Ik kwam laatst een oude kroegmaat tegen. Uiteraard was deze dolenthousiast om mij te zien en hij begroete mij met de woorden: “Wat heerlijk om weer eens een intellectueel te spreken”. Ik wist dat hij zichzelf intellectueel noemde – kleine kinderen en dronken mensen spreken namelijk altijd de waarheid – maar dat hij mij ook tot deze groep bestempelde was mij vreemd. Na kortstondig elkaar begroet en gesproken te hebben namen wij afscheid met de belofte snel een reünie te houden in het bierlokaal.
Het bleef toch een beetje door mij hoofd malen of ik nou een intellectueel ben. Ik weet eigenlijk niet de definitie. Laat staan wie bepaald wat intellectueel is of wanneer iemand zich zo mag noemen. Gaat daar iemand over? Is er een commissie voor? Verenigingen?

Enkele maanden geleden was ik op skivakantie en in ons gezelschap bevond zich een student: Erik-Jan genaamd. Als ik nou iemand een tikje intellectueel zou willen noemen dan was hij dat. Erik-Jan vond een studie niet genoeg dus na het behalen van zijn bul een jaar geleden heeft hij er nog een studie aan vast geplakt. Verder was hij voor mij een geliefd persoon om mee te praten. Naast zelf interessant te kunnen praten over van alles en nog wat was hij ook goed in luisteren, wat natuurlijk onontbeerlijk is voor een prettig gesprek. Ook las hij veel. HP De Tijd was een van de bladen die hij had meegenomen om tijdens een rustig moment van de vakantie flink door te spitten. Het leuke was niet alleen dat hij alles las, maar ook alles in twijfel trok, het met sommige artikelen volledig oneens was en dit ook nog goed kon onderbouwen.

Maar zitten er criteria aan om jezelf intellectueel te noemen? Volgens mij mag iedere mafketel die denkt dat hij interessant praat zichzelf intellectueel noemen. Moet je niet minimaal wat bereikt hebben om jezelf de stempel intellectueel te geven? Ik denk niet dat dat helemaal opgaat. Neem nou bijvoorbeeld politici. Zij zijn de mensen die het land runnen en ik neem aan dat dit mensen zijn met een hoog intellect. Maar als ik naar het opperhoofd van de USA kijk dan is hij veel, maar niet intellectueel. Hoor ik daar iedereen mee instemmen?

Natuurlijk moet ik mijn eigen intellect ook nog even aan de tand voelen. Ik intelectueel? Ik ben een volledige chaoot. Ik ga om een bepaald artikel boodschappen doen en kom met van alles thuis behalve met dat waar ik voor gegaan ben. Ik probeer te schrijven, maar kijk niet hoe. Ik ben de persoon waarom een programma als Word spellingscorrectie heeft. Als ik die niet gebruik heb ik volledig rood onderkrabbelde tekst. Elke leraar Nederlands die ik gehad heb kan dit direct beamen. Dus intellectueel, praat me er niet van. Ik ben gewoon een domme loempia.

Wat betreft die kroegmaat. Werkt nog steeds voor hetzelfde bedrijf waar hij zonder diploma terecht kon. Hij is aan veel studies begonnen en heeft er niet één afgemaakt. Wel handig, want zo weet je van alles wat. Nu weet ik ook waarom hij zo’n leuke gesprekspartner is.
En Erik-Jan; die brak de derde dag van de skivakantie zijn duim. Tijdens een onbenullige afdaling verloor hij de controle. Ook niet echt slim. Of is dat wat anders dan intellectueel.

Categorieën: Algemeen

8 reacties

Ma3anne · 6 juli 2004 op 10:51

Intellectueel is iemand die zijn intellect gebruikt. Maar ja, wie doet dat nog tegenwoordig? 😉

Mosje · 6 juli 2004 op 11:48

[quote]Ik ben de persoon waarom een programma als Word spellingscorrectie heeft.[/quote]Dan heeft Word je deze keer in de steek gelaten. “Intellectueel” is één keer fout gespeld in je stukje.
😀

Niet slecht geschreven voor een chaoot. 😛

Louise · 6 juli 2004 op 12:16

En de spellingcheck van Word is ook niet feilloos. Integendeel. Zodra deze bij ons ging checken, sloeg de hele boel vast. Ik kon kiezen tussen de check en Word. Ik koos Word en reken op de spellingcorrectie van de cx-ers 😀

Shitonya · 6 juli 2004 op 13:00

Goeie
Column 🙂

Sommige kijken naar een IQtest en leiden daar vanaf of iemand intellectueel is of niet, maar ja, zelfs testen zijn niet volkomen perfect, dus dat zegt zelfs nog weinig.

Shitonya · 6 juli 2004 op 13:00

Goeie
Column 🙂

Sommige kijken naar een IQtest en leiden daar vanaf of iemand intellectueel is of niet, maar ja, zelfs testen zijn niet volkomen perfect, dus dat zegt zelfs nog weinig.

Shitonya · 6 juli 2004 op 13:02

Sorry voor de dubbele reactie. Pc wilde niet meewerken -_-

Mosje · 6 juli 2004 op 14:06

IQ testje:

Hoe vaak moet je reageren op een column?
a. eenmaal
b. tweemaal

Kan een PC meewerken?
a. ja
b. nee

😛

sally · 8 juli 2004 op 19:59

mosje, columnX wordt alleen al een lust om te lezen door jouw kostelijke reakties!
ik zal je missen in m`n vakantie.
😛 :kiss: :kiss: :kiss:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder