Er is en word nog steeds veel gesproken over integratie. Onze medelanders die zich hier willen vestigen moeten integreren!! Enigszins heeft de regering daar gelijk in. Als je hier wilt leven, werken en wonen, zal je toch de wetten, leefstijlen en taal moeten leren. De nieuwkomers gaan naar een speciale cursus, waar ze worden klaargestoomd voor onze maatschappij. Aangezien er medelanders zijn die überhaupt niet eens kunnen lezen en schrijven, beginnen we de cursus Nederlands met aap, noot, mies. Daarna doen we een stukje maatschappijleer, je moet tenslotte weten wie onze koningin, president en Emiel Ratelband is, en niet te vergeten wat doet onze 2e en 1e kamer. Zo dat hebben we ook gehad. Nu het examen nog. We krijgen een lijst met vragen en als we daar 80% van goed hebben zijn we geslaagd en geïntrigeerd. Zo integratiediploma op zak en we kunnen beginnen met ons leven in Nederland. We nemen een leuk huisje bij onze soortgenoten in de buurt, openen een hallal winkel en ons leven is compleet. En ondanks de cursus blijven we lekker onze eigen taal praten en het liefst in bijzijn van iedereen.

Wij Nederlanders vinden dit belachelijk, en dat kan je toch geen integratie noemen en noem maar op wat we allemaal uitschreeuwen. We zijn tenslotte het volk van klagers zonder daden, en verder hebben we het grootste woord ook nog. Als wij naar het buitenland gaan proberen we de taal van daar te spreken of op zijn mins Engels, Duits of Frans. En verder eten we de gerechten die daar worden gemaakt, hoe vreemd of vies het ook zal zijn. Met andere woorden wij Nederlanders weten wat integratie is, toch? Laat iedereen maar een voorbeeld aan ons nemen.

Laats zat ik een programma te kijken over Nederlanders die zich vestigen in Frankrijk en daar een huis kopen om hun oude dagen daar te slijten. Lekker warm, heerlijke natuur, enz. enz.

Er werd met verschillende stellen gesproken hoe en waarom ze daar gingen wonen. Er werden een aantal vragen gesteld door de journalist of ze zich een beetje thuis voelde hier, of ze met de Fransen en de taal overweg konden, en of ze al geïntegreerd waren. Er was een dame die het hoogste woord had en sprak. Het is hier fantastisch, en ja, we zijn volledig geïntegreerd. Laat dat maar aan ons Nederlanders over. De taal is wel het moeilijkst, maar daar hebben we hier niet zoveel last van. Dit dorp bestaat ongeveer uit 60% Nederlanders, dus we kunnen lekker onze eigen taal kletsen. De dames doen de boodschappen in de buurtsuper van Hannie, want daar zijn lekker veel Nederlandse producten te krijgen. Want Calvé pindakaas blijft toch de lekkerste hoor. Zondags koken we nooit, dan gaan we altijd uit eten. Dan gaan we naar het eetcafé van Cobi en Frans om lekker te eten, Oooo zo’n heerlijk sudderlapje met stamppot andijvie, heerlijk. En daarna aan de bar een lekkere pot echte grolsch pakken en gezellig dansen en polonaise lopen op de havenzangers, heerlijk toch? Je hebt constant het gevoel dat je op vakantie bent, zegt een man er achteraan. Een ander roept, als we trek hebben in een kroket of patatje, gaan we naar Pietje Frietje op het grote plein.

Een andere man doet ook zijn verhaal. Ik woon hier pas een half jaar, maar vind het geweldig hier. Laatst was mijn auto stuk en moest gerepareerd worden, en raad eens wat? Johan van Santen heeft hier een garage,makkelijke hè. Ja dat is wel handig hoor, je kan gewoon in het Nederlands uitleggen wat er met je auto aan de hand is, die Fransen proberen je toch altijd een poot uit te draaien. Nee wij hebben het prima naar ons zin hier in Frankrijk en zijn helemaal één met de Fransozen. Wij Nederlanders weten wel wat integratie is!!!!


5 reacties

Troy · 3 augustus 2007 op 13:27

Lekker, die ironie. Prima eerste column wat mij betreft. Welkom aan boord.

SIMBA · 3 augustus 2007 op 14:35

Mooi verhaal over de pot die de ketel verwijt dat ie zwart ziet!
Welkom op ColumnX.

arta · 3 augustus 2007 op 14:55

😆
Een paar maanden geleden kwam mijn tante uit Canada hier op bezoek. Ze sprak als de vrouwelijke variant van het polygoon-journaal, zag eruit alsof ze gister uit de jaren 60 (toen is ze geëmigreerd) weggelopen was, en liet zelfs af en toe ‘dolletjes’ vallen. Ook zij was erg blij met de ‘Hollandse’ winkels daar…
Juist wanneer je naar een ander land emigreert lijkt mij, dat je de eigen gewoontes wanhopig vast probeert te houden, terwijl je ook probeert in het andere land niet uit de toon te vallen. Dat is menseigen, niks mis mee.
Een erg leuk debuut!
🙂

Quinn · 3 augustus 2007 op 16:05

Ik kreeg eerlijk gezegd de kriebels van de eerste helft van je column, maar dat maak je met de tweede helft weer goed.

pally · 3 augustus 2007 op 22:42

Ha Leo,
Ik had ongeveer dezelfde reactie als Quinn, ik vond het eerste stuk een beetje irritant.
Vooral dat ‘we’, alsof je namens ons allemaal spreekt…..
Het laatste deel een stuk beter te verteren.
Toch een grappig debuut!

Pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder