Dat ze bij de commerciële omroepen vooral onvoorstelbare bagger uitzenden, ze doen maar. Wel jammer dat de heffe des volks daardoor niet echt wordt bijgeschaafd als het gaat om zorgvuldig taalgebruik. “Hij hep stress gehad.” “Wat een vuile kuttekop.” Dit soort uitspraken is tekenend voor de taalbeheersing van allerlei relnichten aan wie wij worden blootgesteld in programma’s waarin stakkers proberen te zingen, of parvenu’s op protserige recepties nog maar een flesje champie open trekken. Of zo’n hakkelende would-be opiniemaker die in zijn fraudeshow allerlei tuig aan het woord laat over dubieuze investeringsfondsen die zich aan het toezicht van de AFM hebben onttrokken. Of het échte nieuws op de Campingzender, waarin iemand die bij een auto-ongeluk twee tenen heeft gebroken “in het ziekenhuis vecht voor zijn leven.” Ach, schei toch uit.

Maar bij de publieke omroep verlang ik kwaliteit. Want daar betaal ik voor. Ik wil niet dat mijn belastingcentjes worden besteed aan allerlei kneuzen, die maar wat aanrotzooien. Neem nou Buitenhof. Meestal zeer de moeite waard. Kopstukken uit politiek en samenleving worden uitvoerig aan de tand gevoeld over belangrijke zaken. Maar eens in de drie weken zet ik het toestel maar weer uit. Dan mag Peter van Ingen het programma presenteren. En die vent krijgt geen enkele vraag recht zijn bek uit. Maar ja, hij heeft recht op zijn driewekelijkse beurt. Want de VPRO betaalt mee aan dat programma. Eh… De VPRO betaalt mee? Nee, ík betaal mee. Het zijn mijn centjes.

Het absolute kwaliteitsbastion bij de NOS moet het journaal zijn. Helaas, ook daar is de verslordiging van onze taal aan de orde van de dag. Ik noem een Jeroen Overbeek. Die kan de s niet zeggen. Inzittenden van een trein of een vliegtuig heten bij hem steevast “pazzaziers.” En dan die Sophie Verhoeven. Die presteerde het, om bij een rechtstreekse uitzending van een herdenking tijdens de twee minuten stilte excuses te maken omdat de geluidsverbinding blijkbaar was weggevallen. Of Eva Jinek, die de pech had dat een filmpje op internet verscheen, waarin zij achter de journaaldesk haar “titties” liefkozend toesprak. Niet echt goed voor je statuur van nieuwsicoon. Ja. Maar pas echt diep treurig is Laïla Abid. Blijkbaar vindt de NOS het belangrijk dat ook minderheidsgroeperingen aan het werk worden gehouden. Ja. Dus neemt ook deze minkukel regelmatig plaats achter de lessenaar. Om ons toe te spreken op een manier die ik tenenkrommend vind. Ja. Om te beginnen lijdt ze aan de ja-ziekte. Op de meest onverwachte momenten, maar vaak als een filmpje is afgelopen, komt er een verdwaalde ja uit haar mond rollen. Ja. Erg storend, ja. En een belangrijk iets bij het voorlezen van nieuwsberichten is het handig en correct gebruik van klemtonen. Dus niet “gisteren stond de koers nog op 40[b]6[/b], maar vandaag is die al gestegen tot 50[b]7[/b].” Ja. Zelden heb ik iemand die zo erg van toeten noch blazen weet het nieuws zien presenteren.

Nee, werken bij de publieke omroepen moet voorbehouden zijn aan de beste journalisten en nieuwslezers. Niet aan allerlei kneuzen. Laat die voor mijn part maar leuk columns op het internet gaan schrijven…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

5 reacties

ddddd · 29 september 2009 op 12:27

Niet alleen de minpunten van Laila noemen he?

Ze heeft ook twee [url=http://www.youtube.com/watch?v=At-NWOcpwD8]pluspunten[/url]…

Neuskleuter · 29 september 2009 op 17:31

Elk journaal is gekleurd, omdat het om mensen gaat. Reportages zijn ook gekleurd, omdat de journalist misschien een item van 3 minuten wilde maken, maar plots te horen krijgt dat het er maar 1 mag zijn. In de voice-over hoor je dan alle informatie die erin is gepropt, als protestactie. Maar die vaste man in Afghanistan vind ik mooie reportages leveren, Peter ter Velde. Show, don’t tell en iemand die het echt meebeleeft, ook al geeft hij gecensureerde versies omdat hij met militairen te maken heeft.

Maar als het om nieuwslezers gaat, blijft Philip Freriks mijn favoriet. Als hij een item leest zonder fouten, ga ik uit m’n dak. Gelukkig gebeurt dat zelden en kan hij zich beter toeleggen op verhaaltjes over katten. Enfin.

Op je standaardafbekzinnetje (Ach, schei toch uit) na, erg leuk geschreven. Ik houd wel van de stukken waarin je dieper ingaat op een onderwerp.

SIMBA · 29 september 2009 op 17:35

Ik ben met je eens dat de taalverloedering grote vormen aanneemt, óók bij mensen/programma’s waar je het niet bij verwacht. Nieuwslezers die foutjes maken vind ik wel grappig met Philip Freriks als absoluut hoogtepunt!

lisa-marie · 29 september 2009 op 18:05

het journaal zou inderdaad beter moeten en ik probeer mij er dan niet aan te ergeren maar dat lukt niet zo goed, zeker bij flip freriks niet.
Lekker scherp geschreven.

Kuin · 30 september 2009 op 11:23

Inderdaad Driek, belachelijk dat de NOS schijnbaar niet zonder een afgevaardigde van een minderheidsgroep kan (Laïla Abid). Als ze nu een goede journalist was of een goede nieuwslezeres zou het mij geen ene moer uitmaken, al was ze pimpelpaars! Maar haar niveau is echt bedroevend. En Jinek, ach, meisjes die hun tietjes toespreken op zo’n manier, kan ik nog wel waarderen. Ze maakt in ieder geval niet de fouten tijdens het nieuws zelf. Dat er toevallig nog een camera aan stond… shit happens!

Maar even nog dit. Wat dacht je van Toine van Peperstraten of Tom Egbers. Jongens die hopeloos in paniek raken wanneer die verrekte auto-cue een keer niet aan staat. Nee, dan maar Mart Smeets in zijn foeilelijke roze jasje die bij je de huiskamer binnenstapt. Maar hij meent het wel. En je kunt er donder op zeggen dat hij ook weet waar die over praat. Of Wilfred Genee, met afstand de beste sportpresentator van Nederland.

By the way: ik moet zeggen dat ik het wel lekker vind dat je een keer bij één onderwerp blijft. Dat komt je betoog ten goede.

Geef een antwoord