Ik moet volhouden zeg ik tegen mezelf als ik in de spiegel kijk.
Anders heeft deze strijd helemaal geen zin gehad.
Mijn gezicht is getekend, De donkere kringen onder mijn ogen verklikken mijn strijd.
Ik denk terug aan mijn mistige levenspad en vraag me af wat voor zin heeft het gehad, niks helemaal niks.
Het heeft alleen nadelen gezaaid.
NEE het is over, het is voorbij, ik wil niet meer…
Maar het blijft zo verdomd lekker z’n Sjekkie!!!!!!! Ik heb het nu 1 week vol gehouden en ben niet meer van plan ooit nog te roken.
Ik rook al van af mijn dertiende en vooral de laatste jaren vrij stevig.
Ik heb al zo vaak geprobeerd te stoppen met pleisters, pillen, wilskracht enz maar niks hielp.
Waar ik in andere dingen zo een sterk karakter heb had ik in mijn verslaving zo een zwakte dat ik overtuigd was nooit te kunnen stoppen.
Vaak werd ik wakker en dacht ik, vandaag stop ik! Maar voor dat ik er erg in had zat ik weer te roken.
Ik zeg eerlijk ik genoot van mijn sjekkie vooral mijn eerste samen met een bak koffie.
Even tijd voor mezelf voordat ik mijn dochter wakker ging maken voor school.
Of bij mijn werk om even niet meer achter de pc te concentreren maar gewoon even achteruit zakken met een sjekkie, even relaxen, even aan niks denken.
Stom eigenlijk hé dat een roker denkt dat hij-zij zich alleen kan ontspannen door innamen van nicotine.
Ach laten we eerlijk zijn een roker haalt werkelijk zo veel onzin naar boven gewoon om zichzelf te overtuigen dat het mag, dat het voor hen beter is.
Ik was er ook zo 1, vaak zag ik dat mijn kinderen er last van hadden en toch had ik de kracht niet om het te laten.
Ik heb ook zo vaak in gedachten gevisualiseerd hoe ik me zou voelen als ik het K ziekte zou krijgen en niet meer beter zou worden, wat zou ik tegen mijn kinderen zeggen, wat zullen zij later over mij zeggen.. Mijn moeder was zwak, ze heeft zich dood gepaft.
Maar ik rookte door ondanks alles.
Ik zei vaak ik wacht af totdat ik minder stress heb dan lukt het stoppen vast wel, maar ach kom nou! Wanneer heeft een volwassenen nou geen stress.
Zelfs toen ik zwanger was rookte ik door, minder maar ik rookte wel.
Zo vaak schaamde ik me als ik met mijn zwangere buik een sigaret opstak, maar geen een negatieve gevoel was sterk genoeg om mij te laten stoppen.
Schandalig hé, maar ik was zwak.
Eigenlijk wou ik al heel lang stoppen en heb ook over de jaren veel geld uit gegeven voor anti-rook producten maar het lukte nooit omdat ik roken gewoon zo lekker vond, ik kon niet zonder ik zou het vreselijk missen.
Maar dat was de verslaving die sprak niet de werkelijkheid en het stomste van alles is dat wist ik allang maar de verslaving won elke keer de strijd.
Totdat mijn dochter een paar weken geleden tegen mij zei; Ik ga nooit roken Ma.
Ik zei´; nou geweldig schat, je moet ook nooit beginnen ik heb er ook eeuwig spijt van.
Haar blik veranderde ineens van geïrriteerd naar zeer serieus en zei; Ma jij gaat dood als je niet stop met roken hé?
Wat kon ik zeggen, ik kon moeilijk zeggen; stel je niet aan! tuurlijk niet. Dus ik zweeg en kon haar niet eens meer in dr ogen kijken.
Toen kwam het, de reden waarom ik gelijk ben gestopt en nooit meer wil of kan gaan roken.
Ze zei Ma als jij dood gaat moet ik dat ook om altijd bij je te zijn.
Ik wil niet leven mama als ik jou niet meer heb.
Ik was sprakeloos en mijn ogen schoten vol.
Mijn dochter heeft mij wakker geschud, hoe kon ik haar dit aan doen, hoe kon ik mezelf een goede moeder noemen terwijl ik haar zo een onzekerheid gaf door mijn verslaving.
Het kwam als een keiharde klap aan wat ik mezelf en mijn kinderen aan deed.
Ik wist dat ze het niet leuk vond dat ik rookte maar dat ze er zo diep over na dacht besefte ik niet, ik schaamde me nu als nooit van tevoren
Ik beloofde haar gelijk met heel mij hart en ziel dat ik zou stoppen en nooit meer een sigaret op zal steken.
Ik belde gelijk een praktijk in laser therapy op en maakte een afspraak.
Ik wist niet wat ik er bij moest voor stellen maar ik had er al veel goede verhalen over gehoord dus wat had ik te verliezen.
Ik mis nog steeds mijn sigaret en ik heb nog steeds moeilijke momenten ,maar ik kan nu eindelijk zeggen dat ik bevrijd ben, IK ROOK NIET MEER!!!!!!!
Er zullen heus wel mensen denken ach die rookt weer over een paar weken, maar ik kan je vertelen dat ik een goede moeder ben en dat ik alles voor mijn kids over heb om ze gelukkig te maken, dus weer roken! !! Nee never nooit niet meer.
Ik zou het niet kunnen verdragen dat mijn kinderen in mij hun moeder teleurgesteld zou zijn.
.

Categorieën: Verhalen

8 reacties

pepe · 26 november 2003 op 08:41

Heel veel suc6….
En ja wat een rake woorden van een kind, vele malen heb ik ook geprobeerd te stoppen. En eens lukt het mij ook…. dit verhaal helpt ook mij weer een stapje dichterbij het worden van een niet-roker.
Ik hoef maar twee woorden te zeggen, maar pfffff het kost me moeite “ik stop” te zeggen en vol te houden, maar ik ga weer een poging wagen.

Zouden er nu meer zijn die meedoen?

Ik hoop trouwens dat ik niet zo’n zeikstraal wordt als de meeste niet-rokers. Want zo wil ik niet worden. Een ander moet doen wat hij/zij wil.

deZwarteRidder · 26 november 2003 op 11:55

Kinderen…ach…ze kunnen af en toe zo ontwapenend zijn he? en hebben met hun logica nog gelijk ook. Daar kan je met je uitvluchten niet tegenop…heel veel succes met je poging/stoppen. Ook ik/wij zullen er aan moeten geloven,eerdaags, binnenkort…balen dus..voor een betere toekomst dan maar ?
Rich@Rd

viking · 26 november 2003 op 12:16

Tip!

Zorg dat je iets leuks te doen hebt, iets waarop je je kunt focussen. Ik heb 18 jaar gerookt en besloot op een moment te stoppen. Van alle ellende ben ik modelbouwdozen gaan kopen en in elkaar knutselen. Het was dít of mijn poppeduifje aftuigen. Het heeft geholpen. Na 2 – 3 weken megastress was het over. Na vijf jaren ben ik weer begonnen met roken (verkeerde vrienden;-)) en na één jaar nu weer gestopt. De tweede keer was moeilijker maar het is toch weer gelukt.

Kees Schilder · 26 november 2003 op 12:46

Volhouden Godsgift! Ik snap wat je bedoelt.Ik heb mijn dochter van 10 om het weekend te logeren.Drie maanden geleden zei ze: als je blijft roken, kom ik niet meer.Een uur daarna ben ik gestopt.Van 2 pakjes naar 0.Misschien eentip?
Maak een tuitje van je mond/lippen en zuig met kracht zuurstof naar binnen.Adem langzaam weer uit.(verkoelende ademhaling, vooral behulpzaam bij stoppen)Mij heeft het geholpen.

godsgift · 26 november 2003 op 13:17

Bedankt voor jullie tip´s en jullie goede moed.
Het is nu twee weken en nog steeds rook vrij, het gaat steeds makkelijker.
Merk ook dat ik soms een tijd lang gewoon niet aan een sigaret denk en dat is al een hele overwinning.
Gisteren nog zat ik achter mijn pc en mijn vriend zat aan de eet tafel te roken, ik heb daar geen last van maar hij ging even naar boven en daar lag dat smeulende sjekkie in de asbak…Jezus wat een strijd!! Dat kleine klootzak met horens op mijn schouder wou me overtuigen dat 1 klein pafje wel moest kunnen.
Weet je wat ik deed? Ik keek hem heel vals aan en drukte hem uit..nou? moet je kunnen he.
Ja ,ja ik voelde me heel stoer, wat een onzin He maar het is wel zo gegaan.
Dus Pepe als ik kan stoppen kan jij het zeker ook want niemand was zo verslaafd als ikke.
En ik wil ook geen anti rook zeikerd worden maar je staat er van te kijken hoe snel je het vind stinken en dat vieze geur ruik je pas echt goed als je zelf niet meer rook. .bah walgelijk.
Als mijn vriend heeft gerookt en hij wil me dan een kus geven stinkt zijn mond echt naar een asbak, het gedachte alleen al dat ik ook zo stonk knap ik helemaal van het roken af.
En ja Kees op zulke momenten weten we als ouders dat we echt werkelijk door het vuur gaan voor onze kids ,alleen jammer eigenlijk dat het eerst zo ver moet komen eer onze ogen open gingen.
En Viking een goeie tip maar ik heb het toch altijd druk dus afleiding zat, maar ik ben wel aangekomen zeg en daar baaaaaal ik van, ach ja dan maar voorlopig een dikkie dik zijn das altijd beter dan over een paar jaar twee meter onder de grond te liggen.
En Richard van je kids moet je het hebben dat blijkt alweer…groetjes G.G

Godspeed · 26 november 2003 op 13:23

[quote]Zorg dat je iets leuks te doen hebt, iets waarop je je kunt focussen.[/quote]

Colums schrijven lijkt me dan een mooie bezigheid.

Sterkte,

Godspeed:pint:

R@@F · 26 november 2003 op 14:18

Ach, ik weet zeker dat het je lukt, en als je iets zoekt om de tijd mee te doden dus zoiets als een hobby. Mijn nummer is 06-1278983445526617

Kobus · 26 november 2003 op 15:03

Ik heb nooit gerookt, dus ik heb makkelijk praten.. Maar voor huis man/vrouw heeft het wel wat voordelen. Minder vaak de gordijnen wassen bijv. De muren en plafond blijven langer in de oorspronkelijke kleur. Je kleding niet meer doortrokken van de tabaksgeur.

Tip :
Afvalstoffen van tabak, alcohol etc. nestelen zich in (slecht) vet in je lijf. Het wordt ook aanbevolen om een reinigingskuur te ondergaan, die het slechte vet afbreekt. Ook sauna doet wonderen.

Veel succes, het zal je best lukken !

Geef een reactie

Avatar plaatshouder