U kent waarschijnlijk wel een of meerdere radiopiraten. Die mensen die illegaal vooral Nederlandstalige muziek de ether ingooien.
Dit tot vermaak van een groot regionaal publiek
Ook regionale artiesten varen er wel bij.
Maar het blijft illegaal, en jaarlijks worden er talloze van die enthousiastelingen uit de lucht gehaald. Sommigen zijn er toe overgegaan hun muzikale boodschappen (ook) via internet aan te bieden.
Nu is daar wel iets voor ze zeggen, want internet valt niet onder dezelfde regelgeving als de ether. Formeel is de Opta als ’toezichthouder op de post- en telecommunicatiemarkt’
verantwoordelijk voor het internet. Maar doordat internet nu echt ontdekt is door organisaties die zeggen op te komen voor de belangen van hun leden, kun je vooral uit die hoek claims verwachten.
Hier een kleine opsomming van organisaties :
Sena, Buma, Architecten, Beeldende kunstenaars, Componisten, Tekstdichters & musici, Fotografen & Filmers, Grafische ontwerpers, Illustratoren & Striptekenaars, Industriële vormgevers, Schrijvers, dichters & Journalisten, Spellenbedenkers, Uitvinders.
Ook de providers zijn nu bezig met een gezamenlijke actie om zelf controles uit te voeren op mogelijk misbruik van beeld- en geluidskwaliteit te weren.
Nu begrijp ik best, dat je eigen werk niet zonder meer in een etalage wilt stallen, zonder dat je daar voor betaald krijgt. Tenminste, wanneer er commerciële belangen zijn.
En daar gaat het nu juist om.
Heel veel info in beeld en geluid dient helemaal geen commercieel belang. In een grijs verleden pronkte je met de verzameling suikerzakjes, speldjes, bierviltjes, sigarenbandjes, postzegels, etc. En de bijzondere geluids- of video-opnames werden alleen tevoorschijn gehaald bij speciale gelegenheden.
Veel van die mensen gebruikten tot voor kort het medium internet om vol trots deze verzameling aan het wereldpubliek te tonen.
Als men nu de eigenlijke weg zou bewandelen, betekent dat naast het betalen van een aanzienlijk bedrag ook nog eens een geweldige administratieve rompslomp. Helaas heb ik al geconstateerd, dat vrienden met een unieke verzameling Drentstalige muziek deze internetactiviteiten zijn gestopt.
Hetzelfde geldt voor liedteksten, unieke foto’s, etc. met een hoog educatief gehalte.
Steeds meer wordt info gedigitaliseerd en niet meer afgedrukt. Wanneer internet niet vrij gebruikt kan worden voor het bekijken en beluisteren van materiaal dan voorspel ik dat op den duur heel veel materiaal verloren zal gaan voor het gewone kijk- en luisterpubliek.
Tenzij er weer, net als bij de etherpiraten, mensen de illegaliteit zoeken.
Dat kan toch niet de bedoeling zijn.
En zeker ook niet in het belang van de creatieve
dames- en heren.
Categorieën: Maatschappij
0 reacties