Een week geleden deed ik een bakkie bij koning Hiëro. Niks bijzonders, doe ik vaker. Hoewel ik druk bezig was met het kreukloos wegkrijgen van een zilveren kopje te sterke koffie, zag ik dat de koning ergens mee zat. ‘Alles goed?’ vroeg ik. ‘Volgens mij word ik belazerd,’ bromde Hiëro. Hij haalde een kroon tevoorschijn. ‘Een kunstenaar heeft deze voor me gemaakt, maar ik verdenk hem ervan een mengsel van goud en zilver gebruikt te hebben.’ Hij schoof het hoofddeksel naar me toe. ‘Kun jij vaststellen of deze kroon van puur goud is?’

Met de vieze smaak van slecht gezette koninklijke pleur in mijn mond liep ik gespannen naar huis. Ik vond het nogal een dingetje. Aantonen of de kroon al dan niet van puur goud is, maar zonder schade toe te brengen. Ik piekerde me suf en voelde hoofdpijn opkomen. Thuis aangekomen besloot ik ter ontspanning het bad vol te laten lopen. Ik kieperde er een scheutje eucalyptusolie bij en liet me in het water zakken. Terwijl ik dat deed, dacht ik: verrek, ik word lichter! De radartjes in mijn hoofd begonnen te draaien. Ik zal jullie simpele zielen alle moeilijke details besparen, maar ik ontdekte het volumeverplaatsingseffect. Het probleem van de koning was opgelost. Ik sprong uit bad en rende in mijn blote kont naar het paleis. ‘Eureka! Eureka!’ Ik schreeuwde het uit.

Naaktlopen is in dit Griekenland maatschappelijk aanvaard, maar zeker niet gebruikelijk. Na een week word ik nog steeds nagestaard. Mijn buurmeisjes kleuren dieprood als ik hen groet en de grappen van omstanders zijn niet van de lucht. Het kan me niet schelen. Me aankleden had mijn enthousiasme getemperd en daarmee had ik het tekort gedaan. Mijn ontdekking die de wet van Archimedes zal heten heeft absoluut eeuwigheidswaarde. Dat is wat telt.


11 reacties

Nummer 22 · 16 augustus 2019 op 19:27

Precies! Naaktlopen in het oude Griekenland laat ook een toekomstige wet zien maar dat wisten die Grieken toen nog niet. De Wet van Newton alleen een variant… er bungelde iets…

Mien · 2 september 2019 op 00:36

Marieke proficiat met de meest bijzondere opdracht van de maand. Mooi menneke was die Archimedes. En dan ook nog eens naakt rondlopen met zijn kleine pi pi. Doet hij overigens constant en met name op de verjaardag van pi. Over wiskunde gesproken. https://www.columnx.nl/verjaardag-van-pi/.

Nummer 22 · 2 september 2019 op 07:18

Gefeliciteerd!

van Gellekom · 2 september 2019 op 09:46

Top!

Marieke · 2 september 2019 op 15:44

Dank voor de felicitaties! Leuk ook dat mijn opdracht van de maand de functie van stofdoek heeft aangenomen. Graag gelezen Mien, jouw column uit 2009.

KingArthur · 2 september 2019 op 16:52

Okay, ik zoek de spijkers op laag water wel. Zelf snap ik de link van het volumeverplaatsingseffect naar de aantoonbaarheid van goud niet helemaal, dat kan een hiaat in mijn kennis zijn. Ik ben ook te lang weg geweest en ken het fenomeen weekopdracht of bijzonderste opdracht van de maand niet zo goed en weet daarom niet precies wat de opdracht was. Toch heb ik het gevoel dat je hier bijzonder goed mee bent omgegaan. Zelf ben ik vaak volledig uit mijn comfortzone wanneer ik in opdracht moet schrijven. Ik vind je tekst leuk en vlot geschreven.

  Marieke · 3 september 2019 op 20:39

  Het is begrijpelijk dat je de link niet snapt. Dat is denk ik te wijten aan een worsteling met het maximaal toegestane aantal woorden. Dat is dus een aspect dat problemen op kan leveren wanneer je in opdracht schrijft. Ik zie het zelf ook als ik teruglees. Dat spijkers op laag water zoeken is zo gek nog niet.

   KingArthur · 3 september 2019 op 22:33

   Wees burgerlijk ongehoorzaam en gebruik gewoon meer woorden 🙂 Tip: schrijf je tekst helemaal uit zonder op de woorden te letten en ga dan wegstrepen wat niet noodzakelijk is.

    Marieke · 4 september 2019 op 20:58

    Ik was/ben gewoon enorm onder de indruk van Arta en vreesde haar toorn bij een overschrijding van het toegestane aantal woorden. Zonder gekheid: bedankt voor de tip.

Mien · 17 oktober 2019 op 20:31

Nogmaals gefeliciteerd. Ook in oktober de meest bijzondere opdracht van de maand. 😉

Tim uut Kwedamme · 3 november 2019 op 16:37

Ik vind een bijzondere column. Ik weet niet hoe lang je over hebt gedaan het te schrijven. Maar dit is niet een vluggertje geweest als ik zo mag noemen. Ik heb dit 2x gelezen en naar vriend gestuurd. Dit is echt een meesterwerk. Terecht de vele reacties.

Geef een antwoord