Hamas wordt in het Westen beschouwd als een terroristische organisatie. In Palestina staat zij echter symbool voor het gewapend verzet tegen de Israëlische onderdrukking. Sinds vorige week is Hamas de grote winnaar van de Palestijnse parlementsverkiezingen en daarmee de belangrijkste stem van het Palestijnse volk. Voor veel Palestijnen betekent Hamas meer dan geweld en terreur. Hamas is de facto een religieusnationalistische beweging, een maatschappelijk geëngageerde organisatie, die strijdt tegen corruptie en zelfverrijking binnen de Palestijnse samenleving. Voor veel arme Palestijnen betekent Hamas hoop voor de toekomst, water en brood. Hamas heeft niet alleen een militaire tak, maar ook een sterk verweven sociale tak, die diepgeworteld is in de Palestijnse samenleving. Hamas geeft veel geld uit aan liefdadigheid. Zo bouwt zij scholen en huizen en zorgt Hamas voor opvang van armen.

Hoewel diezelfde Hamas door Israël verantwoordelijk wordt gehouden voor tientallen zelfmoordaanslagen en het vele bloedvergieten, wordt zij op handen gedragen in de bezette gebieden. Vanuit een uitzichtloos perspectief als dat van de Palestijnen is dat begrijpelijk en met vierenzeventig zetels is Hamas een machtsfactor van betekenis geworden. Een belangrijke speler op het politiek toneel en de nieuwe gesprekspartner van het Kwartet in toekomstige vredesonderhandelingen. Het Westen kan Hamas niet irrelevant maken omdat een grote meerderheid van de 1,4 miljoen stemgerechtigde Palestijnen op Hamas heeft gestemd.

Nu Hamas met grote cijfers de Palestijnse parlementsverkiezingen heeft gewonnen, duikelen Europese regeringsleiders als Bush en Merkel over elkaar heen om er schande van te spreken. Het Palestijnse volk heeft gesproken en democratie heeft gezegevierd in de bezette gebieden. De uitslag is niet die van mij, maar het is een nieuwe realiteit, waar wij in het Westen rekening mee dienen te houden. Dan blijkt maar weer dat democratie iets is waar politici over praten als een hoer over de liefde.

De gevestigde politieke mechanismen in Nederland moeten een keer stoppen de bezetting van Palestina te romantiseren. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, dat Israël een volk decennialang mag onderdrukken zonder dat de laatste in opstand komt. De ijzeren wil van een volk waar dan ook ter wereld om in vrijheid te willen leven, kan geen enkele vriend of gezworen vijand van Nederland met handen breken.

De wereld draait niet alleen door, maar ook de andere kant op. Israël gaat wederom vrijuit en de Palestijnen krijgen de wind van voren. De vele historische feiten die voor het oprapen liggen worden bewust niet gebruikt of gemanipuleerd door de Israëlische lobby. Respectabele Israëlische politici hebben een terreurverleden bij de Irgun en de Stern, maar daar zal een Nederlandse politicus nooit uit zichzelf over beginnen. Ehud Barak vertelde laatst op televisie met een boerenkiespijnglimlach dat er dertien onschuldige burgers zijn gedood door de moordcommando’s van de Mossad na het gijzelingsdrama in München.

Wat doet het braafste jongetje van de klas? Camiel Eurlings dreigt de Palestijnen de geldkraan dicht te draaien als Hamas het gebruik van geweld tegen Israël niet afzweert en Israël erkent. Feit is dat Israël zelf nooit de levens van Palestijnen heeft gerespecteerd in de bezette gebieden. Indien dat wel het geval zou zijn geweest, was de bezetting reeds beëindigd. Feit is dat Israël nooit de terugkeer van vluchtelingen zal erkennen. Feit is ook dat Israël zelf het veelvoudige aan slachtoffers heeft gemaakt onder Palestijnen.

Feit is eveneens dat Israël de uitspraak van het ICC naast zich heeft neergelegd en blijft landje pikken met de bouw van de kilometerslange muur en nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De internationale gemeenschap vraagt het onmogelijke van de Palestijnen. Zolang de EU en de VS de Palestijnen geen garanties kunnen geven, dat Israël de bezetting beëindigt, en het internationaal humanitair recht respecteert en de Palestijnen een menswaardig bestaan krijgen, is het absurd juist aan de onderdrukten te vragen het gewapende verzet te staken, want daarmee tekenen zij hun eigen ondergang en die van hun broeders en zusters.

De houding van het Kwartet getuigt van bijzonder weinig objectiviteit en neutraliteit. Het druist in tegen iedere vorm van eerlijkheid en rechtvaardigheid. Het is onbegrijpelijk dat de zwakste partij het meest onder druk wordt gezet door de internationale gemeenschap. Ik citeer een uitspraak van Martin Luther King:

“We weten door pijnlijke ervaring, dat vrijheid nooit vrijwillig wordt opgegeven door de onderdrukker. Het moet geëist worden door de onderdrukten.”

En ik citeer nogmaals en nu een uitspraak van David Ben Gurion:

“Als ik een Arabische leider was, zou ik nooit een overeenkomst met Israël tekenen. Dat is normaal: we hebben hun land afgenomen. Het is waar dat God het aan ons beloofd heeft, mar waarom zou hen dat interesseren? Onze God is niet de hunne. Er is het antisemitisme geweest, de nazi’s, Hitler, Auschwitz, maar was dat hun fout? Zij zien maar één ding: we zijn hier gekomen en we hebben hun land gestolen. Waarom zouden ze dat aanvaarden?”

De houding van de EU en Amerika toont wederom aan dat Israël achter gesloten deuren min of meer de lakens uitdeelt en dat wij er nog steeds niet in geslaagd zijn nuchter en kritisch te kijken naar de context en de kern van het conflict en nog altijd niet altijd verlost zijn van emoties en verborgen schuldgevoelens. De beschaafde wereld wordt gegijzeld door het joods verleden en Israël maakt daar handig gebruik van om de Palestijnen 38 jaar lang te onderdrukken zonder dat de internationale gemeenschap ingrijpt.

Het is juist die onverschilligheid, correctie, de pro-actieve Israëlische houding van landen als Nederland en Amerika, die ertoe heeft bijgedragen dat de Palestijnen massaal op Hamas hebben gestemd de afgelopen verkiezingen. Niet omdat zij de staat Israël willen vernietigen zoals staat geschreven in het handvest van Hamas, maar louter uit protest. De uitslag is niet wenselijk maar wel democratisch. Bovendien vormt Hamas geen enkele bedreiging voor een kernmacht als Israël, die beschikt over tweehonderd atoombommen. De legerleiders van het IDF zeggen zelf, dat Israël niet hoeft te vrezen voor haar bestaan.

Feit is dat Israël nooit heeft erkend over een geavanceerd kernwapenprogramma te beschikken. De feiten stapelen zich op maar Nederlandse politici blijven de publieke opinie manipuleren over Israël. Hamas is de Palestijnse tegenhanger van nare geesten in Israël, die een Groot-Israëlisch Rijk willen stichten. Het wrange is dat zij wel alle medewerking krijgen van de beschaafde wereld. De komst van een Palestijnse staat is nagenoeg onmogelijk gemaakt. Toch spreekt het Kwartet nog altijd over een tweestaten-oplossing. Vindt u het gek dat de Palestijnen het verzet niet staken? Als Israël kans ziet, dan worden alle Palestijnen naar Jordanië gedeporteerd.

Ik citeer een oude uitspraak van Benjamin Netanyahu, de nieuwe leider van Likud: “Israël zou gebruik gemaakt moeten hebben van de onderdrukking van de demonstraties in China, die de aandacht van de wereldopinie opeisten, om de Arabieren in de (Bezette) Gebieden massaal uit te drijven.”

De gewone Palestijn voelt zich in de steek gelaten door de internationale gemeenschap en de corrupte Palestijnse Autoriteit. De Arabische buurlanden hebben het druk om hun zakken te vullen aan de stijgende olieprijzen. Dan blijft er maar weinig hoop over voor de Palestijnen. Zij willen verandering, maar vooral hun langgekoesterde vrijheid terug en in een volwaardige democratie leven. Daarom hebben zij massaal op Hamas gestemd. Het is maar de vraag of het een wijze zet is geweest om Hamas aan de macht te helpen. Laat staan dat Hamas niet het antwoord heeft op alle problemen.

Neemt u van mij aan, dat de doodzieke Sharon al lang en breed heeft ingecalculeerd dat Hamas aan de macht zou komen en zijn opvolger Olmert staat te popelen om Hamas te isoleren en de Palestijnen volledig buitenspel te zetten. Ik ben benieuwd hoe het Israëlisch roulette gaat uitrollen. De tijd zal het leren, maar het is maar goed dat Nederland nooit het verzet heeft gestaakt tegen de Duitse bezetter en niemand kan en mag dat ook van de Palestijnen verlangen. Een onderdrukt volk in opstand wordt gesteund door het internationaal recht en dat zelfde recht moet ook voor de Palestijnen blijven gelden.

Scepsis


11 reacties

wendy77 · 7 februari 2006 op 13:09

Wel erg veel Hamas als je het mij vraagt en dat leest niet zo lekker.
Ook vind ik het verhaal te lang om de interesse vast te kunnen houden. Jammer, want een ingekorte versie zou de moeite van het lezen zeker waard zijn, of men het er nou mee eens is of niet. 😉

Fred · 7 februari 2006 op 15:17

[quote]Hamas geeft veel geld uit aan liefdadigheid. Zo bouwt zij scholen en huizen en zorgt Hamas voor opvang van armen.[/quote]
Klopt en als ze geen wapens hadden gekocht hadden ze dat nog veel meer kunnen doen.
[quote]Hoewel diezelfde Hamas door Israël verantwoordelijk wordt gehouden voor tientallen zelfmoordaanslagen en het vele bloedvergieten[/quote]
Zijn ze ook, en geven ze ook toe.
[quote]Het Westen kan Hamas niet irrelevant maken omdat een grote meerderheid van de 1,4 miljoen stemgerechtigde Palestijnen op Hamas heeft gestemd.[/quote]
Precies en aangezien Hamas de legale weg heeft gekozen en daarvoor beloond is met verkiezingswinst moet ze daar ook de gevolgen voor dragen.
Dialoog dus.
En toen ben ik gestopt met lezen. Je begint zo sterk maar draaft weer door in oeverloze handelingen. En dat is een beetje jammer.

Mug · 7 februari 2006 op 15:18

Ik weet inderdaad niet of de meerderheid voor de Hamas een positieve ontwikkeling is, maar het is zeker wel zo dat het Palestijnse verzet terecht is.
Het Westen, en vooral Amerika, moet eens ophouden Israel de hand boven het hoofd te houden. ” Jullie Joden zijn zo zielig, jullie verdienen je eigen stukje land, wij hebben een mooi stukje gevonden, ga daar maar heen. Er wonen al mensen?Oh dat is jammer…nou ja, ga er toch maar heen, die Palestijnen gaan vanzelf wel weg, en anders helpen jullie ze een handje…” Het is toch te belachelijk voor woorden.
Maar het Westen heeft natuurlijk in dat Midden Oosten een bondgenoot nodig, stel je voor dat ze daar een blok zouden vormen, dat zou een hele bedreiging zijn, maar niet te spreken van het oliebeheer…Als het Westen zijn steun aan Israel opgeeft is die belangrijke bondgenoot ook weg, dus het Westen steunt Israel maar al te graag in de strijd tegen de Palestijnen.

Een hele terechte column!

JanBontje · 7 februari 2006 op 15:43

Goed betoog, maar te lang voor een column. Ik ben het met je eens. Het Westen heeft té lang de Israëlische bezetting gesteund, dat zou éíndelijk eens moeten veranderen. Een fris tegengeluid waar we blij mee mogen zijn.

DriekOplopers · 7 februari 2006 op 16:24

Gezien de lengte van de column houd ik mijn reactie kort 😉

De vestiging van de staat Israel was veruit de grootste blunder in de recente geschiedenis.

Driek

senahponex · 7 februari 2006 op 22:14

Het begin was veel belovend maar je draaft wel erg door

Alleen praten, zal helpen en geweld zal zeker geen oplossing brengen, zeker niet het opblazen van bussen en restaurants.
Dat de Israëli geen lieverdjes zijn is een gegeven, maar het verhaal is zo eenzijdig en een monoloog betoog dat er uit het oog wordt verloren van een feit waar vechten hebben twee schuld.

En er een klein verschil de Israëli zijn er niet op uit op de palestijnen uit te moorden ze verdedigen hun jeugd en huis en haard, en als ik de extremisten van hamas hoor moeten alle westerlingen en joden van de aardbodem verdwijnen en moet er wereld van moslims komen.

Dus liever praten

Scepsis · 7 februari 2006 op 23:39

“En er een klein verschil de Israëli zijn er niet op uit op de palestijnen uit te moorden ze verdedigen hun jeugd en huis en haard,”

Wat een flauwekul! Dat de Nederlandse pers daar geen aandacht aan besteedt, omdat het CIDI de pers op de voet volgt en vervolgt als het moet, wil nog niet zeggen dat de Israeli’s onschuldig zijn en alleen maar hun huis en haard verdedigen. Alle nederzettingen in de bezette gebieden zijn illegaal. Lees de citaten die de Nederlandse media niet zullen publiceren uit angst dat er een stroom van klachten op gang komt uit Israel.

“We moeten terreur gebruiken, moord, intimidatie, land onteigening en het terugschroeven van alle sociale diensten om Galilea van zijn Arabieren te zuiveren .”

Israel Koenig in ”De Koenig Memorandum”

“Het is de plicht van de Israëlische leiders om aan de publieke opinie duidelijk en moedig een aantal feiten uit te leggen, die mettertijd vergeten zijn. Het allereerste feit is dat het zionisme, de kolonisatie of de Joodse Staat niet zouden bestaan zonder de uitdrijving van de Arabieren en de onteigening van hun land.”

Yoram Bar Porath, Yediot Aahronot, 14 juli 1972.

“Heeft ooit een volk zijn land uit vrije wil opgegeven? Daarom zullen ook de Arabieren van Palestina hun soevereiniteit niet opgeven zonder geweld.”

Vladimir Jabotinsky (de stichter en voorvechter van de Zionistische terroristische organisatie), geciteerd door Maxime Rodinson in Peuple Juif ou Problem Juif (Het Joodse Volk of het Joodse Probleem).

“We verklaren openlijk dat de Arabieren geen recht hebben om zich te vestigen in Eretz Israël, zelfs niet op één centimeter… Geweld is de enige taal die ze verstaan. We zullen zoveel geweld gebruiken tot de Palestijnen op hun vier poten naar ons toe kruipen.”

Rafael Eitan, Chef-Staf van het Israëlische bezettingsleger, geciteeerd door Gad Becker, Yediot Ahronot 13 april 1983 en New York Times 14 april 1983.

Ma3anne · 8 februari 2006 op 06:12

Sja, ik weet niet of ik nog wel wil reageren op een column als deze. Ik weet niet of ik ueberhaupt nog wel wil reageren op iets wat met de islam te maken heeft en wat schreeuwerig en met veel geweld overgebracht moet worden.

Ik ga maar gewoon verder met Nederlandse les geven aan Turkse vrouwen, waarbij ik weer Turks van hen leer. Da’s veel gezelliger en leidt tot meer begrip voor elkaar. Al met al zal toch enkel de dialoog oplossingen kunnen bieden en dat lijkt in de moslimwereld meer aan vrouwen dan aan mannen voorbehouden. Maar ja, naar vrouwen wordt toch niet geluisterd.
Alle andere aanpak in de vorm van agressie door mannen maakt de wereld enkel nog beroerder dan ie al is. Ik probeer me daar verre van te houden en vanaf de keukentafel door praten met elkaar mijn steentje bij te dragen.

senahponex · 8 februari 2006 op 11:17

Het is wat al die citaten, ik heb wat op het net rond gesnuffeld en vind daarbij en daarbij allerlei citaten van Palestijnse, geestelijken, leiders, etc. die nu bepaalt ook niet vriendelijk genoemd kunnen worden.
Het meest frappante is natuurlijk dat we de bevolking vergeten het gros de meeste zowel joden als Palestijnse willen in vrede naast elkaar leven. Eb vele doen dat ook al jaren het zijn helaas de fanatiekelingen machtswellustelingen die bepaalde groepen opruien en daarmee ontstaat de ellende.
Maar goed een ieder heeft recht op zijn eigen mening die van mij is anders dan die van jou en dat zal wel zo blijven.

Nana · 8 februari 2006 op 13:07

Ik zou hier graag op willen reageren, maar ik kan het het niet.

Scepsis · 10 februari 2006 op 01:49

😕

Geef een reactie

Avatar plaatshouder