De afgelopen weken is Nederland niet alleen in de ban van Wouter Bos maar ook in de ban van Idols, alweer zo een programma waarvan ik denk “hebben jullie niks beters met je tijd te doen? wat een onzin.”

Eerst kregen we starmaker voorgeschoteld door yorin, een paar maanden lang leek het of de wereld stil stond, iedereen wist hoe het ging in het ex-big brother huis.
Of je het wilde weten of niet je kon er niet onderuit komen, meerdere keren per dag werden de zelfde beelden uitgezonden en ook op scholen, werk en in de kroeg werd er over niks anders gepraat.
Iedereen kreeg te horen wie je leuk moest vinden, wie een eikel was en wie er de beste was.

Wat hebben we eraan over gehouden? Bijna niks maar HMG heeft zijn zakken goed gevuld.
Het bandje dat wij kregen was voor sommige leuk maar voor de meeste was het gewoon erg genoeg om uit de sofa op te staan en naar de volgende muziek zender te zappen.
Zoals het hoort in de wereld van “tieneridolen” is er 1 iemand in de groep die denkt het alleen beter te kunnen, zo ook bij Sita.
Ze heeft een paar “zo genaamde hits” gescoord maar wat ze daar zelf mee te maken heeft?

Om in een tv programma als starmaker, big brother, de bus en dergelijke komen moet je een foto van jezelf mee sturen! Wat is dat voor een onzin, heeft je kapsel of de kleur van je ogen invloed op je kansen om in het huis te komen?
Zo is ook schattige Sita met haar kopje op de buis terecht gekomen, en ja als je iemand die naar mening van sommige een leuk snoetje heeft op tv zet krijg je wel kijkers.
Zodra zij dat zelf weet gaat ze daar gebruik van maken.
Dat deed ze dus ook en dan krijg je liedjes die mensen kopen omdat ze van Sita zijn.
Wat echter maar weinig mensen weten is dat die liedjes eigenlijk helemaal niet van haar zijn, maar gemaakt zijn in een liedjes fabriek in Denemarken (volgens mtv), Sita zingt ze alleen maar.

K-otic (het overblijfsel van starmaker) heeft het ook nog even geprobeerd ja maar ik geloof dat bijna iedereen het met me eens is als ik zeg: “hèhè eindelijk gaan ze uit elkaar”.

Na starmaker heeft yorin het nog eens geprobeerd maar de poging genaamd “staracademie” is niet eens de moeite waard om iets over te schrijven, weer een paar wannabe stars die zich zelf voor schut zetten op tv.
Na een paar weken heeft yorin het programma ook van de buis gehaald.

Maar wat krijgen we nu weer, IDOLS!!!
NEEEEEEEEE kom op zeg “Nederland zoekt een nieuw idool.” Dat kan toch niet.
Als wij nieuwe artiesten willen moeten die beginnen in een schoolbandje, jaren lang demo’s sturen naar alle radio zenders en platenmaatschappijen en als ze geluk hebben komen hun dromen uit.
Maar wat je niet doet is mee doen aan een tv programma om zo aan je contract te komen.
Als je het wilt maken in de muziek wereld moet je eigen nummers maken en niet die van een ander zingen. (dat is mijn mening in ieder geval.)

Het erge aan het hele programma is de jury, die zitten gewoon iedereen uit te zeiken op tv, ze winnen goud op de eikels van het jaar verkiezingen, ja natuurlijk is het grappig om te zien hoe een klein meisje met trillende knietjes staat te zingen en daarna voor paal wordt gezet.
Maar vindt zij het leuk? Dacht het niet
Een argument waar ik me kapot van schrok is “Je ziet er niet uit” of “Je hebt geen uitstraling”, wat is dat voor gigantische onzin, bij muziek gaat het toch om de muziek of ben ik nou te vaak op mijn hoofd gevallen?
Want er zijn genoeg grote artiesten die totaal geen fatsoenlijke uitstraling hebben, zoals: Ozzy, the Gorillaz, Eminen, coldplay, tenacious-D en ga zo maar door.
Als de deelnemers dan zo nodig uitgezeken willen worden kunnen ze mij ook wel bellen kunnen ze uren lang allerlei erge dingen over zichzelf horen.

Maar ja HMG verdient er weer veel aan, want iedereen kijkt of ze bekende zien op tv.
De kans is er ook wel want zelfs in mijn kennissen kring zitten 3 deelnemers (niet op tv geweest).
Natuurlijk wordt ook dit programma vaak herhaald om zo maximale inkomsten te halen uit de reclame blokken.

Wat hebben wij eraan? Niks, er komt natuurlijk een winnaar naar voren, die maakt vervolgens een cd, alle fans van het programma kopen die natuurlijk (of denken aan hun persoonlijke economie en downloaden het liedje van het internet).
Daarna komen er nog wel wat liedjes uit door de winnaar maar dat zullen geen eigen geschreven liedjes zijn, al eens eerder uitgebracht of uit de liedjes fabriek in Denemarken komen.
Maar ja mijn mening over deze te commerciële programma’s is natuurlijk erg eenzijdig dus kan ik nog maar 1 ding zeggen: “de tijd zal het ons leren.”


3 reacties

MBB · 26 januari 2003 op 00:54

Ik heb het programma niet gezien (heb alleen enkele soortgelijke artielen erover gelezen) en ben het helemaal met je eens dat het puur beeld-en ether-vervuiling is.
Maar zolang er mensen naatr kjken word er geld aan verdiend en zal het worden uitgezonden. En om nou al die mensen te verbieden het te kijken.. Zelf heb ki er geen last van, gewoon virenden uitzouken die er niet naar kjken of niet over praten.

Wat betreft de niet-zelfgeschreven,tja dat doen ze ALLEMAAL. Ben het er niet mee eens, want als ze het over muziekpiraterij hebben word er NOOIT iets over gezegt dat ze ZELF al 99% gejat hebben…wat tevens de reden is dat all die liedjes zo duur moeten zijn!

Casper · 26 januari 2003 op 15:58

Je hebt helemaal gelijk Yannick.
Dat Idols is gewoon maar weer een ‘hoe maken we het zo belachelijk dat er veel mensen naar gaan kijken’-programma.
En nu heeft het een beetje succes en nu sturen ze elke week 1 persoon weg…. Pfff, zitten we nog langer met die zooi op TV.

gast · 27 januari 2003 op 17:02

Ik heb gelukkig slechts een zwartwitje met alleen Nederland 1, 2, en 3
als ik maar naar Màxima kan kijken dan ben ik gelukkig ! En ik hoef die geile UPC ook niets te betalen.(elk nadeel heb ze voordeel)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder