We zijn behoorlijk in de waar en we zijn daarin niet alleen. Je hoorde het al wat mensen in de straat zeggen, tijdens de nieuwsuitzendingen rond de moord op Van Gogh. Nu zegt ook de oude Van Agt het: “Ons land is een beetje in de war”. Dat heeft hij waarschijnlijk niet helemaal van zichzelf en ook niet van de mensen in de straat. Van Agt is namelijk uit de Burke Stichting gestapt. Dat is een stichting die zich inzet voor de glorie van het conservatisme. Die stichting schrijft over het Terrorisme:

“The war on terror has already cost thousands of lives. Economic damage is significant, two wars have been waged, alliances were tested, age-old friendships evaporated. Nations are terrified. Europe is confused…”
(http://www.burkestichting.nl/content/nl/actueel/terrorisme.html)

Heel Europa is dus in de war.

Van Agt stapt overigens uit die stichting omdat hij het niet eens was met directeur Spruyt, die met oud-VVD’er Wilders een rechts-conservatieve partij wilde gaan oprichten. Spruyt verklaarde later dat hij dat helemaal niet wil, hij kan zich alleen goed vinden in de ideeën van Wilders. Was Van Agt dus een beetje in de war. Of Spruyt. Misschien allebei. Is ook logisch – als iedereen in de war is, mogen deze heren dat ook zijn.

Vroeger was niemand in de war. Alleen Remco Campert. Die zweefde altijd een beetje rond in zijn eigen poëtisch universum. Als je hem zag lopen, zag je ook een wat warrige man die wat schuchtertjes naar de realiteit toe leek te bewegen, altijd klaar om plots te verdwijnen om zich in een onbestemd hoekje met papier en potlood weg te kneuteren. En als je hem las, dan kon het zomaar zijn dat je daar zelf ook een beetje warrig van werd.

Ik wel, tenminste.

Maar tegenwoordig niet meer. Tegenwoordig zijn we allemaal in de war. Behalve Remco Campert. Want als ik de laatste tijd iets van hem lees, is alle war zomaar weg.

Gelukkig maar.

[url=http://www.nos.nl/nieuws/artikelen/2004/11/7/vanagthaaltuitnaarbalkenende.html]NOS-artikel over uitspraken Van Agt[/url]

[url=http://www.burkestichting.nl/content/nl/actueel/terrorisme.html]Artikel Burke Stichting over terrorisme[/url]

[url=http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php3?id=camp015]DBNL over Remco Campert[/url]


4 reacties

Farfalla · 23 november 2004 op 13:33

Het eerste deel spreekt me niet echt aan. Een soort van berichtgeving uit een dagblad.

Maar dan komt mij de naam Remco Campert onder ogen. Heerlijke schrijver. Gisteren nog zijn boek ‘Een liefde in Parijs’ gelezen. Precies 198 minuten over gedaan. Kon ik maar zo zweven als Remco Campert.

Mup · 23 november 2004 op 20:49

😕
Nu moeten we na onthaasten ook nog ontwarren.

Eerst ontstressen en ontgiften,

Groet Mup.

GVDD · 23 november 2004 op 22:19

yes hoe verder in de column hoe leuker het wordt.
Remconfeus gewoon!

Mosje · 25 november 2004 op 13:09

Maar ik voel me helemaal niet in de war.
Wat nu?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder