Herinnert een van jullie zich de inquisitie? Natuurlijk niet, dat was in de middeleeuwen.
Toch dringt het beeld daarvan zich steeds meer aan mij op. Het was een tijd vol geweld in de naam van God.
Betekent dat, dat ik vind dat sommige culturen nog in de middeleeuwen leven? Ik mag wel opletten wat ik zo maar zeg. Iemand zou er aanstoot aan kunnen nemen. En dan?
De inquisitie was eens de wet. Miljoenen mensen waren overtuigd van hun gelijk.
Nu, verschillende eeuwen later weten we wel beter. Zelfs de paus heeft zich openlijk verontschuldigd.
De huidige toestand lijkt er volgens mij toch wel op. Fanatisme ligt eraan ten grondslag.
Je moet en zult denken zoals wij.
Helemaal eerlijk ben ik nu niet besef ik. Het Palestijnse vraagstuk kan ik echt niet vergelijken met de inquisitie. We zijn het erover eens dat een mens zichzelf mag verdedigen. Maar tot hoever mag hij of zij daarbij gaan?
Nee, geen zelfmoord commando natuurlijk.
Ooit heb ik gelezen dat iemand die vecht met alle middelen beschikbaar, voor de vrijheid van zijn land, twee kanten kan opgaan. Verliest hij, dan noemt men hem terrorist. Wint hij dan is hij een vrijheidsstrijder.
Was het maar zo simpel.
11 september is geen uitzondering waar men extra bij stil moet staan. Dit schokt jullie?
Prima, denk aan de duizenden en willigt miljoenen doden in de verschillende oorlogen in Afrika. Die zijn net zo belangrijk als mens als iemand met een Amerikaans paspoort.
Waarom is er pas afschuw als deze ellende zich uitbreid naar ons veilige leventje?
Ik gok op de jeugd. Er is namelijk geen enkele oplossing of route kaart naar de vrede die werkt. Geen oplossing voor het probleem. Al die machthebbers die vergaderen en vergaderen.
Ik gok op de jeugd, die eens gewoon ophoud met het geweld. Zo maar, zonder dwang, zonder ervoor iets in de plaats te willen.
Droom ik wellicht? Dan is mijn droom niet vreemder dan alle andere plannen samen.

Categorieën: Maatschappij

5 reacties

Li · 30 december 2003 op 12:10

En ik droom met je mee Mickelke.
Prima column, echt een wakkerschudder.

Li

deZwarteRidder · 30 december 2003 op 13:30

Voor wat betreft het midden oosten..
het is tiest te constateren dat er zoveel mensen van goede wil zijn..(aan beide zijde) doch dat de extrimistiche groeperingen alsmede de orthodoxe joden, menen het recht naar hun hand te kunnen zetten en hetbestaansrecht van de ander te verloochenen..
goeie column.
Rich@Rd

tommy · 30 december 2003 op 14:33

religie is een niet uit te bannen kwaad in de hoofden van miljarden mensen, door de eeuwen heen … In de Israelisch-Palestijnse kwestie is geen sprake van een stel orthodoxen die het voor het grootste (vredelievende) deel verzieken, want de regeringen van beide partijen kúnnen simpelweg niet anders dan allebei tot het uiterste te gaan. En dat is het ongrijpbare kwaad wat men ‘religieuze tegenstellingen’ noemt …

De Inquisitie is niet te vergelijken met wat er nu in het Midden-Oosten gebeurt: destijds waren de wereldlijke machten er nog van overtuigd dat iedereen hetzelfde moest geloven, en daarom was de kerkelijke martel- en moord-rechtbank een onvermijdelijk gevolg. De Joden en de Palestijnen zijn dat stadium tenminste al ontgroeid: zij willen niet dat iedereen hun geloof gaat aanhangen. Ze willen alleen plaats voor hun eigen geloof, ten koste van dat andere …

religie: begin er niet aan
[klinkt als een goed voornemen voor 2004]
🙂

pepe · 30 december 2003 op 20:58

Het zal altijd een moeilijk te bereiken doel zijn, vrede is denk ik niet te koop, niet met geld en niet met macht.
Helaas en ik ken een mooi liedje “Als ik kon toveren” … dan hielden alle mensen van elkaar.
Alleen ik kan niet toveren, hoe graag ik ook zou willen.

Mup · 30 december 2003 op 23:46

Alles in de naam van God stoort me nog het meest, dat zul je wel herkennen. Ik hoop met je mee, dat de jeugd de goede toekomst heeft. De invloed van de media stoort me ook, zoals zij bepalen wat nieuws is en niet. En ga zo maar door, ik ga voor een goed 2004 voor iedereen,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder