Zonder de “i” in ons leven zijn we tegenwoordig niet meer compleet. Apple-gigant en iTrendsetter Steve Jobs, zorgde voor een revolutie in technologieland. Een iRevolutie. Mister Jobs en zijn Apple-onderdanen verzonnen en produceerden hebbedingetjes. iSpeelgoed. En de iTrend rolt verder. De iLawine dendert voort. Ondanks dat onze iGod al een tijdje vanuit de hemel zijn i-Imperium aanstuurt, wordt de hype groter en breiden zijn iMarionetten ons technologische sociale leven op grote voet uit. De Apple-stores, waar alle iProdukten worden aangeboden, zijn de meest geliefde koopwarenhuizen voor iedereen die geen nieuw iProdukt wil missen. Huilende volwassen mannen, met een zojuist aangeschaft spiksplintertechnologischsupersonisch nieuw iProdukt in the pocket, worden door CNN en alle andere wereldwijd heersende nieuwszenders gefilmd. En voor eeuwig voor l*l gezet. Volgend jaar staan ze wéér tussen de menigte uitzinnige iLovers, om weer het nieuwste van het allernieuwste i-Apparaatje, in welke vorm dan ook, in hun gretige iHandjes te mogen sluiten. En het jaar daarna weer. En waarschijnlijk het jaar daarna ook weer. Want, de iTechnologie staat niet stil. De iWereld heerst.

iCoon

Dat ze mega slim zijn, uiterst uitgekookt en een neusje voor marketing hebben, moeten we de mensen van het (Apple)i-Imperium nageven. De grote leermeester heeft hun met harde (rsi)-hand opgevoed en van “zijn” merk, hun levenswijze gemaakt. Vanuit zijn hoge iToren, dirigeerde hij door zijn mega(i)Foon het personeel. Er zou voor medewerkers weinig plaats voor enige inspraak zijn geweest en de Apple-restricties logen er niet om. Heel geleidelijk nam hij de wereld over en probeerde deze op zijn manier en met zijn iSpeelgoedjes beter te maken. De wereld, in de zin van armoede en ellende, werd er echter helaas niet beter van. Uit de biografie van Jobs blijkt dat hij niet zo’n hoge (i)Pet op had van goede doelen. “Tijdverspilling”, zei hij ooit. Hij investeerde liever miljarden in nieuw en vooruitstrevend iMateriaal, dan dat hij een paar miljoentjes (kleingeld voor hem) via zijn iPhone overmaakte naar landen waar mensen nog nooit van een computer hadden gehoord! De aandelen van Apple moesten blijven stijgen. De aandeelhouders konden dan immers zelf uitmaken waar ze het geld aan zouden besteden. Wat een nobel streven. Toch bleef Steve Jobs altijd een gewone jongen. Een zelfbenoemde computernerd uit San Francisco, die heel hard voor zijn geld heeft gewerkt en heel veel mensen gelukkig heeft gemaakt dóór zijn werk. Respect is dan ook op zijn plaats. Het iCoon zal altijd blijven bestaan.

 

Categorieën: Media

Pascal Cuijpers

Docent Beeldende Vorming | Columnist DNP (De Nieuwe Pers), VOLnieuws en Bredanieuws | Radiocolumnist | Weblog | Media | Muziek | Kunst | Sport

4 reacties

Pierken · 5 april 2013 op 15:55

Goede poging, maar ik word niet meer opgewonden van een zoveelste hulde aan de heer Jobs. Hij toonde weinig empathie voor personele en Apple-overstijgende zaken. Dat was tamelijk algemeen bekend. In ieder geval minder dan heer Gates dat doet. En ook dat zal wel onderdeel zijn van de Microsoft-marketing. Alles waar zoveel geld aan kleeft is nooit zuiver.

En dan nog was het uiteraard meneer Jobs zijn goede recht om te handelen zoals hij handelde! Helemaal niks mis mee, maar dat maakte hem tot slechts iemand die een egocentrisch doel heeft nagestreefd. Een doel dat toevallig ook leuk was voor de consument. Ik zie niet zozeer wat jouw column toevoegt aan nieuwe informatie of waarop ie een ander licht laat schijnen. Wat mij bijstaat is dat Apple recent geen beste zaken doet/deed op de beurs. Ik had wel willen lezen waarom niet.

Ma3anne · 5 april 2013 op 17:53

Dit zijn van die onderwerpen waarmee je het jezelf knap lastig maakt om met iets origineels te komen. En dat is je m.i. ook niet gelukt, al schrijf je, technisch gezien best goed.

KingArthur · 5 april 2013 op 19:16

Ik vind de i (zeker in de eerste alinea) overdone, hoewel ik dat rsi-handje dan weer wel leuk vind.

Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat Jobs niet doneerde aan goede doelen. Persoonlijk komt het op mij over als afkopen van schuldgevoel. Als je er werkelijk om geeft ga je erop af de doe je er iets aan. Ik wil niet alle goede doelen over een kam scheren maar ik vraag me ook wel eens af waar al dat ingezamelde geld blijft. Geld is ook zeker niet de oplossing. Ik heb namelijk ook wel eens gehoord dat er zoveel werd ingezameld voor een doel dat men eigenlijk niet eens wist hoe het geld te spenderen.

Gelukkig sluit je voor mij goed af. Want er is idd een hele kudde die die stomme hebbedingetjes maar al te graag in hun bezit hebben en als je daar rijk mee kan worden, slim toch?

Mien · 7 april 2013 op 00:42

Wel opletten met iSex.
Altijd er voor zorgen dat de accu goed geladen is.
Sex met stekkertjes, ik moet er niet aan denken.
Hoewel wireless, moet ook kunnen.
Ongebonden, zeg maar.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder