. Het is altijd maar een klein deel dat het voor de anderen verpest. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik me daar ook wel eens aan schuldig maak. Maar wat wil je? Een williger slachtoffer als mijn kamergenoot kun je je niet voorstellen. Stilletjes verdenk ik hem van licht masochistische voorkeuren. Nou, geen probleem, denk ik dan. Ik kan heerlijk mijn frustraties botvieren en ik maak nog een collega gelukkig ook. Wat wil je nog meer?

Van de collega’s vindt 73% dat ze voldoende kunnen lachen op het werk. Nou, daar ben ik het volmondig mee eens. Zodra mijn kamergenoot ’s morgens zijn gezicht laat zien om de hoek van de deur kan het kat en muis spel beginnen. De cynische opmerkingen zijn niet van de lucht. Als mijn collega zich vervolgens rood aangelopen in zijn dossiers heeft verstopt weet ik dat mijn doel is bereikt. De dossiers stapelen zich hoog op temidden van ons blikveld. Maar je hoeft elkaar toch niet te kunnen zien om het toch gezellig te maken? Tenslotte is horen al voldoende om de sociale contacten op een geanimeerd bedenkelijk peil te houden. Zo zie je maar: we kunnen het best nóg leuker maken en dat maakt het werk nog makkelijker ook.

Ik kan slechts concluderen dat ik tot de gelukkige 36% van de collega’s behoor die vindt dat ze op de juiste plek zitten. En dat allemaal dankzij hun ideale collega. En dat is op onze kamer ongetwijfeld wederzijds.

Categorieën: Gein & Ongein

KawaSutra

Columnist (nou ja) van 2005 t/m 2012 Een voorzichtige comeback in 2017 Het leven, daar gaat het om!

15 reacties

SIMBA · 24 februari 2008 op 18:38

Jij verdiend een lintje!!! :geslaagd:

DreamOn · 24 februari 2008 op 18:53

Heel *verboden woord*. (herkenbaar)

Vooral dat gedeelte over vergaderingen. Van die mensen die ook denken dat de rest over een IQ van 60 beschikt waardoor ze alles menen te moeten staven met 26 voorbeelden. Afschuwelijk!
Leuke column Kawa, en fijn dat je je zo prettig voelt op je werkplek!

Groetjes DO.

Mosje · 24 februari 2008 op 20:59

Morgen is het weer maandag. Ik wens je alvast veel sterkte.

Witteflits · 24 februari 2008 op 21:05

Bij kamergenoot dacht ik even aan een studentenhuis, maar dat werd daarna wel helder. Knap dat je zo positief in je werk staat dat je nog veel lol kunt hebben, zittende op een kamertje met een stapel dossiers voor je neus…. 😉

Trukie · 24 februari 2008 op 21:09

[quote]Tenslotte is horen al voldoende om de sociale contacten op een geanimeerd bedenkelijk peil te houden. [/quote]

Vervang “horen” door “lezen” en het lijkt wel CX.
En wij maken het ook leuker voor de “consument”
Egwel.

WritersBlocq · 24 februari 2008 op 21:40

Hè, lekker stukkie heb je geschreven, erg leuk! Als CX’er vind ik je ook al zo ideaal :klappen: :duimop:

lisa-marie · 24 februari 2008 op 21:55

Heerllijk om gelachen 😀
[quote]Zelfs het geboortecriterium is toepasbaar want ik werk al zo lang bij onze dienst dat mijn geboorte allang verjaard is.[/quote] 😆 😆

Neuskleuter · 24 februari 2008 op 22:58

Kawa, de barmhartige. Staat altijd voor zijn collega klaar.

Grappig beschreven. Arme, arme collega 😉

arta · 25 februari 2008 op 07:58

[quote]Ik kan slechts concluderen dat ik tot de gelukkige 36% van de collega’s behoor die vindt dat ze op de juiste plek zitten.[/quote]
Jammer…bij mij op kantoor zoeken ze nog iemand, een vrolijke Frans zou daar niet misstaan 😀
Leuke column!
Goed geschreven!
🙂

Dees · 25 februari 2008 op 09:23

Kun je jezelf niet klonen en daar álle kamers mee vullen? Bijkomend voordeel, jij begrijpt jezelf als geen ander tijdens vergaderingen, weet exact hoeveel suiker er in jouw koffie moet en zult zeker aan jou gewaagd zijn qua cynisme!

Geinig stukje Kawa, wat luchtiger dan anders en zeker niet minder leuk.

Grtjs,

Dees

pally · 25 februari 2008 op 13:28

Heel geinig stukje met de nodige zelfspot, Kawa.
Ga jij effe blij naar je werk! Goed dat het weer maandag is!

groet van Pally 😀

Anne · 25 februari 2008 op 20:20

Dit vind ik nou leuk cynisme!! 😆

KawaSutra · 25 februari 2008 op 23:33

Ik zie alleen maar ideale CX-ers.
Bedankt voor de reacties!

bert · 26 februari 2008 op 15:43

Ik wist wel dat je erg graag naar je werk gaat …. 😆 😆

Li · 26 februari 2008 op 22:27

Deze column is 100% procent geslaagd!:hammer:

Li

Geef een reactie

Avatar plaatshouder